Közélet

2014.06.26. 08:21

Egri közgyűlés - 2014. június

Több mint félszáz napirend, közte a vízilabdások támogatása, a térfigyelő kamerarendszer-fejlesztése és az Egal illetve az Egrix épületének hasznosítása.

HEOL

13.26
Tájékoztatók következnek, a közvetítést befejeztük.

13.25
A következő féléiv feladatterv kapcsán Habis László elmondja: kezdeményezi, hogy az augusztusi közgyűlésen (lévén júliusban nem tartanak) a katasztrófavédelem tartson beszámolót a tavalyi tevékenységéről. Mindenki támogatja.

13.22
Öt telek kialakítását kérik tulajdonsok a várostól a Hajdú-hegyen. Ehhez az ingatlanokat belterületbe vonja az önkormányzat. Ficzere György tanácsnok elárulja: a tulajdonosok - amíg a tervezett víztározó meg nem épül - saját kúttal oldják meg a vízellátást, de a víztározó kialakításában is részt kívánnak venni. Egyhangú igen az előterjesztésre.

13.13
A helyi drogellenes stratégia kapcsán Rázsi Botond elmondja: a közösség szerepének megerősítésére helyezik a hangsúlyt. "Van egy régi mondás: a szenvedélybetegség a családban kezdődik. Sok munka van e stratégia kialakításában, kiváló helyzetelemzés készült szakértők bevonásával, érdemes mindenkinek elolvasni".

13.09
A Szilágyi gimnázium tornatermében tartana tornaórát a Waldorf iskola szeptembertől. Az EKVI, a KLIK és a Szilágyi is jóváhagyta.
Tóth István: a civilek pénzért bérlik a Szilágyi tornatermét, ők is fizetnek majd?
Rázsi Botond: ingyenes használatról van szó, lévén nem szabadidős tevékenységről, hanem oktatásról beszélünk. Hozzáteszi: átmeneti megoldás lesz ez.

13.07
Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a testület.

12.53
Vagy a jelenegi tekepályát kell felújítani, vagy újat kell építeni - mondja Rázsi Botond hiszen a sportolók az utóbbi időben Bélapátfalvára járnak ki, de annak a pályának is le fog járni a licence.
A cég, amely ajánlatot tett a jelenlegi csarnok felújítására, bemutatta, hogy megoldás lehet egy új építése. Évi 3,24 milliós támogatásra tartana igényt a cég, 10 esztendőre, ami olcsóbb lenne, mint felújíttatni a jelenlegi pályát. Azaz, mint Rázsi alpolgármester elmondja: jobban jár a város, ha a társaság megépíti a csarnokot, s a város csak e fix összeget fizeti majd.
Bognár Ignác kétli, hogy amatőrök is használhatják majd a pályát. Arra is kíváncsi, miért nem tárgyalta ezt az Emberő Erőforrás Bizottság, amelyhez a sport tartozik. Rázsi Botond: ez nem sportszakmai, hanem ingatlankérdés. Tóth István támogatja az előterjesztést, de úgy véli, nem ez a legjobb megoldás. Szerinte ennek oka, hogy Eger nagyon rossz gazdái az ingatlanoknak.
Habis László erre reagálva kifejti: nem egy olyan ingatlannal rendelkezik a város, amely társadalmi összefogásban épült, s olyan is a minősége. A polgármester az alpolgármesterrel ért egyet, át kell gondolni a jelenegi tekecsarnok épületének sorsát, azaz, hogy mire lehetne hasznosítani.
Dr. Misz Mihály a teke egyesület alenökével megnézte a jelenlegi épületet: a legnagyobb baj, hogy egyik sarka meg van süllyedve.  

12.48
Több mint 600 gyermek számára megoldott a nyári étkeztetés kérdése, a város ugyanis a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekeknek biztosítja az étkezést. Martonné Adler Ildikó elmondja: egy kimutatás alapján egyre kevesebben kapják e kedvezményt, ami azt jelenti, hogy jobban keresnek a családok, ahol valamelyik szülő korábban munkanélki volt, most már dolgozik.

12.46
Vis maior pályázat. Májusban a hatalmas eső következtében alátámasztás nélkül maradt egy külterületi út a Szépasszony-völgyben. A helyreállítás költsége 7 millió, a támogatás 70 százalékos lehet.

