Közélet

2013.11.14. 08:54

Egri közgyűlés - ÉLŐ

Ülésezik az egri közgyűlés. Szó lesz a város közbiztonsági helyzetéről és a képviselők várhatóan döntenek a Dobó István Vármúzeum igazgatói posztjára kiírt pályázatról is.

HEOL

13.28
Szünet következik, a közvetítést befejeztük.

13.25
Habis László polgármester zárásként azt kéri fogadják el a koncepciót, amely a kályha lesz, ahonnan elindul a tánc.
Közben kis vita bontakozik ki: tényleg törvényszerűen tárgyalják-e. A képviselőknek, vagy a testületnek kell-e megkapnia október 31-ig a dokumentumot.
Végül szazvaznak, s a koncepciót elfogadják.

13.14
A polgármester a nyári gyermekétkeztetésről szólva elmondja: bár kaptak forrást, de a városnak is sokat hozzá kellett tennie, ezért nagy segítség a plusz. Szerinte szubjektív az, sokan sportolnak-e.
- A vagyoni bevételeinből sosem fordítottunk működésre, ez nagy érték, mert nem szegényedik el a város. Az biztos, hogy az adatszolgáltatás területén növekednek a terheink, tudomásul kell venni, hogy szigorú szabályok vannak. Azt, hogy egy költségvetési koncepcióban az adó szó többször szerepel, mint az innováció, valamilyen módon természetesnek tartom. A foglalkoztatás kérdésében talán hibáztunk, írhattunk volna néhány oldalt az anyaghoz. Nem említettük, hogy azon dolgozunk 1000 főnek adjon munkát az önkormányzat, míg az Agria Humán esetében 120 dolgozó felvételéről szól egy mai előterjesztés.

13.12
Habis László buzgón jegyzetelt, s szerinte nem mondhatni, hogy Csákvári Antal kezdte volna az agresszív vitát. A polgármester úgy véli, órási fegyvertény, hogy az állam a város adósságának 60 százalékát átvállalta, s már akkor is utalt rá, meg kell nézni, ennek milyen eredménye lesz 2 év múlva.

13.11
Császár Zoltán egyetért azzal, hogy 20 éves egri munka eredménye a jó gazdálkodás.

13.07
Nagy István szerint a kialakult vita nem kevés csúsztatást tartalmaz, amiket a helyükön kellene kezelni. Szerinte is kellene egy politikai vitanap, sőt ő vitázna is államháztartási gazdászként a tanár Csákvárival. Hozzáteszi: nem hiszi, hogy csak az Orbán-kormány csak rossz döntést hozott, méltatlan vitákba pedig nem érdemes belemenni, ha helyesen kezelik a kérdéseket.
Idézi Habis Lászlót, a polgármester ugyanis azt mondta: a város elmúlt 20 éves fegyelmezett gazdálkodásának köszönhető a kiegyensúlyott költségvetés.

13.06
Sós István nem akart hozzászólni, de azért mégis. Szerinte soha ennyi fejlesztés nem történt a városban, mint most, s ehhez a beruházásokhoz Egernek önereje is van.
- Lehet, hogy nőttek az emberek terhei, de azoké is, akik eddig nem viselték a terhet, a bankok - mondja az alpolgármester

13.04
Csákvári Antal szerint Pál Györgyék (az önök, minden bizonnyal az MSZP) eladósították az országot, míg az Orbán-kormány kivezette az országot a túlzottdeficit-eljárás alól, s idő előtt visszafizette az adósságot. Aztán közli, mindez nem egyértelműen ehhez az előterjesztséhez kapcsolódik, s talán egy politikai vitanapot kellene tartani, itt a kis városi Parlamnetben.

13.02
Pál György próbál választ keresni, miért szerepel ennyiszer az adó az anyagban. Sorolja, hányféle adót vezettek be chips-től sárga csekkig.

dr. Csarnó Ákos kifejti: az önkormányzat nem fogalkozik külön a foglalkoztatással az anyagban. Örül ugyanakkor annak, hogy nem vett részt abbana kutyakomédiában, ami az elmúlt 23 évben történt az országban.

