Közélet

2012.05.16. 11:42

Több mint aszfaltcsík: a hálózat a lényeg

Egertől Miskolctapolcáig lehessen bringázni - a kerékpárút terve kész, az építkezés akár már jövőre kezdődhet.

Pócsik Attila

Szükséges egyfajta köldökzsinór Egerszalók és a fürdő között – szögezi le elöljáróban Tőgyi Gábor, amikor az új kerékpárút tervéről kérdezzük.

– Több éve tervezzük már a kerékpárút megépítését a fürdőhöz, hozzáteszem: változó feltételekhez igazodva – mondja Tőgyi Gábor. – Először 1,8 méter széles utat kellett tervezni, tavaly már 2 méterest, az idei pályázatban pedig 2,75 méteres szerepel. A mostani kiírás fő gondolata: a turisztikai látványosság könnyű megközelítése, ennél jobb megoldás pedig talán nincs is. Az ideológiához igazodva azonban jelenleg sokkal többről van szó, mint majd’ másfél kilométernyi kerékpárútról, a lényeg egy nagy hálózaton van.

Ha ez létrejön, új bicikliúton tekerhetünk Demjéntől Egerszalókon át Egerbe, onnan – a már meglévő úton – Felsőtárkányba, a végső cél pedig Miskolctapolca. Előbbi három település önkormányzatának összefogása eredményezheti a sikert, s Tőgyi szerint jól állnak: reális az álom elérése.

A beruházás lényege a hálózat és a biztonság – ezt erősíti meg Fodor Géza is. Demjén polgármestere elmondta: a település közigazgatási határától a fürdőig érő, másfél kilométeres kerékpárút első hallásra nyúlfarknyinak tűnik, de egy igazi, értéknövelő fejlesztésről van szó.

A pályázat segíti Egerben az észak-déli kerékpárútvonal hiányzó szakaszainak megépítését is. A cél itt az, hogy a jelenleg „foghíjas” városi hálózatot egy összefüggő, a környező településeket is összekötő, egységes hálózattá fejlessze. Elsődlegesen a 12 kilométeres észak-déli gerincvonal teljes kiépítése a valósulna meg.

Ha sikeres a pályázat, jövőre elkezdődhet a kivitelezés, s ha minden jól megy, az első szakaszokon már 2013-ban végigtekerhetünk.

Bővebben a Heves Megyei Hírlap szerdai számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!