Közélet

2014.10.11. 07:45

Kommandósok teperték le az uzsorást - félnek a családja bosszújától

Nem hagyta élni ügyfeleit a pénzhiánnyal küszködő, de értékes kocsikkal furikázó férfi. Az önkormányzat nem tud tenni az uzsorázás ellen.

Tóth Balázs

Fotó: Daniel Beran

Sajnos kezdetben szokványos, majd szerencsére rendhagyó történet: kicsi kölcsön, évekig zsarolás, megfélemlítés, aztán a túlzott mohóság véget vet a jó világnak. Ami csak egyvalakinek volt jó világ, másoknak elviselhetetlen élet. Hevesen jártunk, de több településen is problémát jelentenek az uzsorások, akikről tudja mindenki, miből élnek, de feljelenteni nem merik őket.
Most volt bátorság valakiben, hogy pontot tegyen a nyomorúság végére és a rendőrséghez forduljon. A hevesi posta előtt teperték le kommandósok M. Lászlót, aki valószínűleg több családot is sakkban tartott uzsorakölcsöneivel. Az akcióban néha a megmentő szerepében tetszelgő, de a valóságban kínjukat okozó, megtermett férfi vízfoltot is maga alatt hagyott, miután kirángatták autójából és megbilincselték.

Először nem találtuk otthont a feljelentő családot, addig a szomszéddal beszélgettünk. Ő elmondta, egy éve költöztek melléjük a két fiú és az édesanyjuk. Azóta minden hónapban látta jönni a nagydarab cigányembert, aki a fizetéskor elvitte őket a postára. Legutóbb az uzsorás már sejthetett valamit, mert az egyik fiút úgy küldte ki az autójához, hogy hozza be a húst, amit hozott nekik. A szomszéd úgy gondolja, ezzel próbálta meg őket rávenni arra, hogy ne valljanak rá. Ám hétfőn elfogták a férfit. Elbeszélőnk arról nem tudott, hogy uzsorakölcsönt vett volna föl a szomszédja, de gyanús volt neki. Éheztek, néha hozzájuk is átmentek egy karéj kenyeret, kis zsírt kérni, vagy hogy telefonálhassanak egyet.


Közben a sértettek házába a nagyobbik fiú is hazaért, és elmesélte történetüket.
– Minden hónapban jött a férfi, nem hagyott bennünket békén. Édesanyám egyszer ötezer forintot kapott tőle kölcsön, azóta folyton szedte a pénzt. Pedig akkor pontos időben kifizette, amit kellett, de utána is zaklatott minket. Minden hónapban elvitte anyámat és az öcsémet a postára a drága kocsiján. Volt egy fehér autója, meg egy szürke Audija, mindig arra panaszkodott, hogy nincs pénze. Anyámék havonta 47 ezer forintot kaptak, abból 500, vagy 1-2 ezer forint jutott nekik, a többit eltette. Szerencsére megjött az eszük és feljelentést tettek a rendőrségen. Az egész 2011. augusztusában kezdődött, kínálta anyámnak a pénzt egy pékségben, aki elfogadta, mert meg voltak szorulva. A rendőrök szerint azóta 1,7 millió forintot vett el tőlünk – sorolta a férfi.

A pénzt talán visszakapják (a rendőrség készpénzt, s a nagy értékű kocsikat lefoglalta), de nem egy-két hét múlva. Az elfogáskor felvett 20 ezer forintot legalább visszaadták.


S hogy hogyan tudtak eddig megélni? Nehezen. Az önkormányzattól nem kértek segítséget. Ő maga alkalmi munkákat vállalt, kaptak segítséget ismerőstől. Az uzsorás is beállított hozzájuk, csupa olyan dologgal, ami aztán a kukában landolt: büdös zsírnak való szalonnával, felbontott párizsival, sampon ízű zsömlével. Nemcsak hozott, hanem vitt is, leszereltette a konvektoraikat. S vitte a fiatalabb testvért is, disznóólat takarítani, kocsit mosni, szőnyeget súrolni.
A fiú eddig nem kapott fenyegetést az uzsorás famíliájától, de tart a bosszújuktól. Bízik abban is, hogy a nyilvánosság megvédi őket. M. László nemcsak tőlük szedett kamatos pénzt, hanem másoktól is, például a Jókai utcában élőktől.


Megkerestük a Fő úton, a Lidltől nem messze, a cigánysor felé eső részen egy rikító narancssárga házban élő családot is. Egy fiatalember jött ki, de nem akart beszélni az ügyről, aztán az otthon lévők leengedték a redőnyöket is. Többen is keresték volna őket, de nem valószínű, hogy számonkérő szándékkal. Lehet, hogy így sem szünetel a szolgáltatás.
Csáki Zsigmond, Heves polgármestere szerint az önkormányzat semmit sem tud tenni az uzsorások ellen. Vannak kötelező feladataik, de az állami ellátórendszeren kívül nem tudnak tenni a bajba jutott családokért. Két civil szervezettel működtetik a Csillagházat és a Csillagpontot, amelyekben heti egyszer a jegyzővel közösen várják azokat, akiknek gondjuk van, de uzsorakölcsön miatt nem érkezett panasz. Az intézményekben jogi tanácsadás is működik.
A bíróság egyébként M. Lászlót előzetes letartóztatásba helyezte.

Volt is uzsora, és még lesz is egy darabig

Erdőtelken egy asszonyt ítéltek el uzsorázásért nemrégiben, de 2011-ben Kompolton a roma nemzetiségi önkormányzat vezetőjét jelentették föl emiatt. Észak-Heves megyében is több család foglalkozik kamatos pénz adásával. Érdekes, hogy nemcsak szegények, de jobb módúak is fordulnak uzsorásokhoz kölcsönért, pedig a mókuskerékből lehetetlen szabadulni. Sajnos uzsorakölcsönre ezután is lehet igény, ahogy lesz is, aki ad. Egy szakiskolás diák például így nyilatkozott nemrégiben a mi leszel, ha nagy leszel kérdésre: „Bankár, mint az apám.” Az apjának nyolc általánosa volt és bankkártyákkal vette föl az ügyfelei pénzét a takarékból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!