12.57
Csákvári Antal dr. Csarnó Ákos beszámolójára azt mondja: a magyar nyelv sokszínű és szép, hiszen a start-munkaprogram révén ott a munkahelyteremtés is az anyagban. Szerinte az LMP-s városatya megállapításai felszínesek, ez az anyag ugyanis pontos, jól szabja meg az irányvonalakat, a kormányprogramból kiindulva.

12.55
Császár Zoltán arra kíváncsi elkezdődött-e már a kórház 5 milliárdos projektje.

12.52
Pál György elmondja: az államháztartási törvény szerint október 31-ig kell a polgármesternek benyújtani a koncepciót, ám ez a határidő már elmúlt. Hozzáteszi: 2010-ben több mint ezer, 2014-ben csak 700 milliárdból gazdálkodnak az önkormányzatok.
- Igaz, volt egy csomó feladat, ami elment az önkormányzatoktól, de ez nem volt arányos a forráselvonással - hangsúlyozza. - 2014-ben közvetett forráskivonás is következik, mert a rezsicsökkentésnek mondott hazugsággal az önkormányzati intézményeket is ellehetetlenítik.

12.50
Dr. Csarnó Ákos elsüt egy klasszikus mondatot: a költségvetési koncepció annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Kiszámolta hány szavas a dokumentum. Ebből kiemeli: a válalkozás kétszer, a kreativitás egyszer sem szerepel benne, míg az adó több mint százszor.

12.46
Bognár Ignác kér szót. Szerinte hibás megközelítés az import termékek erősítése. Nem érti, miért kell 10 százalékkal növelni a gyermekétkeztetésre fordítandó összeget.
(A képviselő szinte oldalanként fűz megjegyzést a koncepcióhoz. Utal a szerinte elhibázott Kepes Központra, s elmondja: szerinte soha nem sportoltak ilyen kevesen Egerben. Bár az időből kiszalad, azt kéri, ha már végigolvasta a hosszú anyagot, had'' mondja végig. Megengedik neki.)

12.44
Habis László utal a várható felújításokra, a belvárosrehabilitációról az érseki palota rekonstrukcióján át a kórház-beruhzásig bezárólag.
- Nem túlzok, ha azt mondom, éjjel-nappal kell dolgoznunk azért, hogy elkészüljön az integrált városfejlesztési terv, s hogy olyan fejlesztéseket tudjunk belobbizni, amelyek a jövő szempontjából erősítik a város gazdasági potenciálját is.

12.40
A város jövő évi költségvetési koncepciójával kapcsolatban Habis László úgy fogalmaz: az adótörvények elfogadását követően kell majd elfogadni a rendeletet.
- Drasztikus változás 2014-ben nem várható, a nagy rendszerek átalakítása a kormányzat részéről befejeződött. Ismert: működési hiányt tilalmas tervezni, megjegyzem: a Parlament előtt lévő javaslat a kisebb települések esetében enyhébb feltétetelrendszert tartalmaz. A bölcsődék esetében a kormány várhatóan könnyít az önkormányzatok helyzetén. Korábban említettem: lesz a közösségi költségvetéshez támogatás, ugyanakkor hozzáteszem, ezzel polgármesterként még nem lehetek elégedett - mondja a városvezető.

12.33
A város I-III. negyedévi költségvetés kapcsán Habis László elmondja: a bevételek 11, 8 milliárd, a kiadások 8 milliárdot tettek ki. A saját bevételek 84,5 százalékban teljesültek. - Az iparűzési adónemnél van jelentősebb elmaradás, ugyanakkor az építmény és idegeforgalmi adónál a tavalyihoz képest növekedés tapasztalható. A vagyoni bevételek az időarányos fölött teljesültek. Hitelt nem vettünk fel, ugyanakkor 830 millió forintot meghaladó hiteltörlesztést teljesítettünk - sorolja.

12.29
Habis László: reményeink szerint Vízkereszt környékén elkezdődik a rekonstrukció a területen, de az nem is reális, hogy februárban építkezésbe fognának.

Császár Zoltán megfogadta, úgy kezd majd minden felszólást, hogy "nem azért mondom, hogy ez vagy az, de azért így vagy úgy. S, aki megérti, jó."
(ember legyen a talpán - a szerk.)


