Közélet

2012.05.24. 06:09

Egri hegyközség: 40-50 milliós kár a dűlőutakon

Az egri hegybíró szerint részben a fakitermelésről érkező teherautók tették tönkre az utakat.

Kühne Gábor

312_2891.jpg

Fotós: Gál Gábor

Az elmúlt hónapokban túlsúlyos, építési törmeléket, farönköket szállító tehergépjárművek rongálták meg a kis, maximum 10 tonnás tengelyterhelésre készült külterületi utakat a Síkhegy-, illetve az azzal szomszédos Tóthegy-dűlőben. A 40-50 milliós kárt a beruházók nem állították helyre – állítja Tarsoly József , egri hegybíró.

– Több termelői bejelentés érkezett a hegyközségbe, de magam is tapasztaltam, hogy a Tóthegy-dűlőben lévő 70 hektáros fenyves ritkítása során az oda vezető utakat az erdészeti munkát végző vállalkozó rendszám nélküli és a kitermelt farönköt elszállító vállalkozók járművei  megrongálták. Eltűnt az egykor jó minőségű aszfaltút, amely az egri önkormányzat tulajdona – mondta el az egri hegybíró. Az ügyben megkereste a polgármesteri hivatalt is.

– A tavaly ősztől zajló építkezésről származó tufatörmeléket az Almagyar-, Síkhegy- és Pajdos-dűlő felé vezető úton szállították egyes magán lerakókba, illetve a szőlők közötti dűlőutakra. Ráadásul mindez az önkormányzat illetékes irodájának engedélyével történt. Már többször kértem a hivataltól, hogy ha bármilyen vállalkozónak átmeneti felmentést ad a külterületi utak használójaként a vonatkozó jogszabály alól, akkor bármilyen károkozás esetén kötelezzék az érintettet az okozott kár kijavítására – tette hozzá. – Sajnos az eddigi gyakorlat épp ellentétes, lásd a K2 út, az ipari park, a Bosch vagy az Agria Park beruházások, a Tetemvár, illetve a Vécsey-völgy csapadékcsatorna rekonstrukció esetét. Másrészt továbbra sem megoldott a külterületi utak jogi helyzete.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Hegyközségi szemlézés a Tóthegy-dűlőben. FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

A polgármesteri hivatal cáfol

Az Ostorosi és Noszvaji utat összekötő út aszfaltos szakaszán már korábban is voltak burkolati hibák. Mivel az úton súlykorlátozás nincs, ezért a közutakra vonatkozó tengelyterhelés mellett bármilyen jármű használhatja azt és a szándékos károkozás kivételével helyreállításra nem kötelezhető – áll egyebek mellett ez is a hegybírónak írt polgármesteri hivatali levélben.

További részletek a Heves Megyei Hírlap csütörtöki számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!