Közélet

2014.01.12. 08:12

Kétszer annyi elítélt, mint férőhely a börtönben

Egy percre sem szabad elfelejteni azt, hogy azok az emberek, akik ma börtönben vannak, néhány hónap vagy év múlva szembejönnek majd velünk az utcán.

Mazurka Zita


Juhász Attila bv. ezredes, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka szerint fontos, hogy a sikeres társadalmi visszailleszkedés érdekében minél többen dolgozzanak az elítéltek közül.
A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet életében tavaly nem történt jelentős változás. Az intézet személyi állománya stabilizálódott, az ingadozás minimális volt.

– Kiemelendő ugyanakkor a jelentős túlzsúfoltság, ami a tavalyi esztendő egyik meghatározó problémája volt. Az intézetben 126 férőhelyen átlagosan 215 elítélt volt elhelyezve, a 2013-as év negatív rekordja 272 fogvatartott volt – tájékoztatta a heol.hu-t Juhász Attila bv. ezredes, az intézet parancsnoka. Közölte: a fegyintézet 1908 óta működik a jelenlegi épületben. Igyekeznek felújításokkal és karbantartással megőrizni az állagát, hogy még sokáig biztonságosan használhassák. Évről-évre fejlesztették az itt dolgozók munkakörülményeit és a fogvatartottak körleteit. Idén is több beruházást terveznek az állagmegóvás és az energiaracionalizálás érdekében.

– Az intézet idén is elkötelezett amellett, hogy bemutathassuk, egy börtön is szerves részét képezheti a helyi közösségnek, s a fogvatartottak tudnak és akarnak is pozitív irányba változni. Folyamatosan bővítjük a képzési lehetőségeket a személyi állománynak és az elítélteknek egyaránt. Fontos, hogy minél többen dolgozzanak az utóbbiak közül, a sikeres társadalmi reintegráció érdekében. Egy percre sem szabad elfelejteni azt, hogy azok az emberek, akik ma börtönben vannak, néhány hónap vagy év múlva szembejönnek majd velünk az utcán – fűzte hozzá Juhász Attila.

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet idén is folytatja a már több éve megkezdett, a társadalomba való visszailleszkedést elősegítő programjait.
– A Börtön a városért projekt már hatéves lesz és ezidáig 56 alkalommal vettek részt az intézetben fogvatartott nők és férfiak Eger megszépítésében. Már nemcsak az egri önkormányzat keres meg bennünket, hanem oktatási intézmények és lakóközösségek is – részletezte az intézet parancsnoka, majd így folytatta:

– Az Esti mese sorozat szintén nagyon sikeres, a negyedik évében is nagy az érdeklődés iránta az elítéltek körében. Ebben továbbra is segítségünkre van Luzsi Margó gyermekkönyvtáros, drámapedagógus, akinek az elkötelezettsége és hite nélkül nem érhettük volna el ezeket az eredményeket. A meseprogrammal elég magasra tettük a mércét, hiszen a 2013-as év egyik legnagyobb intézeti sikere az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díja volt. Tavaly karácsonykor rendhagyó beszélőt is szerveztünk, ahová egy civil szervezet vállalta a hozzátartozók szállítását.

Sok esetben az anyagi gondok azt sem teszik lehetővé, hogy a gyerekek legalább havonta egyszer találkozhassanak az édesanyjukkal. Fontos megemlíteni az Egri Pinceszínház segítségével megvalósított előadásunkat is, ahol a fogvatartottak színházi produkciójával 166 ezer forint adományt sikerült összegyűjtenünk, amelyet fogyatékos gyermekek nyári táboroztatására ajánlottunk fel.

Az idei év a kódex bevezetésének előkészületeiről szól
Új büntetés-végrehajtási kódex készül, amely törvényi szinten rendezné a témával kapcsolatos joganyagot, a terület szabályait, az elítéltek jogait és kötelességeit. A parancsnok ezzel kapcsolatban elmondta: az új bv-kódex hatályba lépése a teljes magyar büntetés-végrehajtási rendszer működésére nagy hatással lesz, megalkotásával modern, progresszív és egészében az európai értékeken alapuló jogszabályról beszélhetünk, amely korszakváltást jelent a hazai büntetés-végrehajtás történetében. A különböző munkabizottságokba több intézeti vezetőt is bevontak. Az idei esztendő a kódex 2015-ös bevezetésének előkészületéről szól majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!