12.28
Nagy István alternatív javaslata: írják bele, hogy kivétel, ha az önkormányzati tervtanács ettől eltérő véleményt fogalmaz meg, mert akkor építési engedély kiadható.

12.27
Következő napirend: telekalakítási és építési tilalom a Dobó utcában. Pál György kérdi: ott is érvényes a tilalom, ahol most elbontották az épületeket?
A főépítész válaszol: igen.
Habis László kiegészíti: a két forduló között él a mostani javaslat.

12.25
A napirendet (amely 30 napos közszemlére tételről szól) egyhangúlag elfogadta a testület.

12.21
Ficzere György rámutat: a kormányrendelet, amely megengedi, hogy egy statikai vélemény után el lehessen bontani egy épületet átgondolást igényel. Extrém példát hoz (ezt hangsúlyozza is): ha a vár igazgató azt mondaná, életveszélyes az épület és szerezne egy statikai véleményt, akkor maholnap akár elbonthatnák azt is.

12.18
Pál György nem szokott hozzászólni urbanisztikai kérdésekhez, mert nem ért hozzá. Szerinte most a testületnek nem tetsző magántulajdonok miatt hoznak döntést. Úgy véi, korábban kellett volna átgondolni ezt a kérdést.

Habis László szerint éppen elkezdődött egy védelem alá helyezési folyamat, s erre egyfajta válaszul bontottak el épületeket.

12.16
Bognár Ignác mezőkövesdi tapasztalatairól számol be, hozzátéve: a Dobó utca 13. olyan csúnya, hogy ki kéne írni, ki tervezte. Hozzáteszi: az érthetetlen feliratokat is tilatni kellene a védett épületeken. (meg az idegen nyelvű reklámokat is)

12.13
Habis László szerint érdemes lenne egy helyi értéktárat felmutatni.

12.12
Nagy István javasolja, hogy a következő napirend, amely a Dobó utca területére vonatkozó telekalakítási és építési tilalomról szól, legyen megengedőbb.

12.09
Nagy István szerint fölösleges belemenni a jogalkotási folyamatba. A rendelet célja egyértelmű és helyes, érdemes lenne átnézni azokat az egri utcákat, ingatlanokat, amelyeket helyi védelem alá szeretnének helyezni.
- De azt is engedjük meg a tulajdonosnak, hogy hátha szebbet épít.

12.07
Tóth István szerint ezzel megoldják a Dobó utca kérdését, de számos másikat nem. - A helyi lehetőség csekély, törvénymódosításra lenne szükség.

12.06
Császár Zoltán teljes mértékig egyetért mindenkivel. Hozzátéve: szerinte nem elég, hogy felháborodnak, inkább egy helyett két statikai véleményt kellene kérni, mert azt már nem lehet kijátszani. Sőt, írják elő, hogy ugyanolyan arculatú házat kelljen építeni a lebontott helyére.

12.05
Orosz Lászlóné szerint azért jó példák is vannak. Ő naponta jár a Hibay utcában, látva "azt a borzasztó telket, ami üres", s nem tudják beépíttetni.

12.04
Sós Istvánt, mint városszépítőt háborítja fel az a magatartás, amelyet "egyes, magukat polgárnak tekintő egirek megengednek maguknak" - utal ezzel a két épület elbontására.

12.02
Gál Judit magánemberként szól hozzá, mert gyakran járt a Dobó utcában. Ő maga is elcsodálkozott, hogy nemrégiben két szép épületet is elbontottak. Szerinte inkább a felújításra kellene törekedni. Szomorúan látja, hogy a mai építészet a modern formák híve.

11.59
Nagy István kérdez: "mit értünk az alatt, hogy az elbontott épülettel megegyezően, vagy ahhoz hasonlóan kell kialakítani". Szerinte a "hasonlóan" szó túl nagy szabadságot ad.

11.47
Tizenhármas napirend: a Dobó utcai épületek helyi védelem alá helyezéséről. Ficzere György elmondja: fontos és meghatározó területről van szó, amelyben több jogszabály alapján védett épület található.
- Az utca megjelenése, hangulata, összbenyomása fontos tényező.
Rátkai Attila főépítész bemutatja, mely épületekről van szó. Elmondja: az utcában több műemléképület is található, amelyeket magasabb jogszabály véd, így értelemszerűen ezeket nem vették bele a körbe.

