Közélet

2015.02.20. 18:13

A tó, amihez bejárnak az őzek

A Laskó­völgyi víztározó horgászai már szinte mindnyájan a szabadidő-egyesület tagjai.

Sike Sándor

Halászati őrként dolgozik az emberek által csak Egerszalóki tóként emlegetett Laskó­völgyi víztározónál Szuromi Csaba, az Agria Szabadidő Egyesület elnöke. Ez utóbbi státuszában ugyanakkor nagy terveket sző, szeretné valóra váltani azokat az elképzeléseket, amelyeket a 2013. június 22­i megalakulásukkor – akkor 12 tagot számoltak –megfogalmaztak. Hogy jól kalkuláltak, azt mi sem bizonyíthatná jobban, mint az a tény, hogy az alakulás évének végére taglétszámuk 56­ra nőtt, majd 2014­ben, ami gyakorlatilag a tagtoborzás esztendeje volt, közel 2000 fősre futott fel a létszám.

– Én magam úgy számoltam annak idején, hogy ha négyszáz­ötszáz fős növekedés érünk el, az már komoly eredmény, ezzel szemmel a múlt év végére 1936­an lettünk. Az egyesületet egyébkén nem csak horgászati célra alakítottuk, hanem más kulturális tevékenység folytatása is az elképzeléseink között szerepel. Az viszont tény, hogy a gyerekekre „éleztük ki”. Az első pecasulit is számukra indítottuk Andornaktályán. Azért itt, mert itt vagyok önkormányzati képviselő, de még inkább azért, mert ide nyúlnak vissza a gyökereink – fogalmazott az elnök, aki beszélt arról, hogy az úgynevezett Nagykertet, benne a valamikori csónakázó tavat 11 millió forintos beruházással rendbe tették. Édesapja volt az egyik kezdeményező, aki korábban ugyancsak önkormányzati képviselő volt. A tavat a projekt részeként kimélyítették, kikotorták, kitisztították. Azt tervezik, hogy mint halászati hasznosító kezelik majd a tavat, és főleg a gyerekek részére szerveznek itt programokat.


Az egyesület szólva az elnök elújságolta azt is, hogy a legnagyobb közösségi portálon mint az egerszalóki víztározónak, mind az egyesület neve alatt létrehoztak egy profilt. A legfontosabb előttük álló feladatnak a halászati hasznosítási pályázatokon való sikeres szereplést tartják, hiszen ezek másfél évtizedre évre szólnak. A megyén belül mindössze pár darab kiírásra lehet számítani, azon vizekére amelyek sem magántulajdonban, sem önkormányzati tulajdonban nincsenek.


A szakember tájékoztatása szerint törvény szerint a víz és a benne lévő hal a magyar állam tulajdona, függetlenül attól, hány éve gondozza, telepíttette valaki. Ezért is fontos a hasznosításra szóló pályázaton eredményesnek lenni. Szerinte mellettük szól, hogy az Egerszalókon horgászók szinte 100 százaléka (egy fő kivételével) náluk tag, az éves területi jegyet váltók száma pedig meghaladja a négyszázat.
– Ezért fontos számunkra, hogy sikeresen pályázzunk és mi kezelhessük. Mióta ide kerültem a Tisza­tóról, ahol ugyancsak halászati őrként dolgoztam, egyre kevesebb a szabályok megszegése. Kialakult egy olyan szemlélet, ami arról szól, hogy a pecások őrzik és védik a környezetet. Van is mire vigyáznunk, hiszen bár a szalóki tározó mesterséges, mégis vadregényes varázsa van neki. Elsősorban az, hogy nem egy pusztában elterülő vízfelület. Az élővilága rendkívül színes. Maga a vízminőség is dicséretesen jó: amit a folyamatos vízminta vételek is rendre visszaigazolnak. Kiváló a minősítés, s még a téli időszakban sem csökken a jó alá. A tóból kifogható halak íze pedig kifejezetten olyan, mintha tiszai halat ennénk – mondotta az elnök, aki ennek okát egyebek között abban látja, hogy a feliszaposodás, ami minden tavat sújt, itt kicsi. Hozzájárulhat mindehhez talán a közeli termálvíz, annak ásványi anyagai jó hatással lehetnek a vízre, a halra.


