Közélet

2014.12.18. 08:46

Egri közgyűlés - 2014. december

Idei utolsó ülését tartotta az egri közgyűlés. A napirendek között szerepelt a helyi közösségi közlekedés támogatása is.

HEOL

12.52
A tájékoztatók végére értünk, a közvetítést befejeztük.

12.47
A tervezett testvérvárosi események kapcsán Császár Zoltán kiemeli: az élő kapcsolatokra kellene a hangsúlyt fektetni. Csákvári Antal egyebek között azt javasolja, Eger határában állítsanak táblákat, amelyeken olvashatóak lennének Eger testvérvárosai.

12.27
Gál Tibor kér szót. - Eger egy sikerre ítélt város, éppen ezért nem szabad engedni az olyan sajánlatos eseményeket, amikor koncertek, programok  maradnak el. Át kell gondolni a város kommunikációját is erősítő intézmények működését - húzza alá.
Mirkóczki Zita arra kíváncsi, lehet-e látni egy-egy nagyrendezvény milyen idegenforgalmi bevételt hoz a városnak.
Rázsi Botondnak nincs ilyen jellegű adatsora.
Habis László a téma kapcsán kifejti: az IFA-bevétel jóval több lett, mint a tervezett, a megyei jogú városok "versenyében" Sopronnal áll holtversenyben az élen Eger.
Orosz Lászlóné kéri, a szépasszonyvölgyi kulturális rendezvények is kerüljenek be az anyagba.

12.24
Az idei idegenforgalmi jelentőségű kulturális rendezvények kapcsán Rázsi Botond kiemeli, figyelmet fordítottak az új kezdeményezésekre, s a már hagyományosnak számító programokra. - Nyilván lehet beszélni arról, hogy egy kisebb esemény nem feltétlenül rentábilis, de a kulturális jelentőségét is nézni kell egy-egy eseménynek.

12.15
A tájékoztatók sorában vita bontakozik ki, a külterületi utaktől indulva. Az ellenzéki képviselők azt sorolják mennyi mindent nem tett meg a városvezetés, Habis László polgármester pedig azt, hogy mennyi mindent igen.

11.54
Dr. Turcsányi Dániel nem jött rá, Császár Zoltán mit is akart mondani.
- Én is azt szeretném, hogy valamennyi kéményseprőt tudjuk foglalkoztatni, de figyelembe kell venni az önkormányzat realitásait. A szakiroda megvizsgálta más városok gyakorlatát, hiszen ez egy országos probléma. Hangsúlyozza: nem a megye, hanem Eger és környékére vonatkozik a közszolgáltatás.
A négy évvel ezelőtti történésekkel kapcsolatban az alpolgármester elmondja, akkor még nem foglalkozott az üggyel, de 2010-ben ez egy jól menő cég volt.
Az indítványt egyhangú igennel fogadta el a testület.

11.53
Habis László: az én látókörömben egy cég sem fizetett ilyen kitűnő osztalékot a tulajdonosának, mint ez.

11.45
Császár Zoltán szereti, ha valaki egyből a lénygre tér, s "Turcsányi Dániel most kimondta a frankót".
- A Tűzkévnek nem volt más útja, mint a megszűnés - mondja, majd kérdi, biztos-e, hogy négy ember el tudja látni a feladatot.
Tóth Istvánt sem győzték meg az alpolgármester által elmondottak, ő is aggályosnak tartja, hogy négy ember el tudja-e látni a feladatot. Szerinte a 9 hónapos időtartam is furcsa, s nem átmeneti megoldást kell(ene) keresni. Úgy véli, 9 hónap múlva megint ad-hoc döntés előtt állnak majd, pedig fel kellene készülni a dologra.
Bognár Ignác emlékeztet, már négy éve jelezte a problémát.
Földvári Győző: ez a 9 hónapos intervallum nagyon rövid időszak. - Ezt arra kellene felhasználni, hogy felkészüljünk a jövőre, hiszen Tóth képviselő úr is rávilágított, ez nem egy nyereséges dolog.

