Közélet

2012.05.22. 15:19

Kevés a pályázat, még kevesebb a nyertes

A gazdasági környezet a ludas, vagy nem ezekre a kiírásokra várnak, de tény, Heves megyében nem lett több a pályázó.

Tóth Balázs

Már csupán másfél év van hátra az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési ciklusából, s három és fél év van a fejlesztések megvalósítására. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint azonban még ötezer milliárd forintot hívhat le Magyarország a rendelkezésére álló keretből, idén pedig több mint 1500 milliárd forint áramolhat az országba.

Heves a megyék között a 2007 óta tartó időszakban méretének megfelelően szerepelt, hiszen 2800 pályázatnak a fele nyert, az igényelt 267,7 milliárd forintnak szintén a felét hagyta jóvá az ügynökség. Végül 1050 esetben történt meg a kifizetés is, 63,6 milliárd forint. Az utóbbi több mint egy évben nem pörgött fel a pályázati kedv, az Új Széchenyi Tervben 740 elbírált pályázattal 39,9 milliárd forintot igényeltek a pályázók, s ezekből 314-nek ítéltek meg nagyjából 12 milliárd forintot.

Ez a nyerési mutató az egyik legrosszabb az országban, hiszen a pályázatoknak 43 százalékát sem hagyták jóvá, a pénznek is csak 30,2 százalékát. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint 271 pályázat esetében kötöttek a szerződést, 9,8 milliárd forint értékben, 92 pályázati program 1,3 milliárd forintnyi támogatását már kifizették.

Igyekeznek fölgyorsítani a folyamatokat
Az elmúlt időszakban igyekeztek gyorsítani a pályázati folyamatot, a kifizetéseket, de az engedélyeztetések miatt egy átlagos projekt élettartama az ötlettől a megvalósításig körülbelül 650 napot foglal magába. A jövőben az úgynevezett szállítói finanszírozás és szállítói előleg lehetővé teszi, hogy csak az önerőt és nem a teljes projektköltséget kell biztosítania a kedvezményezettnek, mert az elszámolás folyamatos lesz. A kifizetőnél 152 milliárd forintnyi számla pihen, a támogatást az igénylés beérkezésétől számított legkésőbb 45 napon belül kifizetik. Hétszázmilliárd forint értékű, már aktuális számlát viszont nem nyújtottak be a projektgazdák, elsősorban a forráshiánnyal küszködő önkormányzatok. Őket egy önerőalappal igyekeznek majd segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!