Közélet

2012.05.08. 15:25

Egri lista: a Mazsihisz feljelent, Török Zsolt Orbán Viktort sürgeti

Nem csitulnak a kedélyek az egri lista-ügyben. Székhelyi József nem tesz feljelentést.

HEOL

Az egri "lista-ügyben", vagyis a Székhelyi József egri szereplésének letiltása nyomán kialakult botrányban újabb fejlemény, hogy feljelentést tett a Heves Megyi Főügyészségen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azt állítva, hogy a napokban nyilvánosságra került hangfelvétel szerint az egri önkormányzat zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt. A Mazsihisz szerint annak, hogy egy magyar város vezetése faji alapú megkülönböztetést alkalmazott, nemcsak politikai, hanem jogi következményei is kell hogy legyenek.

Kedden délután a fővárosban tartott sajtótájékoztatót Pál György. Az MSZP egri elnöke emlékeztetett: hétfőn Habis László polgármester felkérte a Jogi és Ügyrendi Bizottságot, vizsgálja meg, történt-e a bizottsági ülésen törvénysértésre utaló jel.

– A Fidesz képviselői még mindig nem értik, hogy a jogi körülményeknél sokkal fontosabb ebben az esetben a morális és erkölcsi felelősség. A Fidesz kétharmada a gazdaság, a demokrácia után ma már a lelkeket kezdi megnyomorítani. A történetnek sok súlyos pontja van. De a legmélyebb és legkártékonyabb pont ez - közölte Pál.

A Lehet Más a Poltika is tiltakozik az ellen, hogy politikai nézetei miatt tiltólistára került Egerben Székhelyi József. „A párt felszólítja a város fideszes vezetését, hogy vonja le az ügy személyi konzekvenciáit, és hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy politikai alapon irányítsa a kulturális területet. Az LMP tiltakozik Orosz Lászlóné bizottsági elnök „most megtehetjük” hozzáállása és az országszerte tapasztalható fideszes gyakorlat ellen, ahogy megszállják a kulturális intézményeket." - áll a Karácsony Gergely és dr. Csarnó Ákos által jegyzett levélben.

Orosz Ibolya, az idegenforgalmi és kulturális bizottság elnöke a tavalyi bizottsági ülés hangfelvételének nyilvánosságra kerülése után az MTI Hírcentrumnak azt nyilatkozta: a bizottság olyan szempontok szerint dönt, amelyek Egerben, egy érseki székhelyen követendőek. Ennek ékes bizonyítékaként említette, hogy Eger imázsfilmjének zenénét a Kerekes Band "szolgáltatja",s az együttesnek "oszlopos tagja Csarnó Ákos LMP-s képviselő.

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője kedden sajtótájékoztatón azt sürgette: a miniszterelnök, a Fidesz elnöke szólítsa fel lemondásra a szóban forgó párttársait, illetve vonja meg tőlük a bizalmát, az ügyészség pedig tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

Székhelyi József az RTL híradójának azt mondta: nem tesz feljelentést.

Elege lett a Művészetek Háza igazgatójának

"Nem az önkormányzat, hanem két képviselő kérte, hogy lépjek az ügyben. Miután látták a fellépők névsora között Székhelyit, felhívtak telefonon. A két képviselő Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) és Csákvári Antal (Fidesz-KDNP)" - mondta. Előbbi az egri közgyűlés Kulturális és Idegenforgalmi, utóbbi a Humán Erőforrás Bizottság vezetője. Ők mondták, hogy "Székhelyi nem jöhet Egerbe", és Pataki szerint az is elhangzott, hogy az "állásával játszik", ha nem teljesíti a követelést.

A Művészetek Háza igazgatója a STOP kérdésére, miszerint miért most "tálalt ki", azt mondta: elege lett abból, hogy az ügyben azokat akarják besározni, akik a szakma védelmében szólaltak fel. Nem azokkal akarják elvitetni a balhét, akik a valódi felelősök - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!