Közélet

2012.05.29. 16:19

Partitúra a várbarátoknak

Különleges meglepetés az Eger Vára Barátainak Körének, huszonöt év megpecsételéseként.

Szuromi Rita

Egy zeneművet rejtett a díszdoboz, amelyet a Siegerlandi Várbaráti Kör küldöttsége adott át a közelmúltban az egri várban megrendezett 25 éves jubileumi díszközgyűlés alkalmával az Eger Vára Barátainak Köre egyesületnek. A három egységből álló, Ludwig Winand karnagy által szimfonikus zenekarra írt partitúra Kodály Zoltán és Bartók Béla alkotásaiból merítve a „Magyar népdalfeldolgozás zenekarra” elnevezést kapta.

– Szeretnénk, ha az idén, de legkésőbb a jövő év tavaszáig az egriek is megismerhetnék és hallhatnák a zeneművet, ennek a nagyvonalú gesztusnak az  eredményét – fogalmazott dr. Petercsák Tivadar, az Eger Vára Barátainak Köre volt elnöke és dr. Veres Gábor jelenlegi ügyvezető elnök.

Siegerland és a hevesi megyeszékhelyen élők barátsága több mint 25 éve kezdődött: az 1980-as évek közepén a siegerlandi Ginsburg vára tövében évről évre találkoztak a kontinens fiataljai az Európa-táborban. A két várbaráti kör hivatalos kapcsolatfelvétele 1987-ben történt, és ennek az akkor már múlttal rendelkező kapcsolatnak lett az eredménye, hogy 1995-ben Egerben és Felsőtárkányban rendezték meg az Európa-tábort.

A fiatalok között szövődő barátságok mellett intézményi kapcsolatfelvételekre is lehetőség nyílt. Németországban két kiállításon mutatkozott be Eger és Heves megye, valamint a magyar népviselet, de az egriek is megismerhették fotókon Siegerlandot és Siegent, valamint egy értékes Rubens grafikákból nyílt tárlatnak is otthont adott a Dobó István Vármúzeum, hiszen a német település a németalföldi festő szülővárosának vallja magát.

Ennek a negyedszázados kapcsolat motorja volt dr. Alexander Wollschläger, aki Eger kulturális követeként is népszerűsítette a megye értékeit. A negyedszázados jubileum alkalmából – az ebből az alkalomból szervezett eseményre elkísérte őt Rainer Hoffmann és Julia Wollschläger – Eger oklevéllel köszönte meg a misszióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!