12.41
Ugyancsak 300 ezer forinttal támogatja az önkormányzat a S.O.S. Vox Humana Telefonszolgálat Alapítványt. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat 1970 óta működik, Eger 1989–ben kapcsolódott a szolgálathoz. E támogatási összeget képzésekre fordítják majd. 

12.36
Ismét támogatja a város a Rákóczi Szövetséget, ezúttal 300 ezer forinttal. A pénzt arra használja a szervezet, hogy a határon túl élő magyar ajkú gyerekek magyar iskolába járhassanak, és karácsonykor ajándékot kapjanak. Mindenki támogatja az előterjesztést.

12.31
Újra Gárdonyi kert és az Arkt Egyesület. Ismert: a szervezet művészeti inkubátorházat hozna létre, cserébe helyreállítják az épületet, de nem pályázhatnak, mert még nincsenek elég régen egyesületként bejegyezve. Társulnak hát az Eger Vára Barátainak Körével. Tóth István teljes elégtételt kapott ezzel az előterjesztéssel. 

12.30
A vízilabdások támogatásáról szól a 20-as napirend, további 5 milliót ad a város. Az előterjesztésben szerepel, idén 66 millióval segíti a város Egri Vízilabda Kft.-t. A mostani többlettel az eredményes felkészülést szeretnék segíteni.

12.24
A koncepciót egyhangúlag elfogadta a testület.

12.16
A város településfejlesztési koncepciója a következő téma. A megszólalók mindegyik jó anyagnak tartja az elkészült dokumentumot, amely sok kérdésre választ ad. Csákvári Antal a közelekdés témájáról beszél, az elkerülő útról, amellyel kapcsolatban úgy fogalmaz, reméli, az ősszel feláll új testület előtt már kiviteli tervek is lesznek. Tóth István a munkahelyteremtés fontosságáról szól, szerinte az önkormányzatnak több embert, például iskolai karbantartókat kellene foglalkoztatnia.
Bognár Ignác szomorúan látja, sok az eladó ingatlan Egerben. Arra hívja fel a figyelmet, bizonyos bérlők lelakják az ingatlant, s ezen kellene változtatni egy új konstrukcióval.
Császár Zoltán szerint kellett már egy ilyen gondolatébresztő anyag.

11.55
Önkormányzati intézmények előírányzatainak módosítása. A Harlekin Bábszínház Marosvásárhelyen az Ariel 65 éves fennállásának évfordukóján szerpel, ezért a pluszpénz. A Szala rehabilitációja kapcsán a létrejövő közösségi házban másfél státusz jön létre. A város ad 300 ezer forint támogatást a megyei rendőr-főkapitányságnak, hogy a kamerák képét modern kijelzőn figyelhesse a nyomozó hatóság. Ez utóbbival kapcsolatban Bognár Ignác elmondja: nem fogja megszavazni, mert a rendőrségnek lenne pénze, ha nem traffipaxokat vásárolna.
Rázsi Botond megjegyzi: a közúti balesetek legfőbb oka a gyorshajtás.
Habis László is reagál, a baleseti gócpontoknál igenis kell mérni a sebességet. - Azt gondolom, a rendőrség nagyon szigorú költségvetési feltételekkel dolgozik. Minden olyan lépést, amely a lakosság szubjektív biztonságérzetét, illetve a közbiztonságot javítja, nekünk támogatnunk kell. Értem, hogy közelednek a választások, de azt kérem, ne vigyük el a vitát ilyen irányba - mondja a polgármester.

11.53
A Turisztikai Kft. támogatás-elszámolása kapcsán Bognár Ignác elmondja: a 40 millió forint egyharmadát az adóhivatalnak fizetett be a cég. Gratulál a vezetőségnek, hogy ilyen körülmények között is működni tudtak. Jön a jövő évi kötelezettségvállalás. A döntésre azért van szükség, hogy a város nyertes kerékpárutas pályázata nyomán elkezdődhessen a közbeszerzések kiírása.

