Közélet

2012.07.09. 05:28

Az új kórházi rendszerben bolyonghat a beteg

Orvos és beteg egyaránt egyfajta határvonalként tekintett július 1-jére: ettől kezdve papíron egészen másként működik az egészségügy.

Barta Katalin

Július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal több hónapos folyamatot lezárva hozta meg határozatait arról, hogy a kórházak mostantól milyen kapacitásokkal és területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvőbeteg-szakellátásban. A cél az volt, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. A betegeknek továbbra is elsősorban háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe tudják majd irányítani őket.

Megyénk kórházigazgatóit is megkérdeztük a betegeket érintő változásokról.
Dr. Fűtő László, a Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója úgy tájékoztatott, hogy a régiós átszervezés következtében Heves megye egyike azon kevés megyének, amelyek elvesztették az egészségügyi ellátás során önállóságukat. A Gyöngyöstől nyugatra eső területek az észak-közép-magyarországi régióhoz tartoznak, míg a Gyöngyöstől keletre esők Borsod-Abaúj-Zemplén megyével együtt az észak-magyarországi régióhoz kerültek.

A kórház jelenlegi szakmai struktúrája érdemben nem változik, az összes, jelenleg is működő fekvőbeteg aktív és krónikus jellegű osztálya megmarad, lényeges ágyszámváltozás nem lesz. Egyes szakmákon belül kiemelt feladatokat kaptak az egri gyógyítók. Ezek közül kiemelkedik az újszülött- és gyermekosztály. A neurológiai osztályon az aktív ágyak számát tízzel megnövelték, a belgyógyászaton belül pedig bővítették az endokrin és a gasztroenterológiai osztály fogadó kapacitását.

A krónikus ellátásban a jelenleg is meglévő neurológiai és kardiológiai rehabilitációs osztályon lévő ágyakat ugyan megszüntették, ám ugyanennyi férőhely a mozgásszervi rehabilitációs osztályhoz került. Változás, hogy a legmagasabb szintű ellátást a régió központi kórháza, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház nyújtja majd a jövőben. Az egri kórház ellátási területéhez kerül a mezőkövesdi kistérség, bizonyos szakterületeken pedig az ózdi kistérségből is irányítanak ide betegeket.

Összességében a gyöngyösi Bugát Pál Kórház jól jött ki a struktúra átalakításból – nyilatkozta lapunknak Bodnár Krisztina ügyvezető igazgató. Az intézmény július elsejétől 20 ággyal újra indíthatta a neurológiai osztályát a hotel épület 3. emeletén. Gasztroenterológiai egység indult szintén elsejétől, ahol mostantól invazív beavatkozásokat is tudnak végezni.

Több osztály is kapott úgynevezett kettes progresszivitási szintű besorolást: például a sebészet, a gyermekosztály, valamint az intenzív betegellátó osztály. A szemészeti fekvőbeteg ellátás július elsejétől megszűnik, a járóbeteg-ellátás azonban az eddigi gyakorlatnak megfelelően, változatlan feltételekkel  működik tovább. A szükséges beavatkozásokat, műtéteket pedig egynapos sebészeti ellátás keretében végzik.

Az autópálya baleseteseit Hatvan fogadja

A hatvani Albert Schweitzer Kórházban az átalakítást követően is megmarad minden eddigi szolgáltatás, sőt, a betegek gyógyulását újabb orvosszakmai lehetőségekkel segítik elő – tájékoztatott dr. Zámbó László orvos igazgató. Elmondta: az eddigi gasztroenterológiai ambulancia mellett gasztroenterológiai fekvőbeteg-osztály, gyermek gasztroenterológia, valamint a vesebetegeknek nefrológia kezdi meg működését. A hatvani kórházhoz csatolták az aszódi kistérség 30 ezer lakosát, míg a traumatológia a Mátrától Gödöllőig 207 ezres körzet – valamint az autópályán balesetet szenvedettek – ellátásáról gondoskodik.

A Parádfürdői Állami Kórház július 1-től visszakapta gazdasági önállóságát. Ezen időponttól kezdve itt 125 krónikus ágyat finanszíroz a társdalombiztosítás. Ebből 25 ágyon gasztroenterológiai, 70 ágyon mozgásszervi rehabilitációs betegeket ápolhatnak, húsz ágyon pedig krónikus belgyógyászati betegeket fogadhatnak. A nőgyógyászati rehabilitációs tevékenység némileg háttérbe szorul. A hatvaniakkal kötött külön megállapodás keretében mostantól csupán 15 ágy áll rendelkezésre e célra – tudtuk meg dr. Rabóczki Anita kórházigazgatótól. Ebben az intézményben elődlegességet élveznek a Pétervásárai Kistérség betegei, de Borsod, Nógrád és Hajdú megyéből is fogadhatnak betegeket, ha van szabad kapacitás.

Az átmeneti időszak tudnivalói

A beutalók továbbra is érvényesek. Az átalakuló intézményekben is el kell látni a július elseje előtt beutalt beteget. Területi ellátási kötelezettség ide vagy oda, mindenkit fogadniuk kell az intézményeknek, ha beutalóval érkezik. Sürgős esetben bármelyik egészségügyi intézményt fel lehet keresni. A beteg elsődleges ellátást biztosan kap, stabilizálják az állapotát, senkit nem lehet enélkül továbbküldeni. A már megkezdett ellátásokat az adott helyen kell befejezni. Még ha valahol megszűnik is egy-egy osztály, aki már ott van, ott maradhat. Legalább egyhónapos biztonsági időszakot is beépítettek a rendszerbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!