Közélet

2013.05.13. 09:04

Doktor House ifjú követője

Talentumokból nincs hiány, csak éppen meg kell találni őket. Az Országos Tehetségnapon az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium 11. osztályos tanulóját, Bauer Balázst Aegon „Érd el a célodat!” különdíjjal jutalmazták.

Szomszéd Eszter

„Tessék, a számológéped. Időgép lett belőle, maradhat?” – mondja Balázs az iskolai diáknapokra készített osztályfilm egyik jelenetében. Szerepe szerint egy őrült fiatal professzort alakít, aki diáktársait különböző korokba repíti találmányával. Ismerősei meg sem lepődnek a szereposztáson. Nemcsak bohém külseje – félhosszú göndör, vörös fürtök, vakítóan kék szemek –, de a reál területen elért eredményei miatt is testhezálló feladat számára a tudós megformálása.

Tehetségére tanárain kívül számos helyen felfigyeltek. Az idei Országos Tehetségnapokon az Aegon „Érd el a célodat!” különdíját is kiérdemelte, amelynek összegéből olyan prezentációs és kísérleti eszközöket vásárolna az iskolai laboratóriumba, mint például DNS-modell vagy vízbontó készülék. Balázst elsősorban a fizika, továbbá a kémia, a biológia és a matematika érdekli, s tudását kamatoztatja is. Erről rangos versenyeken elért helyezései árulkodnak. Mindezek mellett az angol nyelvet is remekül beszéli. Kitűnő tanuló, aki a Debreceni Egyetem orvosi karára készül. Arra a kérdésre, mit talál vonzónak, érdekesnek ezekben a tantárgyakban, azonnal azt felelte: a bonyolultságukat.

– Versenyekre járni számomra nem túlságosan nagy élvezet, de a felkészülést nagyon hasznosnak tartom – mondja Balázs. – Elhatároztam, hogy embereken próbálok meg segíteni, orvos szeretnék lenni, és ehhez szükségem van erre a tudásra. Reál beállítottságú vagyok, a tanáraim nagyon megszerettették velem, velünk ezeket a tárgyakat: Göncziné Utassy Jolán a kémiát, Szabó Miklós a fizikát, Bíró Bálint a matekot, Juhász Tamás pedig a biológiát. Elég könnyedén vettem az akadályokat, és a sikerélmény ösztönzést adott a folytatásra. Szerencsésnek érzem magam, hogy már most tudom, mit akarok elérni az életben.

Balázs céltudatossága sokak számára példaértékű lehet, s még egy felnőtt ember is zavarba jön az ilyen nagy ívű tervektől. – A televíziós sorozatból ismert Doktor House a példaképem. Nagyon kedvelem a stílusát – folytatta a 17 éves diák. – Az orvostudományban a sebészet vonz leginkább, de kutatnék is. A közeljövőben szeretnék eljutni Amerikába, ami úgy tűnik hamarosan meg is valósulhat, később pedig szívesen dolgoznék és élnék is az Egyesült Államokban. Kozmopolita vagyok, otthon érzem magam bárhol a világban. Számomra az ember mindenhol ember. Nincsenek sem nyelvi, sem földrajzi határok.

Versenyek, avagy: siker siker hátán

Az utóbbi három év dicsőséglistája. Mikola Sándor Országos Fizika Verseny: megyei 1., országos 2. hely; Mátrai Tibor Megyei Fizika Verseny, Irinyi János Országos Középiskolai Kémia Verseny, Langwest Országos Tehetségkutató Verseny: több helyezés; 35. Felvidéki Magyar Matematika Verseny: 3. hely; Arany Dániel Országos Matematika Verseny: 2. forduló; EUSO fizika válogató: 3. hely; Kenguru Nyelvi és Országismereti Verseny-Angol nyelv: megyei 1., országos 2. hely; EUSO fizika válogató; OKTV fizika: I. kategória: 3. forduló, kémia: II. kategória: 3. forduló, angol nyelv: I. kategória: 2. forduló, biológia: II. kategória: 2. forduló.

Az életvidám srác egyébként rendkívül népszerű a környezetében, beceneve is árulkodó: Boborján. Szabadidejét, ami nem sok van, legszívesebben barátaival tölti, akik mindenben támogatják. – Örülnek a sikereimnek, rengeteget kérdezgetnek, s olykor ki is használják, hogy jó kapcsolatot ápolok a tanárokkal – mesélte arról, miként is viszonyulnak hozzá osztálytársai.

– Néha dolgozathalasztást kérek a társak nevében, mert tudják, hogy nekem szabad. Ha nehezebb feladatot kapunk matekórán, akkor előkerülnek a „védett vadak”, akiket ritkán szoktak a táblához szólítani. Én is ilyen vagyok, de szívesen megteszem értük, ha ezzel segíthetek – tette hozzá Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!