Közélet

2014.07.17. 08:20

Az őrangyalok a legváratlanabb helyzetekben sem jönnek zavarba

A Magyar Vöröskereszt az idei évben immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a már hagyományosnak számító Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot.

Szilvás István

Tizenhat önkéntes vesz részt az idén Heves megyéből a nyári tóparti elsősegélynyújtó szolgálatban. A jól kiképzett fiatalok a legváratlanabb helyzetekben sem jönnek zavarba.

 – Az évek során azt vettük észre, hogy szívesen telepednek mellénk a kis- vagy többgyermekes családok. A szülők ezt azzal magyarázták, hogy nyugodtabbak így, mert ha netán történik valami a csemetéikkel, akkor közel van a segítség. A kicsiket viszont leginkább az érdekelte, hogy mi minden van a számukra rejtélyes ládánkban – idézte fel szolgálata egyik tapasztalatát Misi Adelina.

Az ápolónak készülő markazi lány még az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban eltöltött esztendők alatt ismerkedett meg az elsősegélynyújtás fogásaival, mostanra pedig rendszeres résztvevője lett a Magyar Vöröskereszt nyári balatoni karitatív akciójában.

– Az idén július 16. és 25. között tizenhat Heves megyei önkéntes vesz részt az elsősegélygyújtó szolgálatban. A Balatonakaliban táborozó fiatalok az északi part számos strandján állítják majd fel jellegzetes őrhelyüket – tájékoztatott a csapat felkészülését irányító Székács Ferencné, aki a korábbi években is az ifjú önkéntesekkel tartott.

Mint lapunknak elmondta, az esetek zömében tavaly is darázscsípéssel, kagylók okozta vágásokkal, valamint a nagy hőségben előforduló rosszulléttel fordultak hozzájuk, nem egy alkalommal a magyar tengernél pihenő külföldiek is. A jól képzett fiatalok a tapasztalat szerint a legváratlanabb esetekben sem jöttek zavarba, a mentőszolgálat tagjai, valamint az orvosok szerint is szakszerűen látták el a hozzájuk fordulókat, de ha a helyzet úgy hozza, kellőképpen magabiztosan kezelik az életmentő készüléket is.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Gyors segítség az önkéntes elsősegélynyújtóktól. Misi Adelináék egy ötéves kislány térdsérülését látták el a badacsonytomaji strandon.
[/caption]

– Nekünk erre még nem volt szükségünk – mondta Adelina, aki legutóbb a Gárdonyi gimnazista húgával volt párban. – Olyan viszont megesett, hogy egy fiatalember széthasította a hüvelykujját, a másiknak pedig csúszdázás közben hasadt fel a szemöldöke. Elláttuk őket, majd orvoshoz küldtük azt a nyaralót is, akinek a feltört lába elfertőződött, s úgy begyulladt, hogy már csak sántikálni tudott.

A nyári szezonban szolgáló önkénteseknek igencsak jó hírük van a tóparti üdülőhelyeken. A Heves megyeiek is elmondták: az ellátott sérültek zöme napokkal később is visszamegy hozzájuk, hogy elmeséljék, miként javult az állapotuk.

– Volt, hogy a vasútállomáson ismertek fel bennünket, s jöttek oda megköszönni a segítségnyújtást – újságolták az őrangyalok, akik között az idén négyen először teszik próbára magukat a vízparton. Ők olyan tapasztalt partnerek mellett ügyelnek majd, mint a hatvani Bálint Artúr. A Budapesten katonai gimnáziumban tanuló fiatalember egyébként nem a Balatonnál, hanem a szülővárosában esett át a tűzkeresztségen.

– A szemem láttára esett össze az utcán egy középkorú férfi. Azonnal a segítségére siettem, s mint kiderült, leállt a légzése. Gyors beavatkozásra volt szükség, hogy visszaállítsam a légzését, s elkezdjem az újraélesztést, ami végül is sikerrel járt – idézte fel a csaknem végzetes esetet, ami után Életmentő Emlékéremmel tüntették ki.

Többször életet is mentettek már az önkéntesek

A Magyar Vöröskereszt az idei évben immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a már hagyományosnak számító Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot. A karitatív szervezet ifjú tagjai már hét esztendeje, vagyis 2007 óta több mint húszezer sérülést láttak el a nyári szolgálatteljesítésük idején, s két ízben defibrillátor segítségével életet is mentettek. Az észak-magyarországi régiót képviselő Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei „őrangyalok” a statisztikai kimutatások szerint 466 fürdőzőt láttak el a pihenőhelyek mentén. Az is tény, hogy közülük egyébként hétnek olyan súlyos sérülése volt, hogy mentőt kellett hívni hozzájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!