Közélet

2014.07.16. 21:40

Augusztus elején visszakerülhet a helyére a Dobó-szobor

A Végvári vitézek terének átadása, a régészeti feltárás miatt, azonban jövőre csúszik át.

eger.hu

Egerben a Végvári vitézek terén, a próbafeltárás során a három kutatógödörben olyan régészeti leletek kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy az újkori mellett középkori, török időkből származó további leleteket, épület maradványokat rejt a föld. A kivitelezés folytatása előtt így szükségessé vált a teljes érintett terület, mintegy 250 négyzetméter előzetes feltárása - írja az eger.hu.

A patak felé eső részen, ott ahol a tervek szerint a lépcsős részt alakítják ki, a közműkiváltás közben nem csak újkori falmaradványok kerültek elő. A mintegy 250 négyzetméteres területet 3,5 méter mélységig tárják majd fel a régészek. A munka előreláthatóan 2,5-3 hónapig tart, amit a város finanszíroz. Ennek összege körülbelül 25 millió forint. A tér átadása így mindenképpen jövőre csúszik át. A Végvári vitézek szoborcsoport tervezett helyét mindez nem érinti. A lovasok a tervek szerint már idén a helyükre kerülnek.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Régészeti feltárás Egerben a Végvári vitézek terén Forrás: eger.hu
[/caption]

Közben a Dobó téren is folyik a munka. A Dobó-szobor régi talapzatának elbontása után most építik az újat. Ahol kellett, új kővel helyettesítették a régit, a kőgömbök közül már többet restauráltak. A tervek szerint augusztus elején visszakerülhet a helyére a szobor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!