Közélet

2012.05.10. 06:09

Burkolt járattörlés: se nem ésszerű, se nem költségtakarékos

Három országgyűlési képviselő, egy államtitkár, öt polgármester, a dél-hevesi kistérség vezetése dolgozik azon, hogy visszaállítsák a 102-es reggeli járatait.

Szuromi Rita

Hőlégballon kell ide, hogy közlekedni tudjunk. Így összegezte Molnár Lászlóné tarnaszentmiklósi polgármester a Kál-Kápolna és Kisújszállás közt közlekedő 102-es járat körül kialakult helyzetet, amely egy hónapja naponta ad témát a térségben élőknek. Jelenleg - ahogy Csáki Zsigmond hevesi polgármester fogalmaz -, három országgyűlési képviselő, egy államtitkár, öt polgármester, a dél-hevesi kistérség vezetése dolgozik azon, hogy visszaállítsák a 102-es reggeli járatait. Egyelőre még válaszra sem méltatták őket.

A leginkább érintett települések - Hevesvezekény, Kisköre, Heves és Tarnaszentmiklós - vezetői Fenyves László vezekényi polgármester meghívására ültek ismételten asztalhoz, megszólítva azokat a vasutasokat is, akik szakmailag is érvelni tudnak a 102-es mellett. Ezt a járat hivatalosan nem volt érintett a járatritkításban, hanem - ahogy a vasutasok fogalmaznak - burkoltan május 26-ig vágányzárrendelettel szüntették meg a hajnali és kora reggeli járatokat. Ám mint a szakmabeliek mondják, szinte biztosak abban, hogy május 26 után sem kapják vissza a 3.54-kor és az 5.40-kor Hevesvezekényről induló vonatokat, amelyek a napi iskolába járást és munkahelyre való eljutást segítették.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Nem jön a vonat. Több mint száz utast érint négy településről a burkolt járattörlés. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

A meghívott vasutasok - akik munkahelyük védelme érdekében csak név nélkül nyilatkoznak - azt mondják, semmi észszerűt nem látnak abban, hogy a vasúti társaság szállást és minimális útiköltség-térítést fizet, mert saját dolgozóik munkába jutását sem tudják biztosítani.

A jelenlévők közt többen is megfogalmazták: nem értik, hogyan lehetséges, hogy a vasútvonalon jelentős összegű felújításokat végeznek – tervezik a kiskörei vasúti híd felújítását is – miközben csökkentik a járatok számát és ezzel együtt az utasforgalmat is. Ez ellentmond mindenféle a gazdasági érdeknek.

További részletek a Heves Megyei Hírlap csütörtöki számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!