Közélet

2014.06.13. 12:10

Szigorítás 3-as főúton: a gazdák nem lesznek korlátozva

Javában zajlik Nagyréde és Gyöngyös között a 3. számú főút közlekedésének biztonságosabbá tétele.

HEOL

A sövények helyett középen fém elválasztó korlátok épülnek. A gazdák azonban így is eljuthatnak majd a földjeikre.

Balázs József nagyrédei polgármesterhez a korlátépítés megkezdése láttán több gazda fordult, akik amiatt aggódnak, hogy a szintbeli földutas kereszteződések lezárása miatt esetleg nem tudják megközelíteni termőterületeiket.

Székely Zoltán, a Heves Megyei Agrárkamara – az útszakasz mellett történetesen gyümölcsöst működtető elnöke – is megosztotta aggodalmait az illetékesekkel, amelyeket figyelembe vesznek a változtatások tervezésénél.

Keresztben valóban nem lehet majd áthaladni vagy megfordulni a négysávos úton például a gyümölcsösnél, de Balázs József szerint nem bonyolódik számottevően a gazdák útja sem. Mint ugyanis a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a polgármesterhez megküldött álláspontja tartalmazza, továbbra is megoldható a traktorok közlekedése. Erre van törvényi lehetőség akkor is, ha egyébként a „Mezőgazdasági vontatóval behajtani tilos”- táblákat nincs szándékában levetetniük a hatóságoknak.

Mezőgazdasági erőgépek, lassú járművek agrártevékenység végzése érdekében a tilalom ellenére is felhajthatnak a főútra, ha máshogyan nem tudják megközelíteni a földjüket. Ezt egy 1975-ben kiadott KPM-BM együttes rendelet teszi lehetővé.

A négysávoson ezek után a fel-feltűnő agrárgépek miatt is indokolt a sebességhatár 110-ről 90-re csökkentése. Egyetlen helyen maradhat sebességváltoztató tábla: a nagyrédei benzinkútnál a mai 80-as korlátozást 70-esre módosítanák, azért, mert ezen a jól belátható helyen meghagynák a járművek keresztező átjárását, akár traktorok számára is.

Balázs József jelezte azt is, hogy a nagyrédei iparterület iránti befektetői igény megnövekedése miatt kezdeményezik egy új csomópont kialakítását is a benzinkút mellett, hiszen itt a jövőben jóval több lesz a teherautó-forgalom.

A közlekedésbiztonsági szigorításokra a magas számú közlekedési baleset miatt van szükség. A pontos változtatásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban fogják majd véglegesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!