Közélet

2012.05.23. 04:30

Művészi hordók készülnek Egerben a Hölgyek révén

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete csatlakozik a boroshordók újrahasznosítását célzó, világszerte terjedő „akcióhoz”.

K. G.

- Egy boroshordó pályafutása általában véget ér, amikor már nem tud semmit hozzátenni a bor zamatához, vagy elöregszik. Kivéve, ha valami nagyon kedves és szép műalkotás készül belőle. Egyesületünk célja, hogy olyan egyedülálló hordóalkotások jöjjenek létre, melyek a tér és tárgyhasználatra irányítják a figyelmet, átlépnek a különböző művészeti területek közti határokon – mondta el Madák Lászlóné Etelka, az egyesület elnöke. - Tesszük ezt azért is, mert fontos számunkra a borvidék, a szőlő és a bor hírnevének ápolása, öregbítése.
Egri művészeket kértünk fel arra, hogy leheljenek életet a „kiérdemesült” boroshordókba, hogy művészi hordók szülessenek.

Hozzátette: a művészeti alkotások „alapanyaga” a borok érleléséhez használt 225 literes tölgyfahordó. Egyetlen kikötés, hogy az elkészült művészeti tárgyban a hordó formátum felismerhető maradjon. Emellett a kiállítási tárgyaknak szabadtéri rendeltetésükből adódóan időjárás-állónak kell lenniük.

– Reményeink szerint a művészi hordók nem csak a pincészetek látogatóit örvendeztetik meg, hanem a régió turisztikai- kulturális látványosságainak számát is szaporítják. Elképzelésünk, hogy az alkotásokat megmutatjuk a Bikavér-ünnep hetében a Dobó téren és az Érsekkert Klapka úti bejáratánál, a Borbarát Hölgyek sátrában, ahol az érdeklődők megkóstolhatják a Borbarát Hölgyek 2012-es borát, egy Egri Csillagot. A rendezvényen árverésre bocsájtjuk a hordókat, a bevételből pedig – az Egri Csillag legendájához csatlakozva – egy őrkunyhó felépítését tervezzük – emelte ki Madákné.

Az árverést a Bikavér-ünnep szombatján, július 7-én 17.30-kor tartják a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!