Közélet

2014.01.11. 13:00

Az ellenzékiek voltak a legaktívabbak

A hamarosan magunk mögött tudható 2010-2014-es parlamenti ciklus eddigi munkájából megyénk képviselői alaposan kivették a részüket. Különösen az ellenzéki padsorokban ülők voltak aktívak.

Sike Sándor


A parlamenti honlap tanúsága szerint országgyűlési képviselőink között nincs olyan, aki a finiséhez ért négyéves ciklusban nem kért szót az ország házában. Sőt, tulajdonképpen több alkalommal is felszólaltak. Honatyáink 2013-as aktivitását nemrégiben már elemeztük a heol.hun. A 2012-es hozzászólási mérlegünket pedig itt olvashatják,  a 2011-est itt, a 2010-est pedig itt.

Egyéni körzetekből, valamint megyei listáról 2010-ben szűkebb pátriánkból tizenegy honatya jutott be a T. Házba, országos listáról pedig ketten – Sneider Tamás és Mirkóczki Ádám – kerültek be Hevesből. A tizenhárom képviselő közül az egyetlen Heves megyei szocialista képviselő, dr. Sós Tamás feltűnően aktív volt a hátrahagyott három és fél esztendőben, hiszen ő a megelőző két ciklusban – akkor még kormánypárti politikusként – mindössze huszonhatszor (2002-2006), illetve húszszor (2006-2010) kért szót, ellenzékben (2010-3013) viszont eddig 198 hozzászólással vétette észre magát. Mindemellett 293 önálló indítványt jegyeznek neve mellett, a nem önálló indítványainak a száma pedig 740.

Tekintélyes parlamenti tevékeny képviselettel bír megyénkből a Jobbik, hiszen a párt elnökén, Vona Gáboron túl az egyik alelnökét és a szóvivőjét is Heves megye adja. A pártelnök két bizottságban, a külügyiben és a mezőgazdaságiban, valamint szőlészeti és borászati, valamint a megújuló energiával foglalkozó albizottságban tag.

A nevéhez hetven önálló indítvány fűződik, közöttük olyan is, mint a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, s a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról, illetve a visszaélésszerű rendőri intézkedések megakadályozása érdekében szükséges törvények módosításáról szólóak. A párt vezetője 105 hozzászólásában bőven több mint hat órán át beszélt.

A Jobbik alelnöke, Sneider Tamás önálló indítványainak száma 93 volt, ugyanakkor 271 nem önálló indítványban való részvételt is jegyeznek a neve mellett. A parlamentben kettő híján másfél százszor emelkedett szólásra, amely hozzászólásokkal összesen 11 óra negyven percig vette igénybe az országgyűlés figyelmét. Mirkóczki Ádám száznyolcvanszor kért szót és 69 önálló, valamint 67 nem önálló indítványt jegyez.

Az országosan ismert politikus, Demeter Ervin (Fidesz) Borsod-Abaúj-Zemplén Megye kormánymegbízottjaként valójában „eltávolodott” már a küldő megyéjét érintő problémáktól. Viszonylag nagy politikai visszhangot kiváltó felszólalásai közé tartozik A feltáratlan állambiztonsági múlt és az elmúlt húsz év morális adósságai című, amelyet a témában 2012-ben megtartott politikai vitanapon mondott el. Hozzászólásaiban legtöbbször a hegyközségekről, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésével összefüggő törvényekről beszélt.

Párttársa, Herman István a gazdasági és informatikai bizottság, a számvevőszéki és költségvetési bizottság tagjaként, illetve az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság elnökeként többször állhatott fel az ülésteremben, hogy az elé helyezett mikrofonba bizottsági véleményt tolmácsoljon. Megválasztását követően több mint százszor emelkedett szólásra, nevéhez négy önálló és 42 nem önálló indítvány kötődik.

A szintén fideszes Balázs József harminckétszer, dr. Nyitrai Zsolt negyvenháromszor kért és kapott szót a Parlamentben. Balázs hét, Nyitrai öt önálló indítványt terjesztett elő. Szabó Zsolt 33 felszólalásával közel két órát vett igénybe az országgyűlés idejéből. Dr. Tóth József negyvenhárom hozzászólásában túllépte a három órányi beszédidőt. Ő hat önálló indítványának egyikében a dél-hevesi utak járhatatlansága ellen lépett fel.
A két megyénkbeli KDNP-s képviselő közül dr. Lukács Tamás hatvanhétszer emelkedett szólásra és hét önálló, valamint negyvennégy nem önálló indítványt is tett.

Ugyancsak hét önálló indítványt nyújtott be az országgyűlésben Habis László, Eger polgármestere, aki egyszersmind részese volt 115 nem önálló indítványnak is. A T. Ház falai között megyeszékhelyünk helyhatóságának irányítója huszonháromszor kért szót, beszédei közül a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló vitában elmondott volt a leghosszabb, ami meghaladta a 19 percet.

A Parlamentben is dolgozott a kormánymegbízott
Heves megye kormánymegbízottja, Horváth László a Fidesz képviseletében jutott egyéni képviselői mandátumhoz 2010. április 11-én. Neki ez már a negyedik ciklusa, hiszen az 1994-1998 közötti időszakot leszámítva a rendszerváltozás óta bent ül a parlamentben. Az SZDSZ képviselői csoportjából 1992-ben lépett ki, és akkor ült át a Fidesz frakciójába. A negyedik ciklusában eddig tizenöt alkalommal emelkedett szólásra, hat önálló és 9 nem önálló indítványt tett. Kormánymegbízotti kinevezése előtt egy bizottságban és két albizottságban dolgozott, az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottságnak elnöke is volt.

Az elmúlt esztendők legaktívabb képviselői
A tavalyi esztendőben az adatok szerint összesen 267 interpelláció, 311 azonnali kérdés és 229 kérdés hangzott el az Országgyűlésben. Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára szólalt fel legtöbbször a parlamentben. Az elmúlt három év mérlegét Schiffer András, az LMP képviselője vezeti 952 felszólalással. Őt a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás követi 840 felszólalással, amelynek össz időtartama 69 óra 43 perc 16 másodperc volt. A leghosszabban azonban nem ő, hanem az ugyancsak jobbikos Staudt Gábor beszélt. Orbán Viktor miniszterelnök 81 alkalommal szólalt fel, mindebből ötször napirend előtt tájékoztatta a Házat a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!