Közélet

2012.05.23. 12:08

Marad a Bosch Hatvanban

Az erdélyi üzem „helyet csinál” Budapesten és Hatvanban a kifinomultabb termékek gyártására.

Tari Ottó

A hatvani Robert Bosch Elektronikai Kft. munkatársai szerint kora tavasszal rövid levélben tájékoztatták a dolgozókat arról, hogy a cég Romániában – közelebbről Kolozsváron – új gyárat szeretne létesíteni. Nyomban elkezdődtek a találgatások, amelyek között a legmeredekebb az volt, hogy gazdaságossági megfontolások miatt oda telepítenék a hatvani részleget, s a Zagyva-parti városban több száz, netán több ezer ember maradna állás nélkül.

Ficzere Ferenc, a Bosch csoport kommunikációs igazgatója érdeklődésünkre határozottan cáfolta ezt a feltételezést. A részletekről elmondta: a kolozsvári gyár létrehozásával bővül a kapacitás, így lehetőség nyílik a hatvani gyártás komplexitásának csökkentésére: a kevésbé összetettebb vezérlőegységeket és gyártásukhoz szükséges felszereléseket Hatvanból Kolozsvárra telepítik. Ezáltal Hatvanban kapacitás nyílik új, komplex és technikailag kifinomultabb termékek – például radar ellenőrző egységek és hibrid hajtású vezérlőegységek – gyártására, ezen felül pedig a meglévő termékcsoportok növekedése is lehetővé válik.

– Az elképzelések szerint Hatvanban csökken majd a gyártás összetettsége és portfoliója – közölte a kommunikációs igazgató. – A tervek beindításához további gyártósorok lesznek Kolozsváron, s emellett kísérleti programok is indulnak. A mérnöki tevékenységet a Budapesti Fejlesztési Központban a jövőben tovább bővítjük. Mindezek nyomán újabb létszámnövekedés, illetve további befektetések várhatók. Az új kolozsvári üzem „helyet csinál" Hatvanban és Budapesten az új termékeknek és tervezési feladatoknak, illetve hozzájárul a további termékcsoportok növekedéséhez is. Vagyis nem szűnik meg munkahely az új gyár miatt.

Kolozsváron különböző gépjármű alkalmazásokhoz elektronikus vezérlőegységeket gyártanak majd. A vevőkkel való egyeztetések befejezéséig erről részletesebb tájékoztatást nem tart időszerűnek a cég.

A Bosch csoport Kolozsváron a beruházás 2013 végéig tartó első szakaszában 77 millió eurót fektet be. Az építkezés várhatóan 2012 második negyedévében indul, a gyártás pedig a tervek szerint 2013 közepén kezdődik. Az év végére már mintegy 340 munkatárs dolgozik majd a körülbelül 38 ezer négyzetméter alapterületű létesítményben. A következő évben további bővítés várható. Az új telephely a Bosch szervezetén belül az Automotive Electronics üzletághoz tartozik. A Bosch csoportnak jelenleg három létesítménye van Romániában, s jelenleg mintegy 1400 főt foglalkoztamak.

Bővebben a Heves Megyei Hírlap szerdai számában

Címkék#ipar#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!