Közélet

2013.07.01. 06:49

Jubileumi diplomaosztó

A Líceum Oratorium Artium Pyrkerianum termében dr. Hauser Zoltán rektor köszöntötte az Eszterházy 250 jubileumi év záró ünnepsége plenáris ülésének résztvevőit.

Sike Sándor

A felsőoktatási intézmény leköszönő vezetője úgy vélekedett: ennek a tanévnek számos olyan eseménye volt, amelyet az egri felsőoktatás története feljegyez majd. Emlékeztetett rá, hogy a szenátus éppen egy esztendeje határozott arról, hogy méltó módon emlékeznek meg az Egyetemi Házat megépíttető gróf Eszterházy Károly püspök Egerbe érkezésének 250. évfordulójáról. Konferenciák, kiadványok, országos tudományos diákköri sikerek teszik emlékezetessé egyebek között a most záruló tanévet.

A hallgatói és dolgozói jutalmak és kitüntetések átadását követően szót kért a plenáris ülésen Szövényi Zsolt nyugalmazott minisztériumi főosztályvezető is, aki a posztjáról három vezetői ciklust követően távozó rektor tevékenységét méltatta.

[caption id="" align="alignleft" width="341"] Dr. Falus Iván, a főiskola kutatóprofesszora, az egyik doktori iskola vezetője átveszi az Eszterházy Károly Emlékérmet az intézmény rektorától FOTÓ: SZÁNTÓ GYÖRGY
[/caption]

Az ének-zene tanszék szervezésében zajló koncertet követően Romsics Ignác akadémikus ugyancsak dr. Hauser Zoltán rektor munkáját méltatta. Az ünnepségen ismertették az Országos Tudományos Diákköri Konferencián elért eredményeket is. Az egri hallgatók 160 benevezett pályamunkájából 7 első, 14 második, 13 harmadik helyezést ért el és tizenegy különdíjat is odaítéltek.

Az egyéb hallgatói elismeréseket Lőrinczné dr. Thiel Katalin rektorhelyettes és Bakos György a Főiskolai Hallgatói Önkormányzat elnöke jelentették be. Essl-díjban részesült Kopacz Kund. A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen a főiskola női kara Arany I. fokozatú diplomát kapott. Az olaszországi Castellammare di Stabia VIII. Luigi Denza Nemzetközi Zenei Versenyen a Jazz Faces együttes kategóriagyőztes lett. A Felsőoktatási Média Konferencián Merényi Zita az Év fotója díjat, Vártás Péter pedig az Év írása díjat nyerte el. Az Eszterházy KFSC – GloboSyS női kézilabda csapat az NB/I B osztályban I. helyezést ért el. Az Egres Néptánc Együttes a Vilniusi Nemzetközi Egyetemi Néptánc Fesztiválon a zsűri különdíját nyerte el.

Az Eszterházy Károly Emlékérmet dr. Falus Ivánnak, a főiskola kutatóprofesszorának, Jónás Zoltán kulturális programigazgatónak, Simándi Gyulánénak, a Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar és Kerékgyártó Jánosnénak, a Bölcsészettudományi Kar ügyviteli alkalmazottjának ítélték oda. A Pro Academia Agriensi-Mecénás-Díjat vehette át az ünnepségen Tóth Imre, az IMOLA Építő Fővállalkozó Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója és Harmati László, az Eger-Invest Rt. vezérigazgatója. Az Eszterházy Károly Főiskola Díszpolgára címet Köpeczi-Bócz Tamásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai és európai uniós fejlesztési ügyekért felelős miniszteri biztosának adta át a rektor.

A Lyceum Pro Scientiis Alapítvány kuratóriumának kitüntettjei

Az Eszterházy Károly Főiskoláért elnevezésű díj arany fokozatát kapta Wiedermann János projektmenedzser és Gőcze Tibor műszaki projektmenedzser a Líceum felújítási program intézményi menedzsmentjében kifejtett lelkiismeretes és szakszerű munkájuk elismeréseként, valamint Bécsi Gyula a néptáncegyüttes vezetője közel tízéves tartalmas, színvonalas művészi munkája elismeréseként. A díj ezüst fokozatát kapták: Bodolai Mónika, Molnárné Vámosi Jolán, Nyeste Gábor, Szombathyné Agócs Zsuzsanna, Gönczi Gábor és Bolykiné Horváth Ágnes. Az elismeréseket a kuratórium elnöke, dr. Hauser Zoltán adta át.

Az Eszterházy-év zárása alkalmából délután kiállítás nyílt a Főegyházmegyei Könyvtárban, majd bemutatták a nyilvánosságnak a dr. Petercsák Tivadar szerkesztésében készült, Az egri domus universitas és Líceum címmel megjelenő kiadványt.

A tanév nyári oklevél- és bizonyítványátadó díszünnepségeit pénteken és szombaton rendezték. Pénteken a Bölcsészettudományi Kar és a Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar hallgatói vehették át okleveleiket, szombaton a Gazdaság- és Társadalomtudományi és a Természettudományi Kar végzett hallgatói kapták meg diplomájukat. Összesen, több mint félezer hallgató fejezte be tanulmányait az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!