Közélet

2012.05.11. 04:36

Áltermelők a piacon: nézzük meg, mit veszünk!

A magyar eperszezon e hónap végére várható. A többi zöldség, gyümölcs se biztos, hogy hazai őstermelőtől származik.

Barta Katalin

Csalogatóan kínálja magát az eper az egri piac standjain. A spanyol gyümölcs kilójáért 1200, míg a magyar áruért 1600 forintot is elkérnek. Az árkülönbözet nem véletlen. Hiába nagyszemű, feszes húsú a spanyol termék, se íze, se bűze. Magyar társa viszont már messziről illatozik, s ha beleharapunk, szétárad a szánkban az édes, zamatos lé. A paradicsom és a paprika is nagy halmokban ragyog a pultokon. Az őstermelők türelmesen álldogálnak portékájuk mellett.

Kovács Sándorné gyakorlott piaci vásárló első útja rendre hozzájuk vezet. Mondja: minden vásárláskor előnyben részesíti őket. Egyrészt mert ily módon is szeretne hozzájárulni megmaradásukhoz, másrészt mert tapasztalatból tudja: a hazai áru íze, zamata ezerszer jobb, mint az importból származó társaié. Meséli: évek óta ugyanazoktól az árusoktól vásárol, megbízik bennük, így a portékájukban is. Azzal is tisztában van azonban, hogy sok áltermelő is megjelenik a piacon.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Ez a jelenség tűnt fel a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FEBESZ) szakembereinek is, akik egy tanulmányban nemrég óvatosságra intették azokat, akik sokszor vásárolnak piacokon, és tudatosan keresik a magyar őstermelőktől származó tojást, zöldséget vagy gyümölcsöt. A tanulmány szerint általános és bevett gyakorlat a piacok világában, hogy az őstermelők, akár a szomszédban megvásárolt külföldi zöldséget vagy gyümölcsöt pár méterrel arrébb, a saját standjukon már "hazai", "tanyasi", "házi" tábla alatt árulják, általában jócskán megemelt áron. Az egyiptomi paprika, a spanyol paradicsom, a szlovák burgonya így landolhat magyarként a gyanútlan vevőnél.

Hívja a zöld számot!

Sok fogyasztó nem tudja, hová forduljon, ha élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságot észlel, ezért hoztak létre ingyenes zöldszámot, ahol bárki bejelentést tehet. Az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságok a 06-80/263-244-es, ingyenesen hívható zöldszámon jelenthetőek be. A bejelentéskor meg kell adni a vásárlás helyét, az üzlet megnevezésével és címével; a vásárlás idejét; az élelmiszer és a gyártó pontos megnevezését; a termék gyártási számát.

További részletek a Heves Megyei Hírlap pénteki számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!