Közélet

2012.05.30. 06:27

Lassan, de biztosan terjeszkedik az aranysakál

Évek óta invázióról beszélnek vadászok és természetbúvárok.

HEOL

Sokan azt mondják, az aranysakál erőszakosan terjeszkedik, s nem is olyan hosszú távon a vadgazdaságokat fenyegeti. Vajon kell-e félnünk az aranysakáltól?

Háromezer-hatszáz hektáron évente 40 aranysakált ejtenek el, de a károkozásuk nem csökken. Nincsenek biztonságban tőle se a vadmalacok, se az őz, se az apróvad, ez a ragadozó ugyanis falkában vadászik. A rendkívül szapora vad akár négy kölyköt is felnevel, megyéről megyére haladva lassan mindenütt megjelenik az országban. Legelőször Dél-Somogyban telepedett meg. Az aranysakál északnak tart.

Az első bejelentések 2007–2008 fordulóján érkeztek, hogy Veszprém megyében is megjelent. Egyelőre Pest megyében sem gyűlt meg a vadászok baja az aranysakállal, de az érintettek szerint ez csak idő kérdése. Megyeszerte egyre több példányt látnak a betelepülő ragadozóból, de úgy tűnik, még csak kóborló egyedekről van szó.

Egerben egy óvoda udvarán bukkant fel 2011-ben egy - nagy valószínűséggel - aranysakál, előtte két évvel korábban láttak ugyancsak a városban hasonló jószágot, így így tömeges megjelenéséről semmiképp sem beszélhetünk. A poroszlói ökocentrumban pedig bárki találkozhat ezzel a vadállattal, persze "ellenőrzött körülmények" között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!