Közélet

2014.07.31. 10:25

Hevesben hét országgyűlési képviselő-jelöltnek kell fizetnie

Hét Heves megyei országgyűlési képviselő-jelölt fizetheti vissza az állami kampánytámogatást.

HEOL

Szinte mindegyik párt jelöltjeinél talált hiányosságokat a Magyar Államkincstár (MÁK) az állami kampánytámogatás felhasználása során, írta a Blikk. Összesen 196 jelölt elszámolását nem tudták részben vagy egészben elfogadni, a parlamenti pártok közül a Jobbik jelöltjei hibáztak a legtöbbet, 22 jelöltjüket találták sárosnak. A legtöbb gond a Magyarországi Cigány Párt jelöltjeinél volt, 61 jelöltjükből 41 bukott az elszámolásnál.

Heves megyében hét egyéni jelölt esetében írt elő visszafizetési kötelezettséget a Kincstár. Egy-egy jelölt a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártot, a Magyarországi Cigánypártot, a Seres Mária Szövetségeseit, A Haza Nem Eladó Mozgalom pártot képviselte, valamint egy független jelölt volt. Két jelölt az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokrata Néppárt színeiben indult.

Két esetben azért kötelezte a MÁK a felhasznált támogatás visszafizetésére a jelöltet, mert a választás során elért eredménye 2 százalék alatt volt. A többi esetben a visszafizetési kötelezettség indoka egyebek közt az volt, hogy a jelölt nem a teljes felhasznált összeggel számolt el, vagy a Kincstár a benyújtott elszámolást nem teljes összegben tudta elfogadni.

Ők a felhasznált, de el nem számolt összegnek, vagy az el nem fogadott összegnek a kétszeresét kötelesek visszafizetni. Amennyiben a visszafizetés a megadott határidőig nem történik meg, a Kincstár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezi a tartozás adók módjára történő behajtását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!