11.42
Dr. Turcsányi Dániel válaszol. Ő maga is több egyeztetésen vett részt, a társaság tett rá ígéretet, hogy tovább tudja ellátni a feladatot, de ez nem így történt. Hangsúlyozza: ez nem egy végleges, de jó megoldás. A Városgondozás nem tudja átvenni valamennyi dolgozót, négy fővel kezdik meg a tevékenységet.
Földvári Győző kérdésére elmondja: vitás helyzetről van szó, mert az előző szolgáltató sokat kér a kéménykataszterért, de igyekeznek megoldást találni a helyzetre.

11.40
Tóth István kérdez: miért kellett várni a december 18-i közgyűlésre e megoldással.
Császár Zoltán arra kíváncsi, hogy miután a  Tűzkév jelentős összeget költött utánpótlásra, foglalkoztatják-e majd e szakembereket.
Földvári Győző kérdi: rendelkezésre állnak-e a tárgyi eszközök, így a kéménykataszter.

11.36
Újabb sürgősségi indítvány: kéményseprő-ipari szolgáltatás a téma. A Városgondozás Eger Kft.-ben hoznak létre egy divíziót. Dr. Turcsányi Dániel köszönti a szakma képviselőit a teremben.
- Rendkívüli jelentőségű ügyről van szó. Ma az látható, hogy kialakult egy sajnálatos helyzet, az eddigi feladatot ellátó Kft. egyoldalúan kezdeményezte a társaság végelszámolását. Az érintettek, így az egri önkrományzat, a kormányhivatal és a katasztrófavédelem egyezetett, de nem született megnyugatató megoldás, így a közszolgáltató jelezte, december 15-ével megszünteti a közszolgáltatási tevékenységet.
A katasztrófavédelmi igazgatóság öt társaságot kért fel, de mindegyik azt jelezte, hogy nem tudja vállalni a feladatot. A kéményseprő szakszervezet vezetője is tárgyalásokat kezdeményezett, így most 9 hónapra megnyugtató megoldás születhet, biztosítottak az alapvető személyi és tárgyi feltételek.
Az alpolgármester kifejti, ha az előterjesztést elfogadja a testület, a közszolgáltatás a holnapi nappal indul.

11.34
Az előterjesztést 16 igen, 1 nem, 1 tartózkodással elfogadták (Közben megérkezett Császár Zoltán)

11.29
Komlósi Csaba jelzi: őt megszólíttatták, mert későn adta be a bizottsághoz az anyagot, ez pedig be sem került oda, csak ma reggel kapták meg, s így nehéz dönteni.

11.26
Bárány uszoda rekonstrukciója a következő téma. Habis László kifejti: a munka az elképzelések szerint egy három ütemű fejlesztés, s az első majdnem kizárólag a medencére korlátozódik. Szélesebb lesz, nyolcpályás. De melegedő és tanmedence is épül. Az eredeti döntéshez képest, most már az árajánlatok ismeretében alakult ki forráshiányos helyzet. Ezt úgy lehet kezelni, hogy a második ütemből előrehoznak TAO-s támogatásokat, de 30 százalékos önerőre így is szükség van. Sürgősségi indítványról van szó, mert június 30-ig használatbavételi engedélyt kell kapjon a projekt.

11.06
Partnerként csatlakozna az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ az energia megtakarításról, energiahatékonyságról szóló közösségi mintaprojektjéhez. Komlósi Csaba előterjesztőként elmondja, kezdeti stádiumban van a projekt, szándéknyilatkozat szükséges, mely önkormányzatok vállalják az együttműködést. Kifejezetten ezt a térséget keresték meg.
Kovács Csatlós Tamás kéri, az ilyen anyagok időben kerüljenek a bizottságok elé.
Gál Judit kiemeli: az elmúlt négy esztendőben is sokat foglalkozott a város energiahatékonysággal.
Egyhangú igen a szándéknyilatkozatra. 

11.02
A Mecman Eger Innebandy Sportegyesület részére teremhasználatról szól az előterjesztés, de a csapat nevének kimondásával akadnak gondok. Habis László  elárulja, ő a bűnös, mert az eredeti előterjesztés címe csak annyi volt, hogy terembérlet hazsnálatról szólt, ő kérte, hogy pontosítsák.
Szerdán és csütörtökön 1-1 óra teremhasználatot kap a csapat a Hunyadi tornatermében.