11.38
Antal Anett, a társaság ügyvezetője válaszol. Tavaly közel 5 millió forintos támogatás kapott a magazin, ez a nyomdai költségek felét fedezi. A többit hirdetési bevételből pótolják.
- Az idei esztendőben is 46 millió forintot kap a társaság, egyelőre az Egri Magazinra még nem kaptak pénzt, hirdetési bevételekből jelenik meg a lap. Aki rendszeresen olvassa a magazint láthatja, igyekszünk háttérbe szorítani a politikai témákat - mondja.
A műsorvezetés nem a rendezvények moderálását jelenti, hanem a tévé tematikus műsoraiban dolgozó külsős munkatársak bérét jelenti. Kiemeli. immáron 48 oldalas a magazin, azért döntöttek a bővítés mellett, hogy valóban egy hónapra adjanak olvasnivalót.
Több kérdés nincs, egyhangúlag fogadták el a képviselők az előterjesztést.

11.27
A Média Eger Kft. támogatásának elszámolása következik. Tóth István kérdez: mennyibe kerül az Egri Magazin, s a lapban mennyi helyet kap az ellenzék. Szerinte a kormánypártiakkal készült anyagok pocsékolják a pénzt.
Bognár Ignác a műsorvezetés, illetve a tévéműsor összeállítás költségére kérdez rá. Mint mondja, olyat még nem látott, hogy egy cég ne tudna elszámolni a támogatással.
Császár Zoltán azt mondja, tudja, hogy nem az ellenzék kezében van a média. Azt kérdi, hogy tudott felfejlődni 10-ről közel 40 oldalra a magazin.
Orosz Lászlóné emlékeztet: holnap nyílt nap lesz a tévében. Azt kéri az igazgatótól, állítson össze egy olyan kimutatást, amiből kiderül, nem szerepelnek többet a kormánypárti képviselők a magazinban, mint az ellenzékiek.
Habis László elmondja, hogy egy cég el tudjon számolni a támogatással, komoly gazdálkodási fegyelem szükséges.
Csákvári Antal szerint ő maga túl keveset szerepel a tévében.
Habis László emlékeztet: a közhasznú támogatás elszámolása a napirend.
Saárossy Kinga szerint soka fejlődött a magazin.
Tóth István Csákvári Antalnak reagál, ő nem a tévéről, hanem a magazinról beszél.

11.27
Fazekas László Albert ügyvezető elmondja: nem nőtt a fizetése, sőt a nettója kevesebblett. Szaavazás: 13 igen, 1 nem, 1 tartózkodás.

11.14
Az Egri Térségi Integrált Szakképző Központ támogatási elszámolását gyakorlatilag vita nélkül fogadta el a testület. következik az Agria Humán ügyvezetőjének prémiumfeladata.
Császár Zoltán emlékeztet: néhány éve még csak a problémákról beszéltek, mára pedig az eredményekről. Arra kíváncsi, tudnak-e prémiumot adni alkalmazottaknak.
Bognár Ignác szzámra elfogadhatatlan a létszámhoz kötött premizálás. Megismétli egy korábban már hangoztatott javaslatát, amely szerint 15 százalékban kellene maximalizálni a prémiumot.
Tóth István szerint sem feltétlenül Eger javát szolgálja a létszámnövekedés.
Dr. Misz Mihály a tévedések elkerülése végett kijelenti: az igazgató fizetése egy fillérrel sem emelkedett. Csatlakozik ahhoz a gondolathoz, hogy alapvető cél kell legyen a munkahelyteremtés, és minden munkának örülni kell.

10.55
Jakab Zoltán reagál. Volt egy háromhetes szünet a közmunkaprogramban, ez az oka az elmradásnak, de már negyedik hete hétvégi túlórát rendeltek el, s igyekeznek minden problémát kezelni. Szeptemberre elkészül az a terv, amelyben leírják, milyen megoldással lehetne az egynyári növényekre fordítandó 30 milliót csökkenteni, milyen növényekkel lehet hasonlóan színes a város.
Habis László hozzáteszi: közel 90 millió forinttal növelik a társaság tőketartalékát. Ezzel stabilizálják a cég tőkehelyzetét. Szól arról is, felülvizsgálják az üzleti tervet, újragondolva több pontot, így a közterületek fenntartását.
Sós István óva int mindenkit attól, hogy arra gondoljon, radikálisan csökkenteni kell a városban a virágok számát. Ő nem szeretné, ha Eger virágos jellege megváltozna. Hozzáteszi: az illegális hulladékot sokszor hiába viszi el a Városgondozás, mert bizonyos területekre sokan úgy tekintenek, mint kijelölt gyűjtőhelyekre. Pedig nem azok.
Habis László hozzáteszi: "legyünk büszkék a 130 ezer kiültetett virágra"
Az előterjesztést a képviselők egyhangúlag elfogadták.

