Közélet

2012.05.25. 13:47

Lopásért ritkán jár elzárás

A szabálysértési törvény alapján 13 féle cselekmény miatt alkalmazhatnak a bíróságok elzárást.

Sike Sándor

Többször is változtak a szabálysértési jogszabályok e parlamenti ciklusban. A legutóbbi, a 2012. évi II. törvény ez év április 15-én lépett életbe. A korábbi módosítások lényeges eleme volt, hogy bizonyos cselekmények akár elzárással is büntethetők. Ez azóta is érvényben van, ám a vagyon elleni szabálysértések értékhatárát 20 ezerről ötvenezer forintra emelte fel a törvényhozás.

Dr. Hajdúné dr. Ruzsics Gabriella, az Egri Városi Bíróság elnöke szerint a 2012. évi II. törvény bizonyos szempontból könnyítette a bíróságok munkáját, hiszen az elzárással is büntethető szabálysértési ügyekben már nem kell minden esetben tárgyalást tartani.

– Előtte ezeket az ügyeket mindig tárgyaláson kellett elbírálni – mondta a bíróság elnöke. – Most kötelező az előkészítő eljárás, amit a rendőrség folytat le. Ha ebben megtalálható minden, amire szükség van a döntéshez, akkor nem kötelező tárgyalást kitűzni – kivéve, ha az eljárás alá vont személy őrizetbe vételére került sor –, hanem az iratok, a rendőrség jelentése alapján elbírálható az ügy.

Ebben az esetben a bíróság nem szabhat ki közérdekű munkát és elzárást, azt csak tárgyaláson teheti, ezért ha a cselekmény súlya indokolja, akkor a bíró tárgyalást tűz ki. Nem jellemző egyébként, hogy gyakran alkalmazná a bíróság a személyi szabadság megvonását, hiszen tavaly a közel 640 ügyből 11-ben élt vele. Fiatalkorú elkövetők esetében egyáltalán nem rótt ki ilyen büntetést.

A fenti, úgynevezett „elsőkörös”  bírósági ügyek között dominálnak a tulajdon elleni szabálysértések, vagyis a lopások, de „előkelő” helyet vívott ki magának a tiltott kéjelgés is.

Az elzárás lehetősége ezen a másik vonalon is bejön, hiszen a meg nem fizetett bírság átváltoztatása közérdekű munkára, vagy szabálysértési elzárásra ugyancsak a bíróság kizárólagos jog- és hatásköre. Tavaly közel félezer esetből 370 ügyben történt elzárásra átváltoztatás.

Tizenhárom „elsőkörös” szabálysértést rögzít a törvény
Az elzárással is sújtható szabálysértések, az elsőkörös bírósági ügyek közé 13 cselekményt sorol be a törvény – közölte dr. Hajdúné dr. Dr. Ruzsics Gabriella –: a  magánlaksértést, az önkényes beköltözést, a távoltartó határozat szabályainak megszegését, a rendzavarást, a garázdaságot, a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzését, a tiltott kéjelgést, a veszélyes fenyegetés szabálysértését, a feloszlatott egyesület tevékenységében való részvételt, a valótlan bejelentést, a járművezetést az eltiltás tartama alatt, a tulajdon elleni szabálysértéseket és a jogosulatlan vadászatot.

További részletek a Heves Megyei Hírlap pénteki számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!