10.58
A helyi járatú közösségi közlekedés támogatásáról szóló előterjesztés következik. Habis László a téma kapcsán elmondja, két határozatot is meg kell hozni. Elsőként azt, hogy a helyijáratú közlekedés veszteségeit 150 millióval kompenzálják. A második pedig az, hogy 2014. december 10-ig benyújtottak egy pályázatot a működési költségek finanszírozására, ez 250 millió forintoról szól, a napokban születhet döntés.

10.45
Közcélú adományként ad a város egy ingatlant az Agria Speciális Mentő- és Tűzoltócsoportnak. A csapat évek óta önkéntes alapon végzi tevékenységét amelybe beletartozik többek között a tűzoltás, műszaki mentés, eltűnt személyek felkutatása, az árvízvédelem, alpintechnikai mentés és az állatmentés is. A Maklári utca 185-187. szám alatt elhelyezkedő ingatlant, egykori vasúti épületet kapják meg 5 esztendőre.


10.40
Az egri vár fejlesztése kapcsán Habis László kiemeli, jelentős változtatást javasotak: az egyik, hogy a vasbeton látogatóközpont megépítése helyett a kazamata-rendszert újítsák fel. A fejlesztés összege több mint 300 millió forinttal nőtt.
Hogy a módosított támogatási szerződést aláírhassák, 39,7 millió forintos önerőre van szükség, erre pályáznak az önerő támogatási alaphoz. A beruházást a város legfontosabbjának nevezi a polgármester.
Az előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület. 

10.36
Az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. beszámolója következik. Ellenőrzés alatt áll a társaság, amelynek eredményei alapján át kell gondolni a további működést.
Orosz Lászlóné kiemeli, nem ennek a társaságnak és ennek az ügyvezetésnek van ellenőrzése, hanem a korábbinak. Az eredményt kíváncsian várják.

10.33
Kiss Lajos, a társaság igazgatója szól.
- A kft-nek 2015-re van 10 milliós tagi kölcsön kötelezettsége, ezt  a mai napon átutaltuk - emeli ki.
A beszámolót egyhangúlag fogadta el a testület.

10.28
Az Agria Film Kft. beszámolója következik. Dr. Turcsányi Dániel összegez: egyértelműen látszik, kiegyensúlyozott a társaság gazdálkodása. Az elmúlt évek műszaki fejlesztései hozták az elvárt eredményeket.
- A társaság működésében a folyamatosságot biztosítani kell. Az Uránia Mozi épületének helyreállítása a 2014-20-as időszakban prioritásként szerepel, megtartva a filmszínház funkciót - szögezi le.
Mirkóczki Zita kérdez, felügyelő bizottság elnökeként szól. Kérte, az új vezetés mutassa be az üzleti tervét, de nem kapták meg.
Dr. Turcsányi Dániel válaszol, amíg valaki nem ügyvezető, addig nem várhatnak el tőle ilyet.
Habis László elmondja: a többésgi önkormányzati tulajdonú társaságok üzleti tervét a város költségvetésével harmonizáltan terjesztik elő.

10.25
Az Agria Humán Kft beszámolója, munkaterve a soron. Turcsányi alpolgármester kifejti: a központi költségvetésből a célra fordított támoghatás csökken, problémát jelenthet a minimálbér emelése, meg kell vizsgálni, az önkormányzat milyen szerepet tud vállalni a cég életében.
- El kell gondolkodni, hogy a társaság milyen foglalkoztatáspolitikát folytasson a jövében - zárja szavait. Az előterjesztést elfogadta a testület.

10.20
Az Egri TISZK üzleti tervét egyhangúlag fogadta el a testület. Következik az Egerszalóki Gyógyforrást Üzemeltető Kft. Dr. Turcsányi Dániel ígéri, rövid lesz. - Bár az egri önkormányzat tulajdonrésze jelentős, ez az osztalékfizetésben nem jelentkezik, a jövőben nem kizárt, hogy stratégiai döntést kell hozni. Bognár Ignác minden ilyen alkalommal elmondja, nemmel szavaz. Most is. Módosító indítványa, a prémiumot csak akkor fizessék ki, ha e "torz helyzet" megváltozik.
Habis László elmondja: ez jogilag nem lehetséges, de az ő igazságérzetét is bátnja a helyzet, ami "kedves elődeik" döntése nyomán alakult így. Az alpolgármester nem fogadta be a módosítót, ezért szavaznak róla: 3 igen, 14 nem.
Az eredeti előterjesztést elfogadta a többség.

