Közélet

2013.01.16. 11:27

Apad Gyöngyös adósságterhe

Dr. Réthy Béla alpolgármester pozitívan értékeli a kormányzat döntését és elégedett a 40 százalékos adósságátvállalással.

HEOL

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gyöngyösi önkormányzat adósságából 40 százalékot vállal át az állam. A hányadot az iparűzési adóból származó korrigált adóerő-képessége alapján állapította meg a szaktárca.

A 2012. szeptember 30-ai adatok alapján Gyöngyös – kifejezetten az önkormányzat banki tartozásait figyelembe véve – csaknem hárommilliárd forint 40 százalékának átvállalással számolhat. Ez magába foglalja a devizaalapú kölcsönöket és kötvényeket, valamint a 2012. december 31-i folyószámlahitel ténylegesen elköltött részét, de nem tartalmazza a korábbi, projektcégek közreműködésével megvalósult városfejlesztő beruházások tartozásait. A város összes kötelezettségvállalása 5,2 milliárd forint.

Dr. Réthy Béla alpolgármester pozitívan értékeli a kormányzat döntését és elégedett a 40 százalékos adósságátvállalással.
– Mindez azt jelzi, hogy iparűzési adóbevétel szempontjából, a lakosságszámhoz viszonyítva, Gyöngyös jobb helyzetben van azokhoz a településekhez képest, amelyek 50-60 százalékos adósságátvállalással számolhatnak. Ez annak köszönhető, hogy Gyöngyös egy jól működő, gazdaságilag stabil iparral rendelkezik – vélekedett az alpolgármester hozzátéve: példaértékű az önkormányzatok megerősítése, amit az állam vállalt.

Dr. Réthy Béla hangsúlyozta: későbbi egyeztetés tárgyát képezi, hogy a megállapított mértéken belül egyes tartozásokat egységes vagy különböző arányban egyenlíti-e majd ki az állam.
A konszolidáció hányadának módosítására nem számít a gyöngyösi önkormányzat, magasabb adósságátvállalásra ugyanis csak különösen indokolt esetben lesz lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!