Közélet

2012.05.28. 13:34

Neumannos kisgimnazisták Erdélyben

A diákok felfedezték az ezerarcú Erdély természeti és kulturális értékeit.

HEOL

A Neumann János Középiskola és Kollégium hetedikes kisgimnazistái 2012. május 7- 11. között egy csodálatos hetet töltöttek Erdélyben. Az iskola egyike a Határtalanul! program nyertes pályázóinak, amely az általános és középiskolák hetedik évfolyamán tanuló diákok szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásait támogatja. A diákok felfedezték az ezerarcú Erdély természeti és kulturális értékeit, jártak többek között Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Segesváron, Torockón, a Tordai-hasadékban, Farkaslakán, Parajdon és Korondon.

Korondon Józsa János fazekasmestert és műhelyét ismerhették meg a gyerekek. A csoport meglátogatta a Neumann testvériskoláját, a Márton Áron Gimnáziumot Csíkszeredán. Kísérőjükkel, Lászlófy Pállal, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének örökös elnökével felkeresték Böjte Csaba atya szeretetházát, ahol a neumannos tanulók ajándékot adtak a romániai rászoruló gyerekeknek. Lászlófy Pál idegenvezetésével az egri diákok megnézték a csíksomlyói kegytemplomot és a búcsú helyszínét is.

Pali bácsi elkísérte a csoportot egészen az ezeréves határig, ahol Deáky András mesélt az eddig megvalósult felújításokról és további terveiről. Diákok és tanárok egyaránt fantasztikus élményekkel és érzésekkel feltöltődve jöttek haza, új ismeretekkel és ismerősökkel gyarapodva. A
Határtalanul! program a külhoni magyarság megismerését célzó utazást 978600 Ft-tal támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!