Közélet

2015.02.26. 09:47

A lottónyertesnek húszmilliója bánja

Tizenegy óra után kinyitott az ÉRB egri fiókja, így kora délután már csak szállingóztak az ügyfelek. Az ügyintézés, mint mondták, gyorsan ment.

T. B.

19:00

A Magyar Nemzeti Bank csütörtök délutáni közleménye szerint amennyiben az ÉRB fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül, a jegybank visszavonja az intézmény tevékenységi engedélyét, sor kerülhet felszámolására, s rövid időn belül megkezdődik az ügyfelek kártalanítása. Ez esetben az Országos Betétbiztosítási Alap legfeljebb 20 munkanapon belül több mint 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Az emberek így rövid időn belül a pénzükhöz juthatnak.

Az ÉRB tavalyi beszámolójából kiderül, a társaság 2,62 milliárd forint jegyzett, s 3,25 milliárd forint saját tőkével rendelkezik. A bank összes eszköze 63,63 milliárd forint volt, ebből 3,16 milliárdot tettek ki a más pénzintézetekkel szembeni követelések, s 28 milliárdot az ügyfelekkel szembeni követelések. A bank pénzeszközei megközelítették a kétmilliárd forintot, ezen kívül 25,5 milliárdot tartottak állampapírokban.

A bank forrásai 63,63 milliárd forintot tettek ki, ebből a rövid- és hosszú lejáratú kötelezettségei 59,5 milliárdra rúgtak. A társaság más pénzintézetekkel szemben fennálló kötelezettsége 9,37 milliárd forint volt, az ügyfeleknek 41,86 milliárd forinttal tartoztak, ennek csak kis része (3,2 milliárd forint) volt takarékbetét. Kibocsátott értékpapír (főleg rövid lejáratú) miatti kötelezettségük 7,36 milliárd forint volt.

13:19

Tizenegy óra után kinyitott az ÉRB egri fiókja, így kora délután már csak szállingóztak az ügyfelek. Az ügyintézés, mint mondták, gyorsan ment, megkapták a hatvanezer forintjukat is. Ezen kívül kaptak egy tájékoztató levelet is, amelyet egyébként az ajtóra is kifüggesztettek. Ebben az áll, hogy a hatvanezer forintos kifizetés tulajdonosonként értendő, tehát, ha egy számlának több tulajdonosa van, akkor többször hatvanezret fizetnek ki, s ehhez meghatalmazás is elég a többi tulajdonostól. Az okiratos betétek esetében a 60 ezer forint kivétele után a betétet megszüntetik, a fennmaradó összeget nyilvántartják.

Az ügyfeleknek az alkalmazottak türelmesen elmondták (telefonon is), hogy a maradék pénzüket az Országos Betétbiztosítási Alaptól kapják meg (legfeljebb 100 ezer eurót kaphatnak meg az ügyfelek), amely levélben értesíti majd őket a teendőkről. Az OBÁ-tól elvileg egy hónapon belül megkapják a pénzüket a betétesek.

11:35

Mátraszentimre önkormányzatának tízmilliós nagyságrendű a bankban ragadt pénze. Stuller András polgármester elmondta, március közepén helyi adóbefizetési határidő is közeleg, s 2500 ügyfelüket kellene értesíteniük arról, hogy ne utalják az önkormányzat ÉRB-nél vezetett számlájára az adót.

- Az ötven legnagyobb adófizetőnket SMS-ben értesítettük, de olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy már átutalták az összeget, körülbelül a pénz felét sikerült visszatartanunk. Kis szerencsénk is volt egyébként, mert sikerült pályázati pénzeket, például egy ötmillió forintos előfinanszírozási kifizetést is leállítanunk, így ahhoz hozzájutunk majd. Az önkormányzat, akár a másik három érintett település (Ludas, Gyöngyösoroszi, Abasár) másik pénzintézetnél nyit bankszámlát, most ezt intézzük, holnapra meg is lesznek - mondta Stuller András.

