Közélet

2013.09.14. 19:22

Nem csak az eső, a rétes is jól esett Besenyőtelken

A kitartó égi áldás sem tudta elmosni Besenyőtelken a rétesnapi vigalmat és népművészeti fesztivált.

G. R.

A besenyőtelki asszonyok már két nappal a szombati fesztivál előtt elkezdték a hagyományos rétesnap előkészületeit. Volt is dolguk, hiszen 240 kiló almát 350 kiló túrót, 320 liter meggybefőttet és legalább 20 kiló diót töltöttek a kézzel húzott rétesbe, amelynek az esős idő ellenére volt keletje. A sütőkből még délután is sorra kerültek ki a frissen sült rétessel teli tepsik.

A besenyőtelkiek hagyományos rendezvénye ma is főzőversennyel kezdődött. Az eső elől sátor alá menekülő nyolc szakács-csapat versenyét a helyi cigány kisebbségi önkormányzat fakanálforgatói nyerték meg. Ők gerslivel készített töltött káposztával kápráztatták el a zsűrit.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Mindegy, hogy mákos, meggyes, túrós, vagy almás: kézzel húzták, szívvel sütötték a besenyőtelki rétest.
Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Bozsik Csaba polgármester megnyitóját követően a színpadon felléptek többek között a helyi mazsorrettek, a Tűzkerék Néptánc bemutató, Veres Kitti. A legtöbben azonban Muri Enikő koncertjére voltak kíváncsiak. Egymás lábára léptek a rajongók az énekesnő aláírásáért is.

Volt zumba, énekelt Herczeg Flóra, fellépett a Reverinda is. A szabadtéri programok mellett a gyerekeket kézműves játszóház várta az iskola épületében, egészségügyi szűréseken vehettek részt a helyiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!