Közélet

2015.02.24. 18:05

„Ámokfutás”, politikai hangulatkeltés: vita a főiskolák egyesüléséről

Nyitrai Zsolt fideszes honatya erős tudásközpontot akar, Nagy István az MSZP városi elnöke az egyetemi álmot félti. Az ügyben Eger polgármestere is megszólalt.

Rénes Marcell

Kedden sajtótájékoztató keretében, a Dobó téren, a Városháza előtt intézett nyílt kérdést Habis László egri polgármesterhez az MSZP városi elnöke. Nagy István afelől érdeklődött, hogy támogatja-e a megyeszékhely polgármestere és az egri közgyűlés az Eszterházy Károly Főiskola egyetemmé válási törekvéseit. Nagy szavai szerint a sajtótájékoztatót az elmúlt hetek eseményei indukálták, Nyitrai Zsolt helyi fideszes honatya „ámokfutása”.

Nyitrai nemrég az egri és a gyöngyösi főiskolák egyesülésének tervéről beszélt, s egyebek mellett azt is megjegyezte: „inkább legyen egy erős főiskolánk, mint egy gyenge lábakon álló egyetemünk.” Nyitrai ezen nyilatkozatát Liptai Kálmán, a főiskola rektora is több mint felelőtlenségnek minősítette, Nagy István pedig egyenesen felháborító, önző és nagyképű cselekedetnek nevezte Nyitrai tettét. Szerinte egy régi álom veszhet el, ha Egerben nem lesz egyetem.

– Ha az MSZP városi elnökét valóban a személyes munkám és véleményem érdekli, akkor az Országgyűlés honlapján ma is elolvashatja azt a két módosító indítványt, melyet 2011 novemberében és decemberében - kereszténydemokrata társaimmal összefogva - az Eszterházy Károly Főiskola egyetemmé válásának elősegítése érdekében nyújtottam be. A nemzeti felsőoktatásról szóló, akkor előterjesztett törvényjavaslat az EKF elől elzárta volna az egyetemi követelmények teljesítésének lehetőségét. Ma a hatályos szabályozás szerint az intézmény az alkalmazott tudományok egyetemévé válhat – reagált a szocialisták sajtótájékoztatóján elhangzottakra Habis László, a megyeszékhely polgármestere.

Nyitrai Zsolt érdeklődésünkre elmondta: úgy látja, rosszindulatú politikai hangulatkeltés zajlik a főiskola körül, amelynek hangnemét, stílusát nem kívánja minősíteni. Az MSZP-nek és csatolt részeinek akkor kellett volna a főiskola ügyéért tenniük, amikor kormányon voltak – ám akkor is inkább csak vittek, így került át az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Gyöngyöshöz. Jelenleg a főiskola vezetésének tudomásával szakmai egyeztetés folyik a minisztériumban. Mindannyiunk közös érdeke, hogy egy erős tudásközpont legyen a megyeszékhelyen. Amíg a Fidesz-KDNP van kormányon, addig a felsőoktatás helyzete Egerben csak erősödhet – fogalmazott a képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!