– Voltak hattyúink. Egy pár. Kicsinyeik lettek hárman maradtak majd elmentek valahová. Nem tudjuk, visszajönnek­e. Vonuló madarak, megállnak, megpihennek, ha jól érzik magukat, költenek. Őzikék bejárnak, van egy mókusom is – ecsetelte a környezet szépséges voltát az elnök.


A Hírlap kérdésre Szuromi Csaba elárulta, hogy a kétezres tagságból úgy 50­60 fő jelenti az igazi aktív magot. Úgy látja az elnöknek az egyesületet vinni kell, ha muszáj, akár a hátán is. Ezért is mondhatja elégedetten, hogy rengeteg programot szerveztek tavaly is. Felújították a horgászbálok hagyományát, a közgyűléshez fórumot szerveztek, mert a mai világban az információ a legfontosabb. Az volt a cél, hogy a laikus horgászok találkozzanak azokkal a vezetőkkel, akik meghozzák a szabályokat.

Közgyűlést és fórumot tartott az egyesület

Közgyűlésen adott számot az eddigi munkáról az elnök. Volt miről tájékoztatni a tagokat, hiszen a horgászbál felújításától, a sok érdeklődőt vonzó horgászversenyen át a gyerekek számára szervezett elméleti és gyakorlati képzésig számos dolgot végeztek az elmúlt rövid időszakban. Az Andornaktályán megtartott tanácskozáson elhangzott a gazdasági beszámoló, illetve a felügyelőbizottság beszámolója. Ez utóbbiból kiderült, hogy nem voltak fegyelmi ügyeik. Szuromi Csaba hite szerint a

horgászt „nevelni” kell és nem büntetni. Halászati őr feladata tájékoztatni, figyelmeztetni és csak akkor feljelenteni, ha más megoldás már nincs.

Jó kapcsolatot ápolnak a vadászokkal

Sikeres horgászversennyel bizonyított az egyesület már az induláskor, hiszen 137 pecás nevezett. Köszönhető ez annak, olyan dolgokat sikerült bevezetni, ami vonzotta a horgászokat. Nem voltak megkötések, bárhol lehetett horgászni, bármilyen módszerrel. A végén kellemes ebéd, vaddisznópörkölt, illetve sok­sok díj várta a versenyzőket. Talán furcsának tűnhet a vaddisznópörkölt. Erről tudni kell: a velük jó kapcsolatot ápoló vadászoktól kapták. Úgy lehetséges ez, hogy éves szinten végeznek törpeharcsa állományszabályozó halászatot. A vadászok elviszik a törpéket a vaddisznók zárt kerti etetéséhez, cserébe vadhúst szoktak adni.

 

horgászt „nevelni” kell és nem büntetni. Halászati őr feladata tájékoztatni, figyelmeztetni és csak akkor feljelenteni, ha más megoldás már nincs. Jó kapcsolatot ápolnak a vadászokkal Sikeres horgászversennyel bizonyított az egyesület már az induláskor, hiszen 137 pecás nevezett. Köszönhető ez annak, olyan dolgokat sikerült bevezetni, ami vonzotta a horgászokat. Nem voltak megkötések, bárhol lehetett horgászni, bármilyen módszerrel. A végén kellemes ebéd, vaddisznópörkölt, illetve sok­sok díj várta a versenyzőket. Talán furcsának tűnhet a vaddisznópörkölt. Erről tudni kell: a velük jó kapcsolatot ápoló vadászoktól kapták. Úgy lehetséges ez, hogy éves szinten végeznek törpeharcsa állományszabályozó halászatot. A vadászok elviszik a törpéket a vaddisznók zárt kerti etetéséhez, cserébe vadhúst szoktak adni. A Laskó­völgyi víztározó mindig vonzotta a horgászokat. A tó környezete, élővilága már­már páratlannak mondható. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!