Közélet

2014.10.30. 08:10

Választás után: nem nyugszanak a kedélyek a faluban

Egyetlen szavazat döntött a régi-új polgármester javára Kompolton az önkormányzati választáson. Úgy tűnik, ezt nem mindenki akarja elfogadni.

Guti Rita

Fotó:

Az egyik országos tévécsatornán a nyertest, Balázs Zoltánt támadó riportot adtak közre a minap. Ráadásul egy feljelentés is érkezett a rendőrségre.

– Nem más, mint alaptalan vádaskodás, a lejáratásom zajlik most Kompolton, amit én határozottan visszautasítok. Kompolton tiszta választás volt, a választás eredménye jogerős, megalakult a testület, letettük az esküt, megválasztottuk az alpolgármestert is – szögezte le Balázs Zoltán újraválasztott polgármester lapunk kérdésére.

– Valótlant állít tehát az, aki olyasmit terjeszt, hogy itt még bármiféle jogorvoslat zajlana, nincs bíróság előtt az ügy. Tény, hogy a polgármesterségért ringbe szállt ellenfelem, Blahó László kifogással élt a választási bizottság felé, de azt mind a helyi, mind pedig a területi választási bizottság elutasította. Tiszta helyzet van, felállt a testület, folytatjuk a megkezdett munkát, s ezt most vádaskodások árnyékolják be – foglalta össze a helyzetet Balázs Zoltán, aki immár ötödik ciklusát kezdi polgármesterként Kompolton.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Balázs Zoltán: alaptalan vádaskodás, a lejáratásom zajlik Fotó: Majoros Tamás
[/caption]

Balázs Zoltán értetlenül áll az őt ért vádak előtt, hiszen, mint mondja, most is, korábban is függetlenként indult, dolgozott, s munkájának alapköve a szakmaiság. Ahogy fogalmazott, mindig Kompolt érdekeit képviselve igyekezett támogatást szerezni a településnek, s nem a politikai irányultságot nézte.

– Büszke vagyok arra, amit Kompolt elért, még akkor is, ha emiatt sok az irigyem, és emiatt most támadások kereszttüzébe kerületem – szögezte le.
Támadták azzal, hogy az önkormányzati választás előtt jóval több segélyt osztott az önkormányzat, mint egy átlagos hónapban. Ezt a nyilvántartások cáfolják, hiszen míg egy átlagos hónapban 18-20 segélyt osztanak ki, októberben csak 10 ilyen segítséget nyújtottak. Megvádolták azzal is, hogy a településen élő romáknak pénzt adott azért, hogy rá adják le szavazatukat. Balázs Zoltán ezt a vádat nevetségesnek tartja.

Már az is ellentmondásos, hogy többek között olyan ember panaszát is csatolták azt állítva, hogy az illető pénzt kapott a faluvezetőtől szavazatáért, akivel a hivatali dolgozók, ügyfelek füle hallatára éppen azért keveredett konfliktusba néhány héttel ezelőtt Balázs Zoltán, mert az illető nem akarta megérteni, hogy miért nem kapott segélyt.

– Láttam a beadványokat, és rendkívül érdekesnek tartom azokat. Úgy vélem, ezeket nem a panaszosok, hanem az ellenfeleim írták meg nekik. Emberi oldalról teljesen érthetetlen, elfogadhatatlan számomra, ami történik, hiszen a jelenlegi ellenfelem korábban a közvetlen munkatársam, a helyettesem volt. Ezt ő is érzi, hiszen egy nekem írt levélben Blahó László írta le: „amit tettem ocsmány dolog volt, sajnálom, hogy csalódtál bennem! ” – osztotta meg a polgármester.

A szavazatvásárlás gyanúját tartalmazta egyébként a választási bizottsághoz benyújtott és elutasított kifogás is. Megkérdeztük a kifogást tevő, a polgármesteri székért folytatott versenyben végül alulmaradt Blahó Lászlót is. Ő lapunknak elmondta, elfogadja a választási bizottságok döntését, nem is élt jogorvoslati kérelemmel. Ő maga is tagja a megalakult új képviselő-testületnek, tehát tisztában van vele: a választás eredménye jogerős. Ugyanakkor azt az információt is megosztotta lapunkkal, úgy tudja, rendőrségi feljelentés van a választási szavazatvásárlás ügyében, ám azt nem ő tette. Hozzátette, kíváncsian várja, hogyan zárul majd az a rendőrségi ügy, hiszen úgy véli, hogy bár a most megalakult testületet legitim, ha tényleg történt szavazatvásárlás, az befolyásolhatta szerinte a választás eredményét.

Úgy tudjuk, a rendőrségen a függetlenként indult, ám a helyi Fidesz-csoportban tevékenykedő Gyetvai Péter tett feljelentést. Gyetvai mind az előző, mind a jelenlegi ciklusban a képviselő-testület tagjaként dolgozott.

Gyetvait e-mailben érte utol a heol.hu, ám kérdésünkre csupán annyit közölt: „a feljelentéssel kapcsolatban nincs mit elmondanom. Amit el kellett mondani az üggyel kapcsolatban, azt a rendőrségen megtettem. A nyomozó hatóság feladata, hogy tisztázza, mi történt pontosan. ”

Feljelentés érkezett, az eljárás elindult

Valóban érkezett feljelentés a napokban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra a kompolti választással kapcsolatban, erősítette meg lapunknak Soltész Bálint megyei rendőrségi szóvivő. Elmondta, hogy választás rendje elleni bűncselekmény miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen. A Büntető Törvénykönyv hatályban lévő passzusai szerint egyrészt, aki arra jogosultat a választásban anyagi juttatással befolyásolni törekszik, másrészt, aki a szavazatát anyagi juttatás nyújtásától teszi függővé, és erre tekintettel anyagi juttatást fogad el, az bűntettet követ el és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!