Közélet

2013.03.01. 07:16

Elfogadták a költségvetést, bevezetik az Eger-kártyát

A képviselők döntöttek: az egriek száz forintért látogathatják a várat.

Pócsik Attila

Látogatók az Egri várban.

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Több mint 30 napirendi pont szerepelt az egri közgyűlés csütörtöki meghívójában. A legizgalmasabb, és legnagyobb vitát kiváltó téma a város idei költségvetése volt. Habis László (Fidesz-KDNP-ELE) polgármester ismertette: a büdzsé főösszege 13 milliárd 914 millió forint, ebből 8,9 a működést, öt a felhalmozást szolgálja.

– A város saját bevételeinek tervezett összege 6,3 milliárd, összességben közel 450 millió forint a segélyek előirányzata, több mint 700 millió forintot fordít a Eger arra, hogy a közoktatási-nevelési intézmények működése biztosított legyen – sorolta a polgármester.

A témához – amelyet Csathó Csaba (Fidesz-KDNP javaslatára időkorlát nélkül tárgyaltak – aztán minden képviselő hozzászólt, volt, aki többször is. A grémium tagjai értékelték a tervezett fejlesztéseket, kivált, amik a választókerületükben történnek majd. Így például Császár Zoltán (Független) a Radnóti utca, Ifj. Jung László (Fidesz-KDNP) a Mátyás király utca egy szakaszának felújítását. A vita során többször is szóba került a kormányzat egymilliárd forintos segítsége, amelyet Pál György (MSZP) cukorkának, Császár Zoltán fehér hollónak titulált. A szocialista képviselő azt javasolta: ne most tárgyalják a költségvetést, inkább egy rendkívüli ülésen.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A képviselők abban bíznak, hogy a kedvezményes jegy hatására az egriek még inkább magukénak érzik majd a várat, s többet látogatják a jövőben. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

Az egymilliárdos támogatással kapcsolatban pedig azt mondta: ennek felhasználásáról egyeztessenek helyi cégekkel, civilekkel.
Módosító javaslatok sorát nyújtotta be a Fidesz-KDNP frakció is. Lombeczki Gábor egy Eger-applikáció, azaz egy okostelefonokon használható alkalmazás kifejlesztését szorgalmazta. Martonné Adler Ildikó a felsővárosi sporttelepre egy rekortán futópálya kialakítását javasolta, Csákvári Antal pedig azt, hogy különítsenek el 5 millió forintot nemzeti emlékhelyek kialakítására. Ficzere György az egri székhelyű  kis- és középvállalkozások kedvezményes hitelhez jutását segítő alap létrehozása mellett lobbizott, míg Gál Judit az Eger-kártya bevezetését vetette fel. Szavai szerint a lapocska kedvezményeket nyújtana a helyieknek, s erősítené a megyeszékhelyi cégeket.

Abban mindenki egyetértett, hogy a költségvetés átlátható, stabil működést biztosít. Végül Pál indítványát nem, de a többit támogatta a többség, elfogadva a büdzsét.

Határoztak arról is, hogy a jövőben 100 forintért látogathatják a várat az egriek. A januári ülésen Tóth István (Jobbik) javasolta, hogy a helyiek ingyen sétálhassanak a területen, végül most e kedvezmény mellett döntöttek a grémium tagjai.

Hosszasan vitáztak a képviselők a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztés kapcsán, igaz, nem egészen a napirendről. Újra felmerült a lovas szoborcsoport elszállításának az ügye, ami Bognár Ignác (Jobbik) szerint csak hergeli az egrieket, míg Császár Zoltán kijelentette: bízik abban, mégsem költöztetik el a mementót. A javaslatot végül elfogadták: a Centrum áruház mögötti, jelenleg parkolóként funkcionáló terület Gárdonyi tér lesz, ahol az írót ábrázoló egészalakos szobor is helyet kap. A Szúnyog-köz a Végvári vitézek tere nevet viseli majd, míg a Dózsa teret Tinódi térnek fogják hívni.

Szökőkutat kap idén a Szépasszony-völgy

Sós István alpolgármester a közgyűlésen ismertette: Mihajlo Kolodko Kárpátalján élő szobrászművész felajánlotta Egernek, hogy Nagyszőlősön 2012-ben megépített szökőkút másolatát térítésmentesen elkészíti a város számára. Az alkotás a Szépasszony-völgybe, a Bacchus-szobor helyére kerülne. Ez utóbbi, széttört mű helyreállítására az Egri Városszépítő Egyesület gyűjtést szervezett, 300 ezer forintba kerül, hogy ismét láthassa a nagyközönség. Hogy hol, arról egyelőre még zajlanak a tárgyalások. A szökőkút elhelyezésének tervét a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakértői egybehangzóan támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!