10.46
Jönnek az előterjesztések. Elsőként a Városgondozás első negyedéve a téma. Sós István ismerteti: a cég vesztesége 14 millió volt, ennek oka egyfelől az, hogy téli időszakban kevesebb a bevételük.
Tóth István a várost járva többször tapasztalta, hogy egyik helyen rendben tartja a cég a területeket, míg a másikon nő a gaz. Példaként hozza fel a Liszt Ferenc teret és vele szemben a Faiskola utcát. Rákérdezett, évente 30 milliót költ a város egynyári növények kihelyezésére. Szerinte át kellene gondolni, hogy mire mennyit fordítanak. Ahogy korábban, most is felhívja a figyelmet, a Sas úti árokban fél méteres a gaz.
Császár Zoltán egyetért azzal, hogy kevés pénz jut a parkfenntartásra. Megvédi az igazgatót, mert tapasztalta, hogy odafigyelnek, ha valaki elhanyagolt problémára hívja fel a figyelmüket, illetve, ha valaki rosszul végzi munkáját.
Gál Judit elmondja tóth Istvánnak, hogy hamarosan elkezdődik a Rákóczi út mögött épült orvosi rendelő és környékének renbetétele.

10.40
Itt a hatos: hulladékgazdálkodás. Sós István elmondja: a hulladéktörvény előírja, hogy idén július 1-jétől csak nonprofit kft. láthatja el a feladatot, ezért a Városgondozás létrehozott egy ilyen társaságot. A cég tevékenysége: a városban hagyott kommunális hulladékot összegyűjti, s az átrakó állomásig elviszi. Innentől már a Városgondozásé a terep, e társaság üzemelteti a hejópapi lerakót.
Tóth István kérdi: várható-e, hogy az egrieknek kevesebbet kell fizetnie a hulladékszállításért.
Császár Zoltán arra kíváncsi, a zöldövezetben alkalmazzák-e a "komposztálási megoldást".
Jakab Zoltán cégvezető válaszol: a tarifa idén biztosan nem változik.
A rendeletben biztosított annak lehetősége, hogy aki kertes házban lakik, és vállalja a komposztálást, az jogosult a 60 literes edényre a 120-as helyett - mondja, hozzátéve, egyre többen élnek e lehetőséggel.

10.14
A Helyi Városrendezési és Építési Szabályzat módosítása az 5. napirend. Wolf Beáta tervező ismerteti a változásokat. Elmondja: a módosításokat főként lakossági kérelmek alapján állították össze, korrekciók túlnyomó többségében csupán rajzi javítások.

10.07
Új tárfigyelőkamerák (18 darab) elhelyezésére van lehetősége az önkoormányzatnak. Több mozgatható lesz. Íme a javasolt helyszínek (amelyet egyhangúlag támogattak a képviselők):
- Telekessy u. – Trinitárius u. – Arany J. u. (kereszteződésénél lévő közterület)
- Vécseyvölgy u. – Zoltay István u. (kereszteződésénél lévő közterület)
Végvári vitézek tere
- Károlyi Mihály u. (szelektív hulladék lerakó környezete)
- Tinódi u. – Mocsáry u. kereszteződése (harangláb előtti közterület)
- Sas u. – Kertész u. (kereszteződésnél lévő közterület)
- Baktai u. – Csokonai u. – Kisasszony u. (kereszteződésnél lévő közterület)
- Baktai u. – Hatvanasezred u. (kereszteződésnél lévő közterület)
- Kertész u. – Homok u. (kereszteződésénél lévő közterület)
- Kertalja u. – Iskola u. (kereszteződésénél lévő közterület)
- Rákóczi út (Viadukt környezeténél lévő közterület)
- Kovács Jakab u. – Felvégi u. (kereszteződésénél lévő közterület)
- Sas u. – Ady E. u. (kereszteződésnél lévő közterület)
- Köztársaság tér
- Felnémeti MÉH telep (környezetében lévő közterület)
- Külsősor úti MÉH telep (környezetében lévő közterület)
- Széchenyi utca (volt orvosi rendelő előtti közterület)
- Petőfi út – Mindszenthy Gedeon út (kereszteződése előtti közterület)

