Közélet

2012.07.24. 13:58

Dörögnek majd az ágyúk a vigasságokon

A rendezvény – talán – leglátványosabb eleme az 1552-es ostrom felelevenítése lesz.

P. A.

Fotós:

Csütörtökön egyfajta „nulladik nappal” veszi kezdetét Egerben a Végvári vigasságok elnevezésű programsorozat, amelyet immár 17. alkalommal rendeznek meg. Az esemény számos új elemmel gazdagodik, de a célja ugyanaz, mint a kezdetekkor volt. Dr. Rémiás Tibor, a megyei múzeumi szervezet vezetője kedden elmondta: fontos, hogy a történelmi hagyományokat ne csak kiállításokon keresztül mutassák be, az ilyen rendezvények pedig ez lehetőséget adnak arra, hogy látogatók testközelből tapasztalhassák meg, milyen volt az élet 460 évvel ezelőtt.

A rendezvény – talán – leglátványosabb eleme az 1552-es ostrom felelevenítése lesz. Ebben és a kísérőprogramokban is komoly szerep jut azoknak a szereplőknek, akiket a hétvégén választották ki, hogy e pár napra Dobó István, Jumurdzsák, Bornemissza Gergely, Cecey Éva és Sárközi bőrébe bújjanak.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Csillag Tamás, az Egri Vitézlő Oskola elnöke elmondta: számos meglepetéssel is készülnek, céljuk, hogy a látogatók megtapasztalhassák, milyen volt az élet a XVI. században. Ebben több török kori hagyományőrző szervezet is a segítségükre lesz. – Nyugat-Európában komoly hagyománya van az efféle rendezvényeknek, az ottani tapasztalatainkat is felhasználjuk majd. Az ostrom alatt bár dörögnek majd az ágyúk és csattognak a szablyák, senkinek nem esik majd baja – emelte ki, hozzátéve: a hagyományőrző csoportoknak „éles” bajvívó versenyt is rendeznek.

Szécsényi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum helyettes vezetője elmondta: csütörtökön interaktív tárlatvezetés várja a látogatókat, a hétvégén egyebek mellett gólyalábasok, filmvetítés és családoknak szóló stratégiai játék is szerepel a programban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!