Közélet

2012.05.14. 04:33

Plagizálás: könnyen lebukhatnak a csalók

Szigorú szabályok védik a diplomamunkákat a főiskoláinkon.

Sike Sándor

Arra, hogy léteznek „szakdolgozatíró bérmunkások” az interneten számos jel mutat. Rossz nyelvek szerint vannak emberek, akik hajlandók több százezer forintot is fizetni egy jól elkészített dolgozatért. Az informatikai robbanást megelőző időkben nehezebb volt kiszűrni, ha valaki más szakdolgozatát adta be, vagy más munkáiból ollózott. A lebukás veszélye viszonylag kicsi volt, ám ha valaki mégis próbálkozott és kiderült a csalás, annak komoly következményei voltak.

Dr. Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) rektorhelyettese szerint a plagizálás legmegbízhatóbb ellenszere, ha a témavezető tanár folyamatosan nyomon követi diákja tevékenységét. Az állandó konzultációk, a tanári figyelem gyakorlatilag lehetetlenné teszi a visszaélést. Egy szakdolgozat nem két-három hét alatt készül ugyanis. A rektorhelyettes úgy látja, hogy vannak olyan szoftverek, amelyek segítenek a rosszban sántikáló diákok lebuktatásában. Ehhez persze az kell, hogy az összehasonlítandó munkák digitálisan elérhetők legyenek.

Egerben ettől a tanévtől már elektronikus formában is be kell adni a dolgozatot, sőt tárolásuk így történik.
A diplomamunkák védelmét szigorú szabályok biztosítják. Ha valaki betekintést kér valamelyik szakdolgozatba, akkor nyomtatványon kérelmezheti. Egyszerre csak egy dokumentum kérhető ki, de ebből semmilyen másolat nem készíthető, nem reprodukálható, őrzési helyéről nem vihető el, nem kölcsönözhető sem helyben sem könyvtárközi kölcsönzéssel.

– A Károly Róbert Főiskolán a szakdolgozat őrzése, selejtezése, a betekintés az intézmény által szabályozott – mondotta dr. Liebmann Lajos a gyöngyösi főiskola gazdaság- és társadalomtudományi karának dékánja.

A dolgozatok megőrzéséről elmondta: a szakdolgozat egy példányát az intézmény könyvtárában teszik le, ahol – más felsőoktatási intézmények gyakorlatához hasonlóan – öt évig őrzik, ezt követően selejtezhetik. A selejtezésről tételes jegyzőkönyv készül. Az elektronikus formában beadott dolgozatokat archiválják. A könyvtárban őrzött példányokba való betekintést a gyöngyösi főiskolán is erre rendszeresített nyomtatványon, a konzulens tanár tudtával lehet kérni.

További részletek a Heves Megyei Hírlap hétfői számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!