Közélet

2012.05.17. 15:28

Újraszentelik a kápolnát

Szombaton újraszentelik a XVIII. század közepén épült pusztafogacsi kápolnát, amelynek megmentését négy éve egy civilszervezet vállalta.

SZUROMI RITA

Az elszármazottakból, tarnamérai, zaránki, boconádi és jászszentandrási lakosokból álló egyesület ez idő alatt felelevenítette a fogacsi búcsúk hagyományát, amely szombaton keretként szolgál az újraszentelés ceremóniájához. Az összefogás eredményéről Túri Gyula, az egyesület elnöke beszélt.

– A kápolna felújításának szándéka nem új keletű, de befejezni mégis most sikerült. Mi ennek az oka?
– Másfél évtizede Túri Margit és Varga Bertalan plébános kezdeményezte először a felújítást. Kényszerszünet után 2008-ban egyesület alakult, amely sikerrel pályázott. Az elnyert összegből tudtuk elvégezni a hatóságok által engedélyezett külső felújítást.

– Mi lesz az idei búcsú programja?
– Hagyományos fogacsi búcsút tervezünk, amely a kápolna újraszenteléséről és a közös búcsúi ebédről és beszélgetésről szól. Az ünnep jellegét hangsúlyozandó, most nem terveztünk kulturális műsort.

– Hogyan alakul az egyesület élete a jövőben?
– Szeretnénk, ha mostantól a fiatalok is szerepet vállalnának. A már meglévő rendezvényeink, a májusi búcsú, a szeptemberi Fogacs Napja és a decemberi karácsony mellé esküvőket, keresztelőket és kulturális, fiatalokat is megmozgató eseményeket szeretnénk a kápolnadombon látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!