10.16
Az Egri TISZK a soros. Turcsányi Dániel a beszámoló kapcsán úgy fogalmaz, látszik, hogy a társaság gazdálkodása stabil, igaz, ehhez kellett az önkormányzat 15 milliós támogatása.
Habis László a témában elmondja, az elmúlt években folyamatosan adott támogatást (igaz, egyre csökkenő mértékben) a TISZK-nek a város, hogy a működőképesség fennmaradjon. A napokban ő és a város országgyűlési képviselője Czomba államtitkárra egyeztetett, mert szeretnék remélni, hogy az állami felnőttképzés rendszerében e társaság szerepet kap.

10.08
A Városgondozás a következő a sorban. Dr. Turcsányi Dániel kiemeli, a cég negatív eredménnyel zár, igaz, komoly változás történt a cég életében, hizsen nyár óta nonprofit társaság végzi a hulladékszállítást. Földvári Győző a veszteség összetevőire kíváncsi. Tóth István a kéményseprőipari szolgáltatásról szól, pontosabban, arról, hogy napok óta nincs. Szerinte korábban kellett volna megoldást találni az ügyre. Hozzáteszi, a cég működésére nem lehet panasz, a szemetet elviszik mindenhonnan. Bognár Ignác a Hírlapot ekézi. Habis László kiemeli, a cég mögött ott az önkormányzat, a likviditást biztosítják.

9.59
Üzleti tervek I-III. negyedéves teljesítések sora következik. Elsőként az Egri Városfejlesztési Kft. Dr. Turcsányi Dániel alpolgármester elmondja, a társaság gazdálkodása stabil, de fontos szólni róla, a belváros rehabilitáció és a szociális városrehabilitáció vége jelentős változást hoz a cég életében, ekkor stratégiai döntéseket kell majd hozni a jövőről. A többség elfogadta az előterjesztést.

9.52
Helyi védelem alá vonna a város egy felnémeti malmot, a "Vak Jancsi malmát". A bejelentő, Vallus István szerint egy „eredeti állapotában” megmaradt törökkori épületről van szó. Rázsi Botond elárulja, ismeri az épületet, szomorúan látta a pusztulását, támogatja, hogy a város tegyen meg mindent a megóvásáért.
Egyhangú igen az előterjesztésre.

9.50
A Helyi Városrendezési és Építési Szabályzat módosítása a következő napirend. Kovács Csatlós Tamás elmondja: átfogó hibajavítás vált szükségessé a lakossági jelzések és a szakirodai felmérés nyomán. Második fordulóban jár az ügy, egyhangúlag fogadták el a képviselők. 

9.40
Egy Felvégi úti ingatlan  törzsvagyonból történő kivonása a következő téma. Orosz Lászlóné elmondja: egy 2009-es ügy megoldásáról van szó, amelyben akkor született határozat, de a kérelmező most szerzett be minden szükséges okiratot.

9.37
Első napirend: a 2015. január 1-től, az új büdzsé elfogadásáig terjedő időszakban átmeneti gazdálkodást kell folytatni, ennek kereteit tartalmazza a rendelet-tervezet. Habis László kiemeli: az előző időszak uniós pályázatai ebben az időszakban is folytathatók.
Az előterjesztést  15 igen, két tartózkodással elfogadta a többség)

9.33
Sürgősségi indítvány: a Városgondozás Eger Kft.ben kéményseprőipari divízió létrehozásáról.
(egy képviselő hiányzik, Császár Zoltán)

9.29
Napirend előtt Habis László polgármester szól. Kiemeli: a héten az Országgyűlés meghozta a döntést, s immár nemzeti emlékhely lett az egri vár.

9.20
A tinódisok műsorával kezdődik a közgyűlés. Vers, csengettyűszó, dal.

9.04
Nemcsak diákok érkeztek a terembe, kéményseprők is. Bizonyára nem véletlenül. (Úgy tudjuk, pont kerül az ügy végére)

8.51
Egyelőre még csak egy képviselő ül a teremben: Mirkóczki Zita. A Tinódi iskola diákjai próbálnak, műsorral készülnek.

Több mint 40 napirendi pont várja a képviselő-testület tagjait az idei év utolsó egri közgyűlésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!