Közélet

2012.05.12. 08:42

Fagyás nem lesz, de a lehűlés erőteljesnek ígérkezik

Szervác, Pongrác és Bonifác az idén is hűek maradnak önmagukhoz: fagyot nem hoznak, de erőteljesen, 10-15 fokkal hűl majd le a levegő.

Szuromi Rita

Elvitte a termést a fagy A képen egy kiskerttulajdonos mutatja az elfagyott kajszibarack ágát

Fotós: Petőfi Népe

- A hirtelen időjárásváltozás és hőmérsékletcsökkenés nem minden esetben e három névnaphoz kötődően napra pontosan jön be - mondja Rázsi András meteorológus - de ebben az időszakban nem ritka a kedvezőtlen változás. Tavaly egy héttel korábban kezdett dolgozni Szervác, Pongrác és Bonifác, most tartják a naptári napokat, hiszen a hétvégén akár 10-15 fokkal is hidegebbet mérhetünk. A statisztikák azt mutatják, hogy 5-6 évente van talajmenti fagy és 10-15 évente két méter magasan is mérhető mínusz tartomány.

A májusi lehűlést az északról érkező hideg levegő okozza. Ilyenkor Skandinávia térségében még meglehetősen hideg légtömegek tartózkodnak. Ha ezek bejutnak a Kárpát-medencébe, akkor komolyabb fagy is keletkezet.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Az agrárágazat az idei fagykárokon már túl van
[/caption]

- Ilyenkor a földfelszín még nálunk sem melegszik fel annyira, hogy enyhíteni tudna a hideg légtömegen - folytatta Rázsi András -, s ekkor óhatatlanul bekövetkezik a fagy. Északi légtömeg nyáron is előfordul felettünk, ám akkor már ott is melegebb van, nálunk pedig felmelegszik annyira a talaj, hogy fagypontig nem tud visszaesni a hőmérséklet. A fagyosszentek jelenségben az idén sem lesz semmi szokatlan: a nyugatról elinduló szél északi hideg levegőt „kavar” fölénk és ennek megérezzük a kedvezőtlen hatását.

Rázsi András jelezte: a jelenség az ősszel is létezik, csak azt vénasszonyok nyaraként ismerjük. A kései meleg napok kialakulásában szintén a talaj energiája játszik szerepet.

Az agrárágazat az idei fagykárokon már túl van: húsvétkor jelentős károkat okozott a megyében a hirtelen jött lehűlés. Ezentúl még aszály is sújtja a földeket: 54 milliméter csapadék hiányzik. Bár fagyra a hétvégén nem számítanak, de a további szélsőségektől szívesen eltekintenének a gazdálkodók.

További részletek a Heves Megyei Hírlap szombati számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!