Közélet

2012.05.14. 16:46

Zsinat vidéken: nyitna az evangélikus egyház

Gyöngyösön ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata.

J. M.

A vallási közösség legfőbb döntéshozó szervének tanácskozása kiemelkedő jelentőségű, és csak kivételesen ülésezik vidéken. Gáncs Péter elnök-püspök elmondta: a zsinat fő helyszíne a főváros, de most azért találkoztak az északi egyházkerületben, mert szeretnének a vidék felé nyitni, hogy közelebb kerülhessenek a Budapesten kívüli gyülekezetekhez.

A döntéshozók a zsinaton jelentéseket hallgathattak meg az elmúlt évről, valamint törvénymódosításokat hajtottak végre. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a meglévőkön túl újabb oktatási intézmények kerülnek az evangélikus egyház fenntartásába. Az elnök kiemelte a tavalyi évvel kapcsolatban kiemelte azt a többnapos továbbképzési lehetőséget, amit a lelkészeiknek biztosítottak. Erre azért volt szükség, mert szeretnék, ha felkészült és képzett humnerőforrást tudnának biztosítani. Az elmúlt esztendő az evangélikusoknál is az önkéntesség jegyében telt, sok segítő gyülekezeti tagot meg tudtak mozgatni.

Gáncs Péter hangsúlyozta: a jövőben a munkahelyteremtésben és -megőrzésben egyházuk is szívesen segítene, hiszen ez egyben a falvak megőrzését is jelentené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!