Közélet

2012.05.18. 10:42

Csiszolnának a Start programon

A napokban összegezték a Start közmunkaprogram nyújtotta lehetőségeket.

B. K.

A Pétervásárai kistérségben örömmel fogadták a Start közmunka program nyújtotta lehetőségeket. A tapasztalatokat a napokban összegezték. Eged István, a többcélú kistérségi társulás elnöke néhány módosító javaslatot sürget a program csiszolása érdekében.

– Melyek az első hónapok  legfontosabb tanulságai?
– Nagyon hasznosnak és jónak találjuk a közfoglalkoztatás e formáját. A munkamorál jelentősen javult, sok ember visszakapta az önbecsülését a folyamatos munkának köszönhetően.

– Mi okozza a legnagyobb feszültséget?

– Összesítve a kistérség polgármestereinek véleményét arra jutottunk, hogy a legnagyobb gondot a heti bérezés jelenti. Az ezzel járó adminisztráció rengeteg energiát és időt emészt fel, másrészt a 1994-es végrehajtási törvény szerint a köztartozások levonása után sokan egy fillért sem kapnak a harmadik, negyedik héten ledolgozott munka után. Az emberek így azt érzik, hogy ingyen dolgoznak.

– Hogyan orvosolható ez a probléma?

– Köztudott, hogy havi 47 ezer forintot nehéz beosztani, épp ezért azt javasoljuk a törvényalkotóknak, hogy módosítsanak a szabályokon oly módon, hogy havonta egy alkalommal legyen bérfizetés, s hogy ebből a jövedelemből maximum 20-30 százalékot lehessen levonni, a jelenlegi 50 százalék helyett. Azt is szorgalmaznánk, hogy a szakképzett munkairányítók magasabb bérben részesülhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!