10.03
Második napirend, önkormányzati vagyonrendelet módosítása. Habis László polgármester elmondja: az előterjesztésben összefoglalják azokat a döntéseket, amelyeket 98 óta hoztak a bérleti joggal kapcsolatban. Hosszútávú bérleti jogokról volt szó (akár 15-20 év), amelyek idén lejárnak. Egy rugalmasabb rendszert dolgoztak ki: "A helyiség forgalmi értékének 15 %-ban meghatározott helyett 7-15% mérték közötti az induló bérleti díj. A licites kiírási feltételek jóváhagyása során lehetőség van preferált üzleti profilok megjelölésére, melyek az induló bérleti díj meghatározásnál további kedvezményt élveznek.
Több bérlő jelezte, hogy jól bevezetett üzletüket tovább működtetnék, illetve üzemelési feltételeken önerőből javítani szeretnének. Ennek kezelésére a rendeletben az üzlethelyiségek bérbeadásánál a bérleti jogviszonyt folytatni kívánó bérlő szerződéskötési díjat fizetne a bérbeadónak.
A rendelet módosítását a testület támogatta. 

9.47
Első napirend, Szépasszony-völgy, Disznófő soron található pincék előtti területek sorsa. Sós István elmondja: tavaly már tárgyalták az ügyet, azóta egyeztettek több tulajdonossal, akikre nagy terhet róna a korábban meghatározott ár. Több módosítás van tehát a korábbi anyaghoz képest, az egyik az, hogy a pincetulajdonosok három év alatt, három részletben fizethetik ki a vételárat.

9.43
Habis polgármester zárt ülést javasol az Egrix ügyében, ezt a többség támogatta.

9.42
Csákvári Antal napirend előtt a fiatal sakkozó, Gledura Benjamin nagyszerű eredményeiről szól.

9.36
Az egri rendőrkapitánytól hárman kérdeznek. Császár Zoltán elmondja: pedagógusok keresték meg, mert azt tapasztalták, fiatalok a Szépasszony-völgyben "oly mértékben italoztak, hogy nem voltak urai maguknak" (magyarul berúgtak). Lombeczki Gábort felsővárosiak keresték meg, mert a városrész körzeti megbízotti irodájában a megjelölt fogadóóra időpontjában zárva volt az ajtó.
Bognár Ignác elmondja: jobbikosok és gárdisták kampányidőszakban egy talicska földdel indultak Egerből Budapestre, de Markazon megbüntették őket, s feljelentés is született. Felsorolja, szerinte miért alaptalan az egész. Kicsit Conchita Wurstozik is.

Bognár József alezredes válaszol. Császár Zoltánnak elmondja: odafigyelnek a fiatalokra, a múlt hétvégi szépasszonyvölgyi koncerten is ott voltak nagy erőkkel. A felsővárosi kmb-irodában hárman dolgoznak, utánanéz, miért maradt el a fogadóóra.
Bognár Ignácnak elmondja: valóban érkezett ilyen feljelentés, felírta a kifogásokat, írásan válaszol majd.

9.25
Habis László, közelgő névnapja alkalmából köszönti Ifj. Jung László képviselőt és dr. Boncz Lászlót, az Egri Járási Hivatal vezetőjét. Martonné Adler Ildikó pedig a polgármestert köszönti. 

9.23

Tovább tart a várakozás. Úgy tűnik, dr. Csarnó Ákos nem tanácskozik ma, a Facebook profilja alapján nekivágott az Országos Kéktúrának, és épp Alsópetényben jár. 

9.03

Szép lassan megtelik a Barkóczy-terem, de páran még hiányoznak. Azok, akik a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság tagjai.

8.25

Az idei első félévre tervezett utolsó közgyűlést tartják ma a megyeházán.

Bőven van téma, szó lesz a Bükkön átívelő kerékpárútról, de bizonyára komoly vitát generál majd az egykori Egrix hasznosítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!