Közélet

2012.07.25. 07:00

Gyöngyöspata: szabadság és kanálcsörgés

A jegyző nem mondja meg, miért hagyja ott Gyöngyöspatát.

J. M.

A törvény szerint ha egy település jegyzője lemond, egyáltalán nem kell megindokolnia döntését – tudtuk meg Gyöngyöspata leköszönő jegyzőjétől, Mátyás Istvántól, aki kérdésünkre, hogy ő adott-e magyarázatot arra, miért hagyja ott állását, nem kívánt válaszolni. Mindössze annyit közölt, hogy a törvény alapján két hónapos felmentési idő illeti meg, ami akár le is rövidíthető. Mátyás István élt ez utóbbi lehetőséggel, már szabadságát tölti, és augusztus elsejétől szűnik meg megbízatása Gyöngyöspatán.

„Békességgel a szívemben érkeztem 2011. március 18-án, és így is távozom 2012. július 23-án. Köszönöm a pataiak szeretetét, bizalmát, jó akaratát, segítő szándékát és a feladatot, melyet a Gondviselés számomra rendelt. Isten Áldjon Gyöngyöspata!” – fogalmazott közleményében Mátyás István jegyző, melyben lemondását a sajtó tudomására hozta. Ennél többet az üggyel kapcsolatban telefonos megkeresésünkkor sem mondott a leköszönő jegyző.

A lemondás kapcsán Juhász Oszkár Gyöngyöspata polgármestere elmondta: az élet számos területén változások várhatók Gyöngyöspatán.

– Akik ehhez elég erősek, és kitartásuk is van, azok munkájára számítunk. Úgy tűnik, a jegyző nem győzte a kemény megpróbáltatásokat – fogalmazott a polgármester, akitől megtudtuk, hamarosan pályázatot írnak ki a megüresedett jegyzői állás betöltésére.

Úgy hírlik, az utóbbi hónapokban több nézeteltérése is volt a polgármesternek a jegyzővel. Erről kérdésünkre Juhász Oszkár azt válaszolta: ahol füstöl a kémény, ott mindig van kanálcsörgés. Ám áthidalhatatlan nehézségeik soha nem voltak.

Mátyás István 2011 áprilisában került megbízott jegyzőként Gyöngyöspatára, miután az előző jegyzőt - akit akkor még a Jobbik helyi elnökekén kritizált márciusban Juhász Oszkár - az akkori képviselőtestület felmentette. Ugyanazon a képviselőtestületi ülésen jelentette be lemondását az akkori polgármester, Tábi László is, ezután írtak ki időközi választást Gyöngyöspatán, amit Juhász Oszkár nyert meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!