Közélet

2014.07.02. 08:05

Szúnyogártalom: már óránként hatszázat csípnek

Az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék következtében a vízzel borított területek a csípőszúnyogoknak optimális körülményeket biztosítanak.

Szomszéd Eszter

Fotós: Getty Images/iStockphoto

Fotós: Getty Images/iStockphoto


– Nincs több szúnyog, mint eddig. Nem is nagyon értem, miért riogatják annyira az embereket a híradásokban – fakadt ki lapunknak az egyik sarudi kikötő tulajdonosa. – Az irtószerek sem fogynak a boltból, amely tényből azt szűröm le, hogy a turisták sem szenvednek a rovarok miatt.

Kollégája mindehhez hozzáfűzte: tegnap hajnalig kint voltak a parton, és nem tapasztalták, hogy agyoncsípték volna őket a vérszívók. – Persze, lehet, hogy ez csak amolyan a vihar előtti csend... – tette hozzá.
– Pangó vizes terület sok van, és lárvákat is láttunk elég szép számban. És az elmúlt időszak időjárás is kedvezett a rovaroknak: enyhe volt a tél, április környékén pedig sok volt a csapadék. Mivel július-augusztus környékére várható, hogy a lárvák kikelnek, egyáltalán nem baj az, ha már kezdik ritkítani őket, mert a peték száma innentől kezdve csak hatványozódhat, és akkor majd nem győzzük magunkról levakarni a zümmögőket.

Napokban bejelentették: a kormány átvállalta az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, amelyek szervezését a katasztrófavédelemre bízták. Az ehhez szükséges közbeszerzési eljárások lezajlottak, a szerződéseket megkötötték, és már el is kezdték az irtást Budapesten, illetve további hétszáz településen. Ennek összköltsége mintegy másfél milliárd forint.

Hiába nem tapasztaljuk még, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. A helyzetet ronthatja, hogy az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, amelyek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, azaz extrém mértékű szúnyoginvázióra van idén nyáron kilátás. További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus), és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal szerződést kötött cégeknek összesen 820 ezer hektáron kell gyéríteniük a vérszívókat. Szeptember harmincadikáig 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai, 10 ezer hektáron légi biológiai és ugyanekkora területen földi biológiai irtásra vállalkoznak a cégek.

Mint megtudtuk, a szeles, esős időjárás miatt a Tisza-tó térségébe erre a hétre tervezett gyérítést pár nappal el kellett halasztani, ám az elmaradást – amint csak lehetséges – pótolják. Egyelőre kimaradt a szórásból Kisköre, Sarud és Tiszanána környéke.

Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök elmondta: a Tisza-tó keleti része a fertőzöttebb. Mostanra óránként hatszáz csípésszámot mérnek, ami már szúnyogártalomnak számít. Attól fogva, hogy e szám megemelkedik, invázióról beszélhetünk, amelynek kialakulása igen valószínű. Ehhez hozzájárul, hogy nemcsak áttelelés volt könnyű a korábban lerakott lárvák számára, de amikor a nyári vízszintet beállították, akkor az ártérre kiterülő pangó víz is kellemes életteret biztosított a szúnyogoknak.


A vérre a szaporodás miatt van szükség
Magyarországon a csípőszúnyogoknak kilenc-tíz fajtája honos. A kifejlett egyedek két-három hétig élnek, ezalatt – ahogy azt mindenki a saját bőrön is megtapasztalhatta – megkeserítik a melegvérű élőlények életét. A rövid idő alatt ugyanis az éppen aktuális generációnak gondoskodnia kell az utódokról. A tény, hogy csak a nőnemű szúnyogok szívnak vért széles körben ismert, ám azt már kevesebben tudják, hogy ezt nem táplálkozási okból teszik. A vérre a szaporodáshoz van szükség. A nőstény szúnyog mindenképpen lerakja a petéit, de ha nem jut vérhez, kizárólag hím egyedek kelnek ki. Azaz a nőstények kikeléséhez kell a vér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!