Közélet

2013.07.01. 11:43

Heves állatorvosi ló mindenki szemében

Több mint 3 milliárd forintos követeléssel találta szemben magát a tavalyi esztendőben a hevesi önkormányzat, amikor csődbe került a város. Mostanra úgy tűnik, rendeződhet a helyzetük, nehéz időszakon vannak túl.

Szomszéd Eszter

LM_2295.jpg

Fotó: Lénárt Márton

– Az adósságrendezési eljárás nem egyszerű történet – közölte Csáki Zsigmond, Heves város független polgármestere.
– Magyarországon általában egy külső szervezet indítja el, a mi esetünk viszont speciális, mert az önkormányzat saját magával szemben kérte ennek lefolytatását tavaly júliusban, azért, hogy megvédjük az intézményi rendszert és a munkavállalókat. Átalakítottuk a pénzfelosztást, mivel kiderült, a város sokkal többet költ, mint amennyi állami normatívát kap.

[caption id="" align="alignleft" width="340"] Csáki Zsigmond hevesi polgármester talán fellélegezhet. Az adósságrendezési eljárás befejeződött, új korszak kezdődik a város életében. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

Az eljárást tíz hónapig készítettük elő, válságköltségvetést, vagyonkatasztert, vagyonleltárt csináltunk, alaposan megvizsgáltuk az előnyöket és a hátrányokat. Ekkor kerültek állami, illetve egyházi kézbe az oktatási intézményeink is, s ezzel a döntéssel jelentős problémától szabadultunk meg. Minden hétfőn adósságrendezési bizottsági ülést tartottunk Pálné dr. Németh Valériával, a Kelet Holding Zrt. pénzügyi gondnokával. A képviselő-testület elé csak úgy mehetett be egy-egy anyag, hogy azt előtte már véleményezte a bizottság – foglalta össze az előzményeket a városvezető.

A törvény alapján az elmúlt hónapokban Heves városa csupán a kötelező önkormányzati feladatait láthatta el, minimum szinten. Az adósságrendezési eljárás lezárására az előírás két módot határoz meg: történhet vagyonfelosztással vagy hitelezői egyezséggel. A település elemi érdekekből az utóbbit választotta, hogy az állammal átvállaltathassák az adósságállomány jogszabállyal érintett részét. Ennek rendezésére az átvilágító cég javaslatot tett, és egy jogi szakember is segítségükre volt. Az összes hitelezői csoport elfogadta az önkormányzat javaslatát, s az Egri Törvényszék idén júniusban közzétette határozatát az eljárás befejezéséről.

– Egy város fizetésképtelenné válásakor az összes tartozás egyszerre jár le – folytatta Csáki Zsigmond. – Az így összeadódott 3,1 milliárd forintos követeléssel az önkormányzat forgalomképes ingatlanvagyona mindössze 290 millió forintot tesz ki. A kötvénykibocsátó 1,7 milliárd, a számlavezető 362 millió, a beruházást finanszírozó bank 617 millió forintos hitelezői igénnyel vett részt az eljárásban. Ez képezi az alapját majd az állami adósságkonszolidációnak.

Egyvalami azonban megdöbbentette a városvezetést: végrehajtották az adósságrendezési törvényben előírtakat, de így is több tízmilliós hiánnyal küzdenek. Csáki kijelentette: „Heves ezért állatorvosi ló mindenki szemében.”

– Most, a bírósági döntés után, újra elindul a város normál üzemmódja, viszont a válságköltségvetés miatt ugyanúgy nem költhetünk többet. Ami számunkra most a legfontosabb, az az, hogy ezentúl szabadabban mozoghatunk a pályázatokban. Korábban volt egy olyan szabályozás, hogy adósságrendezés alatt például nem lehetett európai uniós fejlesztéseket bonyolítani, de ezt szerencsére megváltoztatták. A dél-hevesi ivóvízrendező programunkat így miniszteri engedéllyel fejezhettük be. Minden megkezdett projektünket – cigánytelep- és óvoda-fejlesztés, ivóvízminőség javítása, városközpont-rehabilitáció, szakrendelő felújítása – folytatni szeretnénk – tájékoztatta lapunkat Csáki Zsigmond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!