Közélet

2012.05.09. 13:52

Egerben és Ostoroson indulhat waldorf oktatás

Egyelőre nem találtak olyan alkalmas önkormányzati ingatlant, amelyet bérbe adhatnának az alapítványak.

g. r.

Waldorf óvodában, iskolában képzeli el gyermekei nevelését az a szülőcsoport, akik két hónapja összefogtak egy ilyen egri intézmény létrehozásának érdekében. Vezetőjük Demeter Orsolya, az egri önkormányzatot is megkereste segítség reményében. Létrehozták a Kreatív Élet Alapítványt, amely hátteret biztosíthatna a majdani intézményeknek.

– A város vezetéséhez is eljutott a waldorf óvoda alapítását célzó szülői igény – mondta Rázsi Botond alpolgármester, akivel a napokban találkoztak a szülők. Az alpolgármester elmondta: egyelőre nem találtak olyan alkalmas önkormányzati ingatlant, amelyet bérbe adhatnának az alapítványak. Tovább vizsgálják ennek lehetőségét is, de annak érdekében, hogy már szeptemberben beindulhasson egy óvodai csoport: egy másik lehetőséget is felmerült a napokban.

Az egyik önkormányzati intézmény csoportszobájában kaphatnának helyet a waldorf-óvodások.  Egy óvodapedagógusuk van, és az elképzelések szerint az érintett intézmény egyik óvónője is szerezne waldorfos végzettséget. Az egyeztetések zajlanak most erről: a városháza vizsgálja a terv szakmai, finanszírozási hátterét és azt, hogy milyen segítségre van szüksége a megvalósításhoz a Kreatív Élet Alapítványtól.

Közben az iskola ügye is sínre kerülni látszik. Az alapítvány nyitott kapukat talált az ostorosi önkormányzatnál, ahol jelenleg az egri Dr. Kemény Ferenc Általános Iskola tagiskolájaként működik az Árpád Fejedelem iskola. Kisari Zoltán polgármester szerint a waldorf-kezdeményezés egyfajta kitörési pont lehet a falunak, hiszen az oktatási törvények változása miatt most még nem tudják, hogy maradhat-e a jelenlegi  társulásos fenntartási forma Egerrel. Nyitottan fogadták a waldorfos szülőket, elkezdtek tárgyalni. A végső döntést akkor tudják meghozni, ha kiderül, hogy biztosítani lehet-e hosszú távon, felmenő rendszerben az oktatást ebben a formában, illetve, ha kiderül mi lesz a tagiskolai együttműködéssel. A szülők már toboroznak, a polgármester azt sem tartja kizártnak, ha minden feltétel teljesül, hogy még szeptemberben elindulhat Ostoroson az első Waldorf osztály.

Kisari Zoltán elmondta: jelenleg nem elérhető ez az oktatási forma a térségben, ezért akár központi, gyűjtő szerepet is vállalhat az esetlegesen létrejövő intézmény.

A kezdeményezés elindítója, Demeter Orsolya addig sem tétlenkedik: előadássorozatot szerveztek az érdeklődő családoknak, hívtak waldorfos szülőt elődadni, de pedagógussal is találkozhattak a résztvevők. Emellett több, már működő intézményt is megnéztek az elmúlt hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!