Közélet

2012.07.25. 13:03

Munkaügyi ellenőrzések: meghatározták az irányelveket

Tavaly a megyében 117 figyelmeztetést tettek, valamint 37 bírságot szabtak ki.

HEOL

Mire figyel a hatóság címmel tájékoztatót tartottak a megyében működő vállalkozásokat az őket érintő törvényi változásokról. Legutóbb az érdeklődők a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség tevékenységével, a területhez tartozó változásokkal ismerkedhettek az érdeklődők.

Dr. Boncz László, a Heves Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatójának beszámolója szerint 2011-ben összesen 756 munkaügyi ellenőrzést végeztek Heves megyében, ebből például 195-öt a kereskedelem, 194-et a vendéglátás, szálláshelyek területén. Az ellenőrzések során 117 figyelmeztetést tettek valamint 37 bírságot szabtak ki. Idén május 31-ig ezen ellenőrzések száma 366 darab volt, 102 a kereskedelem, 44 az építőipar, 41b a feldolgozóipar, 15 a gépipar, 29 a nyomozási, biztonsági tevékenység ágazatában.

Hangsúlyozta 2012. az első év, mikor meghatározták a munkaügyi ellenőrzések irányelveit. Ezek közé tartozik többek között a feketemunka feltárása, a munkabérek mértékére, védelmére vonatkozó jogszabályok betartásának, a jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításának, kiadásának felügyelete. Fontosnak tartják a munkavállalók érdekeit, a közérdekű bejelentések, panaszok alapos vizsgálatát. Tavaly 87 esetben éltek bejelentéssel, ebből 54-szer névtelenül. A vizsgálatok során az esetek 70-80 százalékában állapítottak meg szabálysértést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!