Közélet

2012.05.15. 11:22

Az alatkaiak nem akarnak Boconádhoz tartozni

A településrészen élők akár még ellen-aláírásgyűjtést is kezdeményeznek, hogy a mostani állapot megmaradjon.

Szuromi Rita

Mindenkinek van hidroforja, amin át iható vizet biztosít magának, gázbekötésre és a fűtés kifizetésére pedig aligha lenne az embereknek errefelé pénze. Így aztán az alatkaiak azt mondják, mindegy, hogy közigazgatásilag kihez tartoznak, Alatka úgyis külterület marad. Ha pedig ez rajtuk múlik, akkor inkább maradnak Hevesen. Utóbbi gondolat olyan indulatokat vált most ki a településrészen, hogy nem akad ember, aki ne kommentálná a felröppent hírt: a boconádiak szeretnék visszakapni az 1996-ban elszakadt külterületüket, mi több, a történelmileg mindig is Heveshez tartozó Bernáthegyi részt is vinnék magukkal.

Egy héttel ezelőtt Heves város jegyzője is megkapta azt az aláírásgyűjtő-ívet hitelesítésre, amelynek célja, hogy egy Boconádról induló kezdeményezés nyomán Alatka ismét „gazdát váltson”.

– Hevestől sem kaptunk semmit, ahogy Boconádtól sem, úgyhogy teljesen mindegy, hová tartozunk, hagyjanak már minket békén! – összegzik a reggeli bevásárlásból hazatérő asszonyok. Egy idősebb nő, aki nevét nem vállalja, azt mondja, ígéreteken kívül Alatkán évtizedek óta nem történik semmi.

– Én elmentem a falugyűlésre, ahol a megjelentek 99 százaléka azt mondta, nem akar Boconádhoz tartozni – folytatja. – Boconádnak volt lehetősége 1996 előtt tenni Alatkáért, de akkor sem történt itt semmi. Anyagi érdekek játszanak közre abban, hogy a falu most ismét felénk kacsingat!

– Isten őrizzen egy ilyen házasságtól – kommentálják többen is, és érveket sorakoztatnak a jelenlegi állapot megőrzése mellett. A legfontosabb a buszközlekedés: Hevest naponta kétszer el lehet érni tömegközlekedéssel, ám Boconádra semmilyen járat nincs. Tréfásan megjegyzik, az ötletgazda szerint majd lehetne stoppolni, vagy lovaskocsival közlekedni. A másik kritikus pont az orvosi ellátás. Az alatkaiak háziorvosai Hevesen rendelnek. Elégedettek velük, eszük ágába sincs váltani. Senki sem gondolt még arra, hogy kivegye a gyerekét a városi iskolából és a falusiba vigye, mert valaki megint hátraarcot fontolgat.

A volt boconádi részen élő Balik Józsefné 1995-ben kezdeményezője volt annak a népszavazásnak, amely után a két utca elszakadt Boconádtól.
– Akár még ellen-aláírásgyűjtést is kezdeményezünk, hogy a mostani állapot megmaradjon! – mondja, és az indulatait nem tudja palástolni. – Már jöttek a környéken élő idősek, hogy akadályozzuk meg, hogy elvigyenek minket Hevestől.

További részletek a Heves Megyei Hírlap keddi számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!