11.33
Építési szabályzat módosítás: Szépasszony-völgy, pavilonsor mögötti út. Második fordulóban tárgyaláják a témát. A lényeg: kettébontják a területet, parkolókra és közlekedési területre.
Pál György szerint az események után kullognak, hiszen ott már parkolókat alakítottak ki, "lekerítve városi tulajdont".
Császár Zoltán felidézi: "hogyan kezdődött ez a dolog".
- A cél az volt, hogy ne a Szépasszony-völgy szívében parkoljanak az autók. Szerettük volna rendszerezni a forgalmat, hogy csak borvásárlás céljából menjenek fel az autók. Számomra egy a fontos, hogy a víkendtelekre megy, annak ne kelljen behajtani a Szépasszony-völgy szívébe.
Ficzere György szerint nem az események után kullognak, hanem azon dolgoznak, hogy találkozzon a köz- és a magánérdek.

11.26
Szépasszony-völgyi (disznófősori) pince előkertek, pincetetők törzsvagyonból törétnő kivonásáról szól a nyolcadik napirend. Sós István szerint az lenne az ideális, ha a pincetulajdonosok vennék meg az ingatlanokat. Orosz Lászlóné hangsúlyozza: az ő tulajdonában lévő pincét nem érinti a napirend. Felhívja a figyelmet arra, lehet, hogy lesz olyan pincetulajdonos, aki nem él a lehetőséggel. Tóth István ezzel kapcsolatban jelzi: ebben az esetben fontos lenne felülvizsgálni a bérleti szerződéseket.
Sós István hangsúlyozza: ha nem veszik meg, maradnak bérlők. De a tapasztalt következetlenségeket korrigálni fogják.

11.13
Egy Maklári úti ingatlan tulajdonosai jelezték: megvásárolnák a szomszédos telket. A törzsvagyonból történő kivonásról és az elidegenítésről szól a hatodik előterjesztés.

11.11
Ötödik napirend, a város közművelődési feladatairól. Gál Judit elmondja: az átvett intézmények indokolták a rendelet megalkotását.

11.06
Sajnálom, hogy adópolitikánkkal nem sikerült elnyernünk Császár Zoltán szimpátiáját - mondja Habis László. Az IFA-val kapcsolatban úgy fogalmaz: erős érdekeltségünk van abban, hogy nőjön a vendéjészakák számát, illetve hogy ezen a szinten tartsuk az adót, hiszen az állam minden beszedett forintot még eggyel támogat.

Rázsi Botond hozzáteszi: az IFA minden forintja, sőt másfélszerese visszaforgatódik az idegenforgalomba.

Szavazás: 16 igen, egyhangú.

11.05
Bognár Ignác, elmondja: a bizottsági ülésen javasolta, csökkentsék az idegenforgalmi adót. Azt kéri az irodavezetőtől év végén hasonlítsák össze az idegenforgalmi adó mértékét turisztikai városokkal.

11.04
Császár Zoltán szerint közeledik a kampány, itt az osztogatás.
- Mindenki úgy kezelje ezt, hogy ez a mézesmadzag első cenitje, amely áprilisig méteresre nő.

11.02
Az adórendeletekről szól a negyedik napirend. Habis László ismerteti: jövő évre adómérték emelés, illetve adókedvezmény szűkítést nem javasoltak és változatlan formában megmarad az iparűzési felajánlások lehetősége is.
- Új helyi adónem bevezetésre javaslatot nem teszünk. Így, bár jövőre a törvényi adómaximumok 5,7 százalékkal emelkednek, Egerben a helyi adók mértékei 2014. január 1-jétől nem nőnek, azaz nem kell több adót fizetni. Telekadóban kezdeményezzük az adó csökkentését, így 2014. január 1-jétől a magánszemélyeknek már nem kellene adót fizetniük a beépítetlen építési telkeik után - szól az előterjesztés. 


