Közélet

2014.10.01. 16:35

Botrány vagy kampány? - Közmunkások az egri jegyzőnél

Egy videó szerint közmunkásokkal építtette kertjét dr. Kovács Luca egri jegyző. A megyeszékhely polgármestere szerint hiba történt, amelyet a Jobbik politikai támadásra használ.

HEOL

Bognár Ignác, a Jobbik egri elnöke hívta fel a figyelmet szerdai sajtótájékoztatóján egy a napokban az internetre felkerült videóra, illetve ahhoz kapcsolódó cikkre, amely szerint közmunkásokkal építtette kertjét idén márciusban dr. Kovács Luca, a megyeszékhely jegyzője. A városatya úgy fogalmazott, kimondottan súlyos esetről van szó, hiszen a jegyző a törvényesség őre. Hozzátette: az ügyet ki kell vizsgálni, s ha ennek során bebizonyosodik, hogy a felvétel feltöltője valóságot állít, a tisztesség úgy kívánja, hogy Habis László jelenlegi polgármester ne induljon az októberi önkormányzati választáson. Elárulta: nem tartja kizártnak, hogy a Fideszes körből került ki a videó.

Hegedűs Lorántné: A közmunkás nem rabszolga!

A Jobbik országgyűlési képviselője, Hegedűs Lórántné Budapesten tartott sajtótájékoztatót az ügyben, s úgy fogalmazott: az eset példátlan.

- Elfogadhatatlan, hogy a fideszes politikusok sokszor „beszélő szerszámokként” tekintenek a közmunkásokra. A Jobbik írásban fordul a munkaügyi hivatalhoz, hogy vizsgálják ki az ügyet. Arra is választ várunk, hogy hány embert foglalkoztatnak, továbbá a kormányhivataltól arra kíváncsiak vagyunk, felmerülhet-e a fideszes polgármester, Habis László felelőssége az ügyben. Egyúttal az ügyészséghez is fordulunk hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, és akár közokirat-hamisítás miatt, az pedig meglepő és elgondolkodtató, hogy a napokkal ezelőtt megjelent videofelvételre az önkormányzat ez idáig semmilyen reakciót nem adott.

A jegyző feljelentést tesz

Dr. Kovács Luca, Eger jegyzője az eset kapcsán kiemelte: a munkát megbízott vállalkozó végezte, arról azonban, hogy a felvételen látható munkát végzők között volt-e közmunkás, nem volt információja. – A sajtótájékoztatón meghivatkozott írás és videó célja egyértelmű és az abban foglalt állítások és vélelmezett összefüggések valótlanok. A cikk rágalmazó és becsületsértő. Ha valaki egy ügyben bűncselekményről tud, megteheti a megfelelő jogi lépéseket, én magam feljelentést teszek – zárul közleménye.

A polgármester szerint hiba történt, amelyet politikai támadásra használnak

Habis László egri polgármester közleményében arról tájékoztatott: a helyszínen alvállalkozóként dolgozó Városgondozás Kft. igazgatójától jelentést kért, amelyből látszik, hogy valaki valóban elkövetett egy hibát 2014. márciusában. Hozzátette: egyértelmű, hogy a még tisztázatlan hibát a Jobbik a választási kampány finisében egy előre felépített, lejárató célú, aljas politikai támadásra használja fel. "Ezzel a mondattal le is zárhatnánk a kérdést, ha nem lenne egyértelmű, hogy a még tisztázatlan márciusi hibát a Jobbik a választási kampány finisében egy előre felépített, lejárató célú, aljas politikai támadásra használja fel. Nem történik más, mint hogy tisztességre, jó szándékra hivatkozva dobálják a sarat, természetesen úgy, hogy abból minél több jussom rám is. Ha ebben az ügyben a Jobbiknak a törvényesség védelme és a tisztázás lett volna a célja, nem október 1-jén, az önkormányzati kampányban játszaná el az aggódó szerepét, hiszen a cikkekben hivatkozott E. Ákos közismerten a Jobbik aktivistája. Beszédes az is, hogy ez a videó éppen ilyenkor jelenik meg a Jobbikhoz közeli internetes portálokon. Erről E. Ákos a Facebookon őszintén vallott is, amikor a fórumozók megkérdezték: miért most történik mindez? Azt írta: „…most, az önkormányzati választás előtt nagyobbat durran! Tudod, ez olyan, amikor a pokolgépet elhelyezik már korábban, és a megfelelő időben élesítik.” Ezt a bejegyzést érdekes módon, ma dél körül eltávolította az oldalról.

A lemondásra és a választásoktól való visszalépésre a felszólítást nem csak Bognár Ignáctól, hanem vélhetően a kuruc.info által szervezetten, külföldi számokról érkező, mocskolódó, gyalázkodó, fenyegető telefonhívásokon is megkaptam. Ez a Jobbik kampánya, melyben kinek-kinek megvan a maga szerepe.

Ezek szerint Mirkóczki Ádám úgy véli, hogy a botránykeltés vezet Egerben a polgármesteri székhez? Ez a kérdés részemről költői, nem várok rá választ." - olvasható a polgármesteri közleményben.

Mirkóczki Ádám: visszautasítom a vádakat

Mirkóczki Ádám, a Jobbik egri polgármester-jelöltje Habis László közleményére reagálva elmondta: mindenki megismerhette már kampánystílusát, amelyből kiderül, hogy távol áll tőle a mocskolódás és a lejáratás, csak jogos kritikát fogalmaz meg.

- Egyelőre annyi derült ki, hogy az ügy igaz, valóban közmunkások dolgoztak a jegyző kertjében, ezért talán azzal kellene foglalkozni a városvezetésnek, hogy megtalálják a történtek felelőseit. Az egri Fidesz szakadása köztudott, a videó kiszivárogtatóit is inkább ott kellene keresni.

"A megrendelőnek nem lehetett róla tudomása"

Ugyancsak megszólalt az ügyben Jakab Zoltán, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője, aki kifejtette: a cég egy építést végző, kivitelező gazdasági társaságnak volt alvállalkozója kertépítés tárgyában, mely szervezettel több éve szerződéses kapcsolatban állnak.

– A kivitelező vállalkozással még februárban kötöttünk megállapodást, figyelembe véve az elültetett növények megfakadását, idén decemberi végteljesítéssel.

Belső vizsgálatunk kiderítette, hogy munkaszervezési figyelmetlenség következtében a kivitelezést végző brigádba néhány közcélú munkást is beosztottak. Pontosan hét munkanapon keresztül, négy közcélú foglalkoztatottról volt szó, az ismert kondíciók mellett az állam által finanszírozott összes bér- és járulékköltség így hozzávetőlegesen 150 ezer forint. A megrendelőnek közmunkás foglalkoztatásáról nem lehetett tudomása – húzta alá.

- Egyelőre annyi derült ki, hogy az ügy igaz, valóban közmunkások dolgoztak a jegyző kertjében, ezért talán azzal kellene foglalkozni a városvezetésnek, hogy megtalálják a történtek felelőseit. Az egri Fidesz szakadása köztudott, a videó kiszivárogtatóit is inkább ott kellene keresni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!