Közélet

2013.08.13. 07:45

Elkészült az arcrekonstrukció: így nézett ki Dobó István

A Gárdonyi Emlékév tiszteletére a Magyar Turán Alapítvány úgy döntött, antropológus szakértők közreműködésével szobrot készíttet Dobó István rekonstruált arcával.

Szomszéd Eszter

Eger volt az idei Ősök Napja elnevezésű rendezvény díszvendége Bugacon, ahol történelmi élőképpel kísérve mutatták be Dobó István várkapitány rekonstruált arcát. Az elkészült fej az egri Dobó István Vármúzeumba kerül.Még 2006-ban, a szlovákiai dobóruszkai templom átépítésekor találták meg az egri várvédő kapitány sírját. A maradványok, a koponya akkor a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárába kerültek, ahol Papp Ildikó vezetésével vizsgálatsorozat kezdődött. A Gárdonyi Emlékév tiszteletére a Magyar Turán Alapítvány úgy döntött, antropológus szakértők közreműködésével szobrot készíttet Dobó István rekonstruált arcával. Ezt vasárnap, az Ősök Napja főattrakciójaként mutattak be a nagyközönségnek.

Sikerült minden eddiginél valóságosabban felidézni az egri kapitány vonásait. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehetséges ez, de hasonló munkák tapasztalatai azt mutatják, hogy egy-egy rekonstruált arc a felismerhetőségig képes visszatükrözni az elhunyt vonásait. (Erről még az egri sajtótájékozatón meséltek egy történetet, amikor egy, az ''56-os forradalom során elhalálozott személy koponyája alapján készítettek egy ilyen fejszobrot. Az elhunyt felesége sírva fakadt, mikor hosszú évek óta eltűntnek hitt férje arcát vélte felismerni a rekonstrukción.)

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Íme Dobó István várkapitány! Markáns arcvonásai is elárulják, milyen karakteres egyéniség volt az egri ostrom legendás hőse. FOTÓ: AS
[/caption]

A hős várvédőről nem maradt fenn korabeli, hiteles ábrázolás, csupán a halála után, a fia által készíttetett szarkofág fedlapján látható az arcképe, ám ez feltehetően idealizálja őt. Az eddig ismeretlen vonásokat Kustár Ágnes – akit Európa egyik legjobb arcrekonstruktőreként tartanak számon –, Balikó András szobrászművész, valamint Évinger Sándor antropológus készítette el.

– Természetes, hogy minden apró vonásában Dobó Istvánéval megegyezőt nem tud létrehozni a szakember, azonban ez az arc igen hasonló az eredetihez – magyarázta Évinger Sándor. – Dobó István koponyájáról az orvosi diagnosztikában használatos CT segítségével készítettük el a háromdimenziós felvételeket. A rekonstrukció két fő szakaszból állt: először a „kényszerű” munkákat kellett megcsinálni, vagyis a koponya hiányos, alakbeli torzulásait javítottuk ki anatómiai jelleg alapján.

Ez után kezdődhetett el a tényleges arcrekonstrukció, amely óriási precizitást igényelt, ez volt a legidőigényesebb feladat. A mimikai izmokat az eredési és tapadási helyek szerint határoztuk meg. A lágyszövet-adatokkal ezeknek az izmoknak a vastagsága számítható ki, mely után a szem, a száj, az orr elhelyezkedésének és formájának megállapítása következett. Mikor ezekkel elkészültünk, akkor vontuk be egy nagyjából ötven éves ember korának megfelelő „bőrrel”. A hajviselet, a bajusz és a szakáll számít valóban csak következtetésnek, ezt az adott korszakra jellemző viselet alapján építettük rá a szoborra. Azért is, mivel a korabeli ábrázolásokon Dobót mindig arcszőrzettel ábrázolták – mondta a szakember. 

Bíró András Zsolt ezt annyival egészítette ki, hogy a lehetséges eltérések csupán az adott tápláltsági állapotból adódhatnak, mivel a test más részeihez képest az arcon kevésbé változik az izmokon lévő zsírszövet mennyisége. Éppen ezért lehet nagyon hiteles egy ilyen fejszobor, mert azt, hogy kinek milyen az arca, a koponya határozza meg, ami nem változik látványosan.

Dobó csontjai is szívósságáról árulkodnak

A várkapitány hosszúcsontjainak mérete alapján termetbecsléssel állapították meg, hogy 178-182 cm magas, erős testalkatú férfi volt, amellyel nagyon kiemelkedett kortársai közül (az átlagtermet 166 cm volt). A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a legendás katona köszvényben szenvedett. Külön érdekesség, amit a fejforma és az arcvonások árulnak el Dobóról: ha a leírásokból nem tudnánk, milyen markáns és karakteres egyéniség volt, erőteljes koponyája, erős járomcsontja akkor is ezt tükrözné. Az akkori időkben nagyon hosszúnak számító életkora pedig szívósságát és kiváló harci tudását mutatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!