10.55
A költségvetésről szóló napirend kapcsán Tóth István arra kíváncsi, miért nőtt meg a Felsővárosi futópálya bekerülési költsége, s hogy a különbözetet miért az útfelújítási alapból csoportosították át. A válaszból kiderül: egyúttal megoldják a csapadékvíz-elvezetését is.


10.45
Berecz Mátyás kap szót. A kollégái is saját nevében is köszöni a bizalmat, amely - úgy véli - nem egy személynek, hanem egy kollektívának szól.

10.44
Szavazás: 16 igen, egyhangú döntés. A közgyűlés tehát Berecz Mátyást bízza meg 2014. január 1.-től 2018. december 31.-ig a Dobó István Vármúzeum vezetői teendőinek ellátásával

10.42
Habis László hangsúlyzza: fontos, hogy a város és az MNV Zrt. kapcsolata erősödik, amire példa a Zárkándy-bástyában elkezdődött munka. Fontosnak tartom ugyanakkor, hogy a vár is tegyen meg mindent, hogy nőjön a látogatószám.

10.40
Pál György úgy véli: összetett a feladat, szakmai munka, menedzseri is kell hozzá. Hozzáteszi: az igazgató sikerességét azonban abban mérhető, mennyire érzik majd magukénak a várat, büszkék lesznek-e a műemlékre.
- Lejet bármilyen jó a műszaki, szakmai rész, az Ön munkáját erről fogják majd megítélni - húzza alá.

10.36
Csákvári Antal szerint fontos kormányzati döntés volt, hogy január 1-jétől a városhoz tartozik a vár, noha ennek már korábban meg kellett volna történnie. A tanácsnok hangsúlyozza: hogy a jelölt szakmai útja alapján alkalmas a feladatra.

10.34
Gál Judit kér szót. Elmondja: az elmúlt 10 hónapban előrehaladt az együttműködés, több például a program, kiszámíthatóbbak a rendezvények. A kulturális bizottság elnöke hozzáteszi: a csapatot jól irányítani nem kis feladat, de úgy látja Berecz Mátyás alkalmas a feladatra.

10.33
Berecz Mátyás válaszol. Ehhez hasonló intézkedés már az év első felében megtörtént. Az egriek - lakcímkártyájuk felmutatásával - kedvezményesen léphetnek a várba, de az Egri kártya megjelenésével is hasonló lenne a cél. Tehát mindenképpen van ilyen terve.


10.32
Császár Zoltán kérdez. Előrebocsátja: támogatni fogja Berecz Mátyást. Arra kíváncsi, van-e olyan szándéka, amely azt eredményezné, hogy a város lakói magukénak érezzék a várat. Utal rá: sok más városban lehetőség van arra, hogy a nyugdíjasok például ingyen látogassák a műemléket.

10.30
- A megválasztandó igazgató bízhat abban, hogy ha a testületekkel, bizottságokkal egyeztetett feladatokat hajtja végre, akkor teljes támogatásunkat élvezheti, ehhez határozott vezetőre van szükség - szól Habis László polgármester.

10.25
Második napirend: Dobó István Vármúzeum igazgatói posztjára kiírt pályázat. Habis László elmondja, ismert: január 1-jétől a város fenntartója a múzeumi szervezetnek, ami büszkeség és kihívás is.
- Ez egy különleges lehetőség és felelősség is. nem egyszerű helyzetet örököltünk, nem kapkodtuk el a pályázat meghirdetését sem. A meghirdetésre egy pályázat érkezett, Berecz Mátáyásé.
A polgármester kiemel néhány részletet a pályázatból: szól az örökséggondozásról, a műemléki állapotfelmérését. A dokumentumban Berecz Mátyás szól az idegenforgalmi feladatokról, a gyűjteményfejlesztésről, és az attrakciófejlesztésről is.

10.22
Czinege László rendőr ezredes, megyei főkapitány is szót kér. Megköszöni a város segítségét. Elmondja: a cél, hogy a bűnözőket mihamarabb elfogják, az anyagból kiderül, nőtt a bíróság elé állított elkövetők száma. A pénzbehajtásos-témában elmondja: erre egy jó megoldás van, a jogkövető magatartás, azaz, aki nem hajt a megengedettnél gyorsabban, azt nem büntetik meg.

