Közélet

2012.06.04. 17:30

Női sorsok: fegyvert fogtak és harcoltak

A történelem számos példát produkált arra, hogy a nők előtt semmi sem lehetetlen...

Szuromi Rita

Katonaruhában, férfiként harcolt a kápolnai csatában, s csak kevesen tudták róla, hogy ő Lebstück Mária, akit később a magyarok Jókai Mór, majd Huszka Jenő révén a legendás Mária főhadnagyként zártak a szívükbe. A negyvennyolcas hős 120 éve hunyt el. Ám nem ő volt az egyetlen, aki nőként írta be magát Heves megye történelmébe.

– Időskorában, amikor a Kossuth-emlékszobába teremőrnek jelentkezett, figyelt fel rá Jókai Mór, alakja köré legendát Huszka Jenő 1942-ben bemutatott operettje szőtt – jelezte dr. Csiffáry Gergely történész az évforduló kapcsán. – Lebstück Mária horvát származású volt, a forradalom kitörésekor állt be a bécsi légióba. Annak legyőzése után jött át Magyarországra és Győrben folytatta katonai pályafutását Károly főhadnagyként. A karakteres, markáns vonású asszony vágya az volt, hogy bekerüljön a Tiroli Vadászokhoz. Részt vett a felvidéki harcokban, majd Miskolcon egy kétszáz tagú fogolycsapat Debrecenbe kísérésével bízták meg. A civis városban derült fény arra, hogy ő valójában nő.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Mária főhadnagyból primadonnát csak Huszka operettje teremtett – mutatja dr. Csiffáry Gergely történész. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Az 1849-es ütközetekben derekasan harcolt, a kápolnai csatában két ellenséget lőtt le Dembinszky szeme láttára, majd részt vett a verpeléti ütközetben is, ahol megsebesült, s újra csak fel kellett fednie az orvos előtt azt, hogy ő egy nő. Katonaként állt helyt a Zagyva-hídért folytatott hatvani csatában, majd egy 23 szekérből álló lőszerszállítmányt Szolnokról Komáromba kísért, amiért Klapka tábornoktól főhadnagyi rangot kapott. Vagyis katonai tevékenységének egy része Heves- és Külső Szolnok megye területén zajlott.

„Károly főhadnagy” Buda ostrománál ismerte meg férjét, egy tüzértisztet, akitől gyermekét már az aradi börtönben szülte meg. 1850-től Zágrábban, 1851-től Bécsben élt, időskorában mosónőként szerény körülmények közt tengette életét. Ám annyi hazafiasság még akkor is volt benne, hogy jelentkezzen a Kossuth-szoba teremőrének, ami végül megteremtette azt a lehetőséget, hogy az asszonyra felfigyeljen Jókai. Lebstück Mária, vagyis Mária főhadnagy 1892. május 30-án hunyt el.

A másik híres asszony, aki itt hagyta kézjegyét, Kossuth Lajos testvére, Meszlényiné Kossuth Zsuzsa volt. Kossuth 1849 áprilisában nevezte ki őt a tábori kórházak főápolónőjévé, s ebben a minőségében érkezett meg Egerbe, a Líceumban berendezett tábori kórházba Kossuth Zsuzsa 1849. május 17-én. Itt-tartózkodásakor kézjegyével látta el a vendégkönyvet. Legendás sorsára, vasakaratára és elvhűségére jellemző, hogy 1851-ben még bekapcsolódott a Makk József féle fegyveres összeesküvésbe, melynek bukása után kitoloncolták őt az országból és 1854-ben mindössze 37 évesen New Yorkban halt meg.

– A nők az újkor történelmében is jelentős szerepet játszottak, bár személyiségüket és tetteiket sokszor méltatlanul elfeledjük – mondta dr. Csiffáry Gergely. – Elég csak átlapozni a katonai jelentéseket, hogy megtudjuk, hányan vállaltak szerepet akár fegyverrel is az ország sorsának alakulásában.

Asszonyok fegyverrel a seregben

A XIX. században több asszony is fegyvert fogott a magyar hazáért. Itt van példának okáért Vay Sarolta, aki szintén férfiruhában harcolt, vagy Bányai Júlia, aki a férje halála után jelentkezett a hadseregbe tisztnek. A forradalom és a szabadságharc leverése után Bem Józseffel Törökországba távozott, majd a Makk-féle összeesküvés idejére visszatért Erdélybe, végül Egyiptomban kötött ki, ahol vendéglősként fejezte be életét: a Fáraóhoz címzett fogadót működtette Kairóban. Pfiffer Paula vágyott színészi karrierjét cserélte fel fegyverre és férfiruhára. Letartóztatása után 1853-ban öngyilkos lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!