Közélet

2014.02.11. 13:50

Plágium-ügy: kezdeményezték a doktori dolgozat felülvizsgálatát

Dr. Tatár László, a Heves Megyei Közgyűlés egykori tagja, valamint Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke tartott kedden sajtótájékoztatót dr. Sós Tamás doktori disszertációjával kapcsolatban.

T. B.

Az ELTE Doktori Tanácsánál kezdeményezte dr. Sós Tamás 2010-ben írt doktori disszertációjának felülvizsgálatát dr. Tatár László. A Fidesz korábbi megyei önkormányzati képviselője, frakcióvezetője ezt sajtótájékoztatón jelentette be Egerben. Mint mondta, az MSZP megyei elnökéről a Hír TV Célpont című műsora azt derítette ki, hogy 158 oldalas doktori dolgozatában mások kutatásaiból 68 oldalnyi szöveget használt föl forrásmegjelölés nélkül. Egy hozzájuk eljutott levélből azt is megállapították, hogy a dolgozatot bírálók még a disszertáció beadása előtt megküldték annak kijavított változatát a szocialista politikusnak.

– A pénteki adás után hagytam néhány napot dr. Sós Tamásnak, hogy beváltsa ígéretét, s kezdeményezze saját dolgozatának felülvizsgálatát. Mivel ezt hétfőig nem tette meg, így aznap én fordultam több tudományos szervezethez, illetve az egyetem doktori tanácsához. A mgyar felsőoktatás érdeke is, hogy gyorsan és méltó módon vizsgálják ki az ügyet, s, ha bebizonyosodik a plágium, visszavonják dr. Sós Tamás doktori címét – mondta el dr. Tatár László. Hangsúlyozta, jól ismeri az MSZP megyei elnökének ügyeit és dr. Sós Tamás módszereit, s a politikus körül nincs rend. Arra a kérdésre, hogy mikor értesült arról, hogy a politikus doktorija plágium, azt válaszolta, hogy arról csak a Hír TV adásából értesült.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dr. Tatár László, a Heves Megyei Közgyűlés egykori tagja Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a megyei önkormányzat érintettsége is fölmerült az ügyben. A televíziósok arról érdeklődtek, léteznek-e azok a levelek, amelyek bizonyítják a plágiumot. Megnézték, s a rendszerben ma is megtalálhatók a 2009-ben érkezett e-mailek. Azok azonban csak akkor hozhatók nyilvánosságra, ha ahhoz dr. Sós Tamás hozzájárul. Ezért arra kérte dr. Sós Tamást, hogy bizonyítsa be, ténylegesen akarja az ügy tisztázását, s járuljon hozzá a levelek nyilvánosságra hozatalához. Kérdésre válaszolva elmondta, őt a televíziósok az adás előtt néhány nappal keresték meg a levelek ügyében, korábban azokról nem volt tudomása.

Dr. Sós Tamás válaszközleményében kifejtette, ő és a Fidesz is tudja, hogy választókörzetében győzelemre áll, ezért lett vezető hír botrányából. Szerinte nincs Sós-ügy, ellentétben Schmitt és Semjén ügyével, akiket akkoriban védtek párttársaik. A megsértett levéltitok csak őt illeti, dr. Tatár László feleslegesen fáradt, nélküle is megteszi a szükséges lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!