10.21
A vitának vége, szavazás: 17 igen, egyhangú.

10.07
Bognár József szól végül. Elmondja: 13 egri iskolával van kapcsolatuk, a visszajelzések pozitívak. A nyári programokkal kapcsolatban kijelenti: minden évben rendezvénytervet készítenek, hogy érezhető legyen a rendőri jelenlét. Az idegennyelvtudással kapcsolatban hozzáteszi: a most végző fiatalok már beszélnek idegen nyelvet, s szorgalamazzák, hogy minél több rendőr tanuljon nyelvet.
A "pénzbehajtással" kapcsolatban kiemeli: a statisztikából kiderül, nem emelkedett az ilyen intézkedések száma. Elmondja: a petárdázás az év minden napján tiltott, vannak olyan tűzijátékok, amelyeket bármikor, s olyanok, amelyeket csak az év utolsó napján lehet használni. A kapitány elmondja: több fegyveres biztonsági őrt is alkalmaznak objektumok védelmére, várnák a szeniorokat is, de nincs nagy jelentkezés.

10.05
Habis László elmondja: tisztában van azzal, hogy a rendőrség finoman szólva is feszes költségvetési keretek között gazdálkodik. Hozzáteszi: öröm, hogy stabilizálódott a rendőri állomány, s hogy a megnőtt a bizalom a rendőrség iránt.

10.02
Bognár Ignác szerinte a börtönben fogva tartottak etnikai arányát is vizsgálni kellene, s megtenni a megfelelő lépéseket. Úgy véli, a rendőrség portaszolgálatán jó lenne idősebb rendőröket alkalmazni, s nem biztonsági őröket.

10.00
Dr. Csarnó Ákos is hasonló témában szól. Szerinte fontos lenne, hogy a rendőrség gyakrabban, pontosabban közölje, hol lesz traffipax.

9.56
Tóth István kér szót. Megköszöni az értékes beszámolót. Elmondja: örvendetes, hogy a statisztika szerint csökkent a bűncselekmények száma, de fontos, hogy betöréses lopások száma nőtt. Szerinte ez ellen a nagyobb rendőri jelenléttel lehetne tenni. Szokta látni a reggeli órákban a sebességmérő autót, de mást olyankor nem nagyon, pedig szerinte hasznos lenne. 

9.54
Császár Zoltán "régen tartott a kezében ilyen őszinte, feltáró beszámolót, amelyet nem kozmetikáztak".
- Lehet a rendőrt szidni, számon kérni rajta ezt vagy azt, de ha baj van mindenki rendőrért kiált - hangsúlyozza.
Egy dolgoban kér segítséget: a 22 óra utáni petárdázás ellen kellene tenni valamit.

9.49
Pál György szerint a közbiztonság olyan mint a foci, mindenki ért hozzá és mindenki beleszól, de ha nem szakemberek csinálják, 8-1 lesz a vége. A képviselőnek vann pozitív tapasztalatai, de szerinte az embereknek az az érzése, hogy a rendőrök azért vannak, hogy pénzt szedjenek be. A városatya rámutat, vannak olyan kisvárosi legendák, hogy a rendőröket úgy engedik ki szolgálatra, hogy x összeget be kell szedniük.

9.47
Orosz Lászlóné megköszöni a beszámolót, s javaslattal él: a nyári időszakban szerinte több rendőri jelenlétre lenne szükség. Lehetőség szerint olyan rendőrökre, akik idegennyelvet beszélnek. Elmondja azt is, a Vörösmarty úton olyan nagy a forgalom, hogy rendkívül zavarja az ott élőket. A betöréses lopások kapcsán javasol egy olyan programot, ami a városrészekre koncentrál.

9.40
Martonné Adler Ildikó szól először. Hangsúlyozza, fontos, hogy Egerben is van gyermekbarát kihallgató szoba, és dicséri az iskolarendőr-programot. Hozzáteszi. nagy segítség számukra a lehetőség, már éltek is vele.

