Közélet

2012.07.02. 06:06

Eszterházy emlékév kezdődik

Az Eszterházy Károly Főiskola a 2012/2013-as tanévet Eszterházy Emlékévvé kívánja nyilvánítani.

S. B. S.

Dr. Hauser Zoltánt, az intézmény rektorát kérdeztük.
– Mi az apropója az emlékév meghirdetésének?
– Intézményünk névadó püspöke 250 éve, 1762. június 29-én érkezett Egerbe, de negyed évezredes évfordulója van az egyetemi ház építése kezdetének és az egyetem iránti kérelem benyújtásának is. A Domus Universitatis, a teljes struktúrájú – a bölcsészeti, jogi, orvosi és teológiai képzést is magába foglaló – egyetem épületének a megvalósítása Eszterházy műve.

– Mária Terézia annak idején elutasította az egyetemalapítás tervét. Miként reagál erre a püspök?
– Az építkezés 1763 áprilisában az alapozással megkezdődött. A püspök 1763 októberében terjesztette a királynő elé egyetemalapítási kérelmét, amit az uralkodó elutasított. Válaszul Eszterházy egy minden igényt kielégítő, korszerű, küllemében, tömegében és belső tereiben is lenyűgöző épület létesítésébe fogott.

– A Fellner Jakab tervezésében megépült Líceum milyen szerepet töltött be a város életében?
– Az Európa egyik legszebb barokk épületében működő oktatási, tudományos intézmények, gyűjtemények hozzájárultak ahhoz, hogy Egerben a 18. század második felében élénk szellemi élet bontakozott ki, a város az észak-keleti országrész kulturális központjává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!