- Nagyon reméljük, hogy tényleg csak 90 napig nem jutunk hozzá a pénzünkhöz, nem vesz el örökre. Egyeztetés indult a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hogy legalább hitelt kapjunk, s ki tudjuk fizetni a béreket, segélyeket, a közmunkásokat, valamint a közüzemi számlákat. Az önkormányzatnak 42 dolgozója van, felük az ÉRB-nél vezette a számláját, ahogy a helyi nyugdíjasok fele is, vállalkozók, valamint az egyházközség is. Nagy pénzekhez nem jutunk most hozzá. A dolgozókat készpénzben fogjuk a jövő héten kifizetni, az állami normatívát ugyanis a Magyar Államkincstár elkülönítette számunkra - tette hozzá Mátraszentimre polgármestere.

10:49

Már legalább harmincan állnak sorba az ÉRB egri fiókja előtt, az emberek türelmesek, bár még mindig várják, hogy kinyissák az ajtót. Igaz, reggel kilenckor már hőbörgött egy férfi, ezért is tartják indokoltnak a sorban állók a rendőri biztosítást. A többség viszont megértő a fiók alkalmazottaival is, hiszen valószínűleg ők is elveszítik munkahelyüket. Telefonon elérték az ott dolgozókat, akik azt mondták, még nem nyitották meg a rendszert.

– Én csak 120 ezer forinttal ragadtam bent, folyószámlám van, nem itt tartom a megtakarításomat. Most úgy néz ki, másik banknál nyitok számlát – mondta az egyik sorban álló, Mónika, aki a hírekből értesült az eseményekről. Amikor először látta a híradót, nem gondolta, hogy ő is bajba került, csak amikor elhangzott a bank neve.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Várják, hogy kinyissák az ajtót Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Egy másik hölgy az édesanyja számlája miatt állt be a sorba, de többen is beszéltek arról, tudnak olyan személyszállító vállalkozásról, amelynek 18 milliója van a pénzintézetben, s most nem tud működni, hiszen nem tudnak tankolni a buszokba.

Aztán előkerült egy lottónyertes is, aki azt mondta, könnyen jött, könnyen ment. Húszmilliója bánja a kalandot, ez volt az összes megtakarítása, amellett kétkezi vállalkozó, s most nagy bajba került a bank miatt.

Marmoly György egy lakás árával ragadt be, unokájának vásárolt volna lakást, amelyet leelőlegeztek, s pár hét múlva kellett volna kifizetni a teljes vételárat. A megtakarításához viszont nem jut hozzá. Tudja, hogy hatvanezer forintot kaphatna meg, de azért meg szeretné tudni, hozzájut-e valamikor az értékpapírba fektetett pénzéhez.

09:47

Nem kígyóznak sorok az ÉRB Bank egri fiókja előtt, de ennek az is az oka, hogy a pénzintézet kirendeltsége csupán várhatóan tíz órakor nyit ki. Az ügyfelek számára egy tájékoztatót is kitettek, amelyben arról írnak, hogy személyenként csupán hatvanezer forintot lehet kifizetni, akár betétről, akár folyószámláról van szó.

Abasáron mintegy tucatnyian várják a fiók nyitását, a kirendeltségek előtt egyébként rendőrök is posztolnak.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor a mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez. A lépésre a Magyar Nemzeti Bank szerint azért van szükség, mert a bank azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

Az ÉRB Bank a Buda-Cash brókerház szabálytalanságai miatt került a magyar Nemzeti Bank látóterébe. AZ MNB felügyeleti biztost nevezett ki a pénzintézethez, amelynek fiókjai szerdán ki sem nyitottak.

Mint azt megírtuk: az ÉRB Heves megyében Abasáron, Egerben, Gyöngyösön, Gyöngyösorosziban, Gyöngyössolymoson, Mátraszentimrén, Mátrafüreden rendelkezik fiókokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!