9.37
Az alezredes hozzáteszi: elvárás volt, hogy szolgálatot teljesítsenek a külterületen. Ehhez megkapták a készenléti rendőrség segítségét is. A rendőrkapitány a térfigyelő-kamerarendszer pozitívumait is kiemeli, valamint szól arról, mostanra napi közös szolgálatot látnak el a közterület-felügyelettel és a polgárőrséggel.


9.32
- Bízom abban, hogy enyhébb lesz a tél, illetve kevesebb lesz a eltűnt személy a városban - emeli ki a rendőrkapitány.
A statisztika bemutatása után az alezredes fotókon mutatja be, mi tett az Egri Rendőrkapitányság állomány a lakosság szubjektív biztonságérzetének emelése érdekében. Köszönetet mond az önkormányzatnak azért, hogy KMB-iroda nyílhatott a Felsővárosban. Hozzáteszi, nem csak a városban történt fejlesztés, Bélapátfalván február 1-jétől jött létre rendőrőrs, míg Pétervásárán létszámfejlesztést hajtottak végre.

9.29
A nyomozás eredményességéről szólva Bognár József elmondja 2011-ben és 2012-ben stagnált az érték. A közlekedési helyzetről szólva a kapitány kijelenti: évről évre kisebb mértékben fordul elő az ittas járművezetők jelenléte.
- Örvendetes, hogy sem 2011-ben, sem 2012-ben, valamint idén sem történt halálos közúti baleset a városban.

9.25
A rendőrkapitány elmondja: 2008-től folyamatosan csökken a lopások száma, s ugyanez a tendencia figyelhető meg a betöréses lopások esetében. Kivétel a 2012-es év, s ez az átutazó bűnözők megjelenésének "köszönhető".
A rablásokról az alezredes elmondja: a város, illetve a kapitányság illetékességi területén kevesebb fordult elő, illetve kevesebb jutott a rendőrség tudomására. A felderítésben közel 80 százalékos eredményt produkál a nyomozó hatóság.

9.21
Bognár József rendőr alezredes, városi rendőrkapitány szól. Elmondja: az egri a megye legnagyobb rendőrkapitánysága.
- 2012-ben minimális csökkenés tapasztalható az ismertté vált bűncselekmények esetében. Míg 2011-ben 3505, 2012-ben 3467 ez a szám.
A vagyon elleni bűncselekmények számának alakulásáról az alezredes elmondja: 2008-től folyamatosan csökken ezek száma. E kategória teszi ki az ismertté vált bűncselekmények jelentős hányadát.

9.17
A rendőrség képviselőihez nincs kérdés napirend előtt, hiszen már az első napirend a közbiztonsági beszámoló.
Habis László polgármester úgy fogalmaz: a közbiztonság olyan kérdés, ami az ország valamennyi településén élők közhangulatát befolyásolja.
- Alapvető, hogy bzitonságban élhessünk, s ez nem pusztán rendőrségi feladat, mindannyiunknak megvan a dolga. Fontosnak tartom a Felsővárosban megnyílt egy KMB-iroda, ahogy azt is, hogy elhatároztuk: korszerű térfigyelő-kamerarendszert építünk ki - sorolja a polgármester.

9.12

Habis László köszötni a megjelenteket, meghívott vendégeket. A polgármester javasolja, hogy az első napirendnél (a város közbiztonsági helyzete) a meghívottak időkorlát nélkül beszélhessenek.  

9.09
A közgyűlés előtt átveszik elismerésüket Eger Város Ösztöndíjasai.
(Backstage: a fotóriporter szerint olyan gyorsan átadták az okleveleket, hogy még színhőmérsékletet sem tudott mérni.)

9.03
Habis László polgármester interjút ad a TV Egernek, ez azt is szokta jelenteni, hogy hamarosan kezdődik az ülés.

9.00

Érkeznek a képviselők, már a teremben van a megyei rendőrfőkapitány és a városi rendőrkapitány is. Lágyan disco-zene szól. Volt már a One way ticket és a Daddy cool is. Most a Stand by me szól.

(Mindenki megérkezett, vége a dalnak. Önök azért hallgassák meg nyugodtan)

Több mint 30 napirendi pont vár a képviselőkre. Ezek között szerepel a jövő évi költségvetés koncepciója, a város közbiztonsági helyzete és a vár igazgatói posztja is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!