Közélet

2012.09.26. 20:09

Gyöngyös megújult - befejeződött a városrehabilitáció

Egymilliárd forint értékű városrehabilitáció fejeződött be Gyöngyösön

mti / heol

Több mint egymilliárd forint értékű, funkcióbővítő városrehabilitációs munkálatok fejeződtek be Gyöngyösön. A program végrehajtását 800 millió forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam az Új Széchenyi Terv keretében.

[caption id="" align="aligncenter" width="360"] A városháza új ügyfélterének átadása egyúttal a teljes projekt befejezését is jelezte. A szalagot Horváth László kormánymegbízott és Faragó László polgármester vágta át. FOTÓ: Suha Péter
[/caption]

Dr. Réthy Béla, Gyöngyös független alpolgármestere, a program koordinátora a fejlesztés szerdai projektzáró rendezvényén azt hangsúlyozta, hogy a munkálatokat időre és az előre meghatározott költségkeret betartásával sikerült elvégezni. Ez különösen olyan körülmények között nevezhető nagy eredménynek, hogy az önkormányzatnak az elmúlt évben még "az adósságrendezés rémével kellett szembenéznie" - tette hozzá.

Sikerült a csődeljárást elkerülni, és a városrehabilitáció is a terveknek megfelelően haladt - mondta az önkormányzati vezető. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű fejlesztés nem volt a város nagy részét 1917-ben elpusztító tűzvész óta.

Megújult a többi között a városháza szecessziós,  a zeneiskola (volt jezsuita gimnázium) barokk épülete, illetve több Fő téri műemlék jellegű épület, valamint a Hanisz tér, a Bugát Pál tér és a Barátok tere. A közterületekre új utcabútorok, térburkolatok kerültek, valamint új közművek és parkolók létesültek - sorolta a városrehabilitáció főbb elemeit Réthy Béla.

Faragó László, a város polgármestere (Fidesz) azt kérte a város lakosaitól, hogy közösen óvják és védjék a település értékeit. Azzal kapcsolatban, hogy a program keretében megújult a városháza ügyfélszolgálati tere, Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott arról szólt: a kormányzat célja, hogy valódi tartalmat adjon az "ügyfél" és "szolgálat" fogalmaknak. Hangsúlyozta: a járási kormányhivatalok rendszerének felállításával és a kormányablakok megnyitásával megtörténhet a magyar közigazgatás "paradigmaváltása". Vagyis nem csupán a város újult meg, hanem az ügyfelek szolgálata is - mondta a kormánymegbízott.

A városrehabilitáció során megvalósult fejlesztéseket - épületek, utak, parkok, közterek átalakulása - a nagyközönség már értelemszerűen láthatja, sőt, a legkorábban elkészült projektelemek, például a Bugát Pál téri új játszótér már azt is bebizonyította, hogy a helyiek megszerették és használják az új, vagy megújult létesítményeket. Remélhetően így lesz ez a nyilvánosság elől eleddig elzárt, utolsóként elkészült új ügyféltérrel is a polgármesteri hivatalban - hangzott el a projekt ünnepélyes zárásán.

A két éve és kilenc napja kezdődött nagyberuházás utolsó aktusaként pénteken közös ünneplésre hívnak mindenkit Gyöngyös főterére, ahol zenés szórakoztató műsorokkal, valamint idegenvezető segítségével városnéző sétára várják a